Jak pozbyć się zapachu czosnku z dłoni?

Jak pozbyć się zapachu czosnku z dłoni?

Nie każdy lubi pracować w kuchni w rękawiczkach, a zapach czosnku nie łatwo jest zmyć za pomocą zwykłego mydła.

Po krojeniu czosnku masz wrażenie jakbyś cały przesiąknięty był jego zapachem. Najgorzej rzecz się ma z rękoma. Nie każdy lubi pracować w kuchni w rękawiczkach, właściwie nie znam nikogo, kto by to praktykował, a zapach czosnku nie łatwo jest zmyć za pomocą zwykłego mydła. Więc jeśli po gotowaniu związanym z krojeniem czosnku zamierzasz jeszcze spotkać się ze znajomymi, lub co gorsza masz zaplanowane spotkanie służbowe, skorzystaj z naszych rad, aby nie straszyć innych ludzi postrachem wampirów.

Sok z cytryny

Nacieranie rąk skórką cytryny lub sokiem z cytryny likwiduje zapach nie tylko czosnku ale i ryb.

Ocet

Możesz również przetrzeć ręce octem, a następnie umyć je mydłem w ciepłej wodzie.

Sól

Natrzyj ręce solą i umyj mydłem.

Stalowa łyżka lub nóż

Myj ręce, trzymając w nich stalową łyżkę lub nóż albo specjalne stalowe mydło.

Uważaj!!!

Jeśli masz na ręku ranę lub nawet niewielkie zadrapanie nie powinieneś stosować octu, cytryny i soli, najlepszą metodą wtedy będzie umycie rąk stalowym przedmiotem.

Przeczytaj również: Jak pozbyć się zapachu czosnku z ust?

Komentarze (5) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
10:42, 25.03.2015
Ja poszłam na łatwiznę i z polecenia koleżanki kupiłam mydełko w płynie carex kitchen i oszczędziłam dłonie, nie trąc w nie ocet, cytryne czy sode
Gość
10:36, 14.09.2014
Gość
15:43, 26.03.2014
Jeżeli chodzi o mnie to polecam wszystkim skuteczny produkt mydło kuchenne Linda z Biedronki, które jest pomocne w czasie prac kuchennych, ponieważ neutralizuje nieprzyjemne zapachy np. cebuli, czosnku oraz ryb itp. Często używa na co dzień bo skutecznie działa :-)
Gość
15:55, 21.07.2011
Wypróbowałam wszystkie metody. Cytryna....na początku jej zapach dominuje jednak po kilku minutach się poddaje i ustępuje miejsca czosnkowi. Sól, peeling dłoni zawsze się przyda, ale jeżeli chodzi o pokonanie czosnkowego zapachu, sól odpada w pierwszej rundzie. Kilka sekund po umyciu rąk z soli czosnek powraca. Ocet... hmm. Powstała mieszanka wybuchowa. Intensywny "zapach" ostu z lekką nutą czosnku. Po kilku minutach czosnek doprowadza do remisu. Czyli nie wiadomo czym bardziej "czuć", czosnkiem czy octem. Stal...próbowała walczyć ale też poległa. Po zabiegach z octem, solą i cytryną proponuję posmarować dłonie kremem, bo ciężko znoszą takie przygody. Ja mam niezawodny sposób, ale zapewne nie wszystkim on pasuje. Trzeba dokładnie umyć ręce, można też przetrzeć sokiem z cytryny (tylko nie octem, bo ma zbyt intensywny zapach). A później wystarczy, jeżeli ktoś pali, dmuchnąć wydychanym dymem na dłonie, kilka razy, z obu stron, rozstawiając palce. Do nie palących. Wiem, że zapach dymu papiersowego nie jest dla was przyjemny, ale chyba lepiej, żeby wasze ręce śmierdziały dymem niż czosnkiem. Zapach dymu zanika po 1-2 godzin. Czosnek tak łatwo się nie poddaje. Zawsze możecie poprosić jakiegoś palącego znajomego żeby wam dmuchnął na dłonie, albo wypróbować dym z ogniska, albo grila. Pozdrawiam! Czosnek, czosnek uber alles :D
Gość
17:32, 13.12.2010
ocet nie pomaga, wręcz przeciwnie. Zastosowałam tą radę i teraz ręce śmierdzą mi i octem i czosnkiem ;/

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Cebulę kroimy w półkrążki, dodajemy cukier i smażymy na wolnym ogniu do momentu, aż ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Czym różnią się kaptury i kurtyny termoizolacyjne?
Peklowanie ~ Gość
wh0cd435967 celebrex tamoxifen bentyl amoxicillin brand name celebrex
wh0cd398980 tamoxifen price diclofenac celebrex proscar
wh0cd266374 Trazodone
O wieprzowinie ~ Gość
wh0cd508011 sinequan tricor lipitor
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.538