Muszle Św. Jakuba - jak je zjeść?

Muszle Św. Jakuba - jak je zjeść?

Często mijając stoiska z rybami widzimy te wzorzyste muszle. Nie tylko pięknie się prezentują, ale i zaskoczą nas wyjątkowym smakiem. Warto spróbować.

Muszle Św. Jakuba to popularna nazwa przegrzebków. Są to małże morskie występujące w większości ciepłych mórz i oceanów świata. Mięczaki te okryte są dwiema muszlami o średnicy ok. 15 cm. Wewnątrz znajduje się duży biały mięsień oraz czerwony mlecz, zwany koralem, którego wartości kulinarne są często niedoceniane. W Europie spożywane jest białe mięso oraz wspomniany mlecz, natomiast w Stanach Zjednoczonych spożywa się tylko białą część przegrzebka. Przegrzebki sprzedawane w tamtejszych sklepach pozbawione są korala.

Kupując świeże przegrzebki powinniśmy zwrócić uwagę na to, czy muszle są zamknięte lub czy zamykają się po dotknięciu. Jeśli muszle pozostają otwarte, oznacza to, że są nieświeże. Jeśli zdecydujemy się na przegrzebki mrożone (jedyne dostępne w Polsce), wybierajmy te, których mięso ma kremowy kolor i nie ma żadnych uszkodzeń czy przebarwień. Jeśli chcemy, aby zachowały swoją soczystość, rozmrażajmy je w powoli, w lodówce.

Muszle Św. Jakuba, ze względu na mięso o delikatnym smaku oraz zwartej i jednolitej strukturze, polecane są osobom dopiero rozpoczynającym swoją przygodę z owocami morza. Możemy je przygotowywać na wiele sposobów. Najważniejszą zasadą podczas przyrządzania przegrzebków jest to, aby smażyć je, piec czy gotować przez krótki czas. Dzięki temu zachowujemy ich niezwykły aromat oraz soczystość. Optymalny czas smażenia lub gotowania przegrzebków to 4-5 minut.

Przegrzebki możemy smażyć, piec, dusić, gotować, grillować lub zapiekać wraz z muszlami, odpornymi na wysokie temperatury - możemy je przygotowywać również w mikrofalówce. Mięso przegrzebków nie wymaga macerowania - smażone krótko zawsze jest miękkie. Marynat używamy tylko w celu podniesienia walorów smakowych.

Ciepłe przegrzebki są doskonałym składnikiem sałatek, który nadaje im wyrafinowanego charakteru. Mięso przegrzebków możemy z powodzeniem grillować. Świetnie komponują się z mięsnymi dodatkami, np. z boczkiem lub szynką. Popularne są przegrzebki duszone w maśle lub panierowane i smażone w głębokim tłuszczu.

W krajach rejonu śródziemnomorskiego przegrzebki przygotowuje się z dodatkiem czosnku, oliwy z oliwek, soku cytrynowego oraz szalotki i bazylii. Często podaje się je zapiekane we własnych muszlach, polane różnymi sosami, np. beszamelowym. Muszli możemy używać wielokrotnie.

Przegrzebki spożywamy też na surowo. Wyjęte z muszli, umyte i skropione sokiem z cytryny uważane są przez smakoszy za nieporównywalnie lepsze niż przegrzebki poddane obróbce . Surowe przegrzebki jadane są również w kuchni japońskiej jako składnik sashimi i sushi.

Przegrzebki jemy przy pomocy widelca i noża. Przygotowane wraz z muszlami możemy spożywać przy pomocy długiego drewnianego patyczka. Doskonale komponuje się z nimi półwytrawne białe wino.

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
18:13, 01.05.2012
Wszystko prawda .. oprócz może tego, że nie można dostać świeżego mięsa muszli Św. Jakuba w Polsce. Może tak było kiedyś, ale obecnie jest ono dostępne (bez muszli oraz bez korala, sprowadzane z USA) na www.VIPDELIKATESY.PL Pozdrawiam i zapraszam do składania zamówień!

Przepisy kulinarne:

Kokosowe kuleczki
Kokosowe kuleczki
Herbatniki mielimy lub drobno kruszymy. Ucieramy ...
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Mąkę mieszamy z jajkiem. Do mąki i jajka dodajemy masło, cukier, imbir i sól, po czym ...
Galaretka jabłkowa
Galaretka jabłkowa
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy.Wyciskamy z nich sok ...
Pieczony omlet z szynką
Pieczony omlet z szynką
Rozdzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy ...
Bezy kakaowe
Bezy kakaowe
Białka ubijamy na pianę, dodajemy 60g cukru pudru. ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Chwała, że mnie nic nie boli i nie muszę się tak nad sobą rozczulać - jedząc kaszki dla ...
Nikt chyba nie lubi przypalonych garnków :) Osobiście mogę polecić całkiem niezły preparat a ...
"Najlepiej jest również pić mleko do posiłku, a nie po nim." ciekawe :)
Znalazłam na you tube filmik jak usunąć plamy z czerwonego wina i sprawdziłam ten produkt - ...
Ja swój olej zwykle oddaje do skupu http://www.euro-eko-polska.pl/ zbyt często wylewałam olej i ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.183