Kaziuki w Warszawie

Kaziuki w Warszawie

W weekend, od 25 do 27 marca 2011r., na warszawskiej starówce odbyły się Kaziuki.

W weekend, od 25 do 27 marca 2011r., na warszawskiej starówce odbyły się Kaziuki. Jest to trzydniowy jarmark, mocno związany z Wilnem, w którym organizowany jest już od ponad 400 lat.

Oryginalnie Kaziuk jest jarmarkiem odpustowym i odbywa się w dniu imienin Kazimierza, czyli 4 marca, właśnie we wspomnianym wcześniej Wilnie. Niegdyś rozpoczynał się wielkim i barwnym pochodem, w którym najróżniejsi przebierańcy kroczyli za wilnianinem przebranym za świętego Kazimierza. Obecnie Kaziuki organizowane są w wielu innych miastach, również polskich.

Na warszawski Rynek Starego Miasta jarmark zawitał nieco później, ale zgodnie z tradycją trwa 3 dni. Była to wspaniała okazja, by w trakcie weekendowego spaceru pomyśleć o zbliżającej się Wielkanocy. Na Kaziukach bowiem można było zaopatrzyć się w świąteczne potrawy. Poza przepięknymi palmami i barankami, na rozstawionych stoiskach kupcy oferowali wielkanocne baby, sękacze czy pasztety.

Kaziuki w Warszawie

Kaziuki w Warszawie

Ponadto Kaziuki dawały jedną z niewielu okazji, by kupić litewskie wyroby regionalne, w tym doskonałe i aromatyczne kiełbasy oraz inne wędliny.

Kaziuki w Warszawie

Kaziuki w Warszawie

Jarmark z pewnością ucieszył wszystkich miłośników ruchu slow food - sprzedawana żywność wyrabiana była z naturalnych produktów, zgodnie z wielowiekowymi recepturami, bez sztucznych dodatków. Co więcej, można było porozmawiać z samymi producentami, bo to właśnie oni stali przy swoich straganach. Z chęcią udzielali oni informacji jak dużo czasu marynowała się szynka, czym się różni boczek od schabu czy jak powstaje pasztet z jelenia.

Kaziuki w Warszawie

Kaziuki w Warszawie

Kaziuki w Warszawie

Oczywiście, skoro to wileński jarmark, nie mogło na nim zabraknąć od wieków produkowanego na Litwie kindziuka - kto wcześniej nigdy go nie próbował, teraz miał ku temu doskonałą okazję.

Kaziuki w Warszawie

kKaziuki w Warszawie

Przeczytaj także: Niedoceniana i zakazana wieprzowina

Jednak Kaziuki to nie tylko mięsa i wędliny, dostępne były także wspaniałe litewskie sery oraz podhalańskie oscypki.

Kaziuki w Warszawie

Kaziuki w Warszawie

Były stoiska z wędzonymi rybami,

Kaziuki w Warszawie

a także słodkościami - niektóre miały bardzo niecodzienny wygląd. Niestety sprzedawczyni nie potrafiła po polsku wytłumaczyć, z czego zostały one zrobione, wiadomo tylko, że są bardzo słodkie.

Kaziuki w Warszawie

Kaziuki w Warszawie

Warto było także podejść do straganu z miodem - poza tradycyjnymi słoiczkami, dostępne były kawałki plastra miodu.

Kaziuki w Warszawie

Na jarmarku każdy mógł znaleźć coś dla siebie, zarówno wśród produktów spożywczych, jak i rękodzieła artystycznego, m.in. ręcznie szytych obrusów i serwetek, biżuterii czy bibelotów do domu.

Kaziuki w Warszawie

Kaziuki w Warszawie

Kaziuki trwały do 27 marca 2011r., w godzinach 10-20.

Kaziuki w Warszawie

Kasia Mućka

Dowiedz się więcej:

Slow Food - ruch dla obrony prawa do smaku

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
12:42, 28.03.2011
Zupełnie przypadkowo trafiłam na Kaziuki i muszę przyznać, że na Rynku powinno odbywać się więcej tego typu imprez :)

Przepisy kulinarne:

Sałatka tatarska ze śledziem i ananasem
Sałatka tatarska ze śledziem i ananasem
Filety śledziowe wymoczyć w wodzie z octem, żeby straciły nadmierną słoność i ...
Pstrąg pieczony w białym winie
Pstrąg pieczony w białym winie
Pstrąga patroszymy, usuwamy z niego łuski i myjemy.W misce ucieramy 50g masła aż ...
Deser warstwowy
Deser warstwowy
Przygotuj mus truskawkowy (lub inny zależy jakie ...
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Mąkę mieszamy z jajkiem. Do mąki i jajka dodajemy masło, cukier, imbir i sól, po czym ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
niezle pasuje jeszcze do tego drobno krojony pomidor :)
najlepsza ze wszystkich, pyszności
Bardzo szybko sie robi i wychodzi naprawde dobra zupa, smakuje prawie jak domowa. Ostatnio robilam ...
Bardzo dobry pasztet, mi bardzo smakuje i czosnkowy jest chyba najlepszy ze wszystkich.
Uwielbiam ten pasztet z pomidorami! Super smakuje z ketchupem :)
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.301