Naturalne barwniki do pisanek

Naturalne barwniki do pisanek

W sklepach dostępne są niezliczone farbki, naklejki i inne dekoracje przydatne do tworzenia pisanek, jednak można sięgnąć po stare i wypróbowane metody - naturalne barwniki.

Wielkanoc tuż, tuż - warto już teraz zacząć świąteczne przygotowania. Piękną tradycją jest przygotowywanie kosza ze święconką, w której nie może zabraknąć pisanek. Zwykłe jajka ugotowane na twardo nie wyglądają pięknie i odświętnie, trzeba nadać im nieco koloru.

Przeczytaj także: Zacznij świąteczne przygotowania już dziś

W sklepach dostępne są niezliczone farbki, naklejki i inne dekoracje przydatne do tworzenia pisanek, jednak można sięgnąć po stare i wypróbowane metody - naturalne barwniki. Szczególnie, że coraz więcej mówi się o ekologii, coraz więcej osób zaczyna interesować się ruchem slow food. Ponadto naturalne barwniki nie powodują uczuleń, są znacznie bezpieczniejsze.

Są dwie metody barwienia jajek:

- na gorąco - jajka gotuje się w wodzie razem z barwnikami, nasunie należy je przełożyć na papierowy ręcznik kuchenny i zostawić do wyschnięcia. Uzyskany w ten sposób kolor jest tym bardziej intensywny, im dłużej trwa gotowanie.

- na zimno - jajka i barwniki gotuje się w osobnych naczyniach, dopiero później zanurza się jajka w zabarwionej wodzie. Zazwyczaj trzeba je w niej pozostawić na kilka, a nawet na kilkanaście godzin. Zazwyczaj kolor pisanek jest delikatniejszy niż w przypadku zastosowania metody "na gorąco".

Niezależnie od wybranej metody, warto jest dodać do wody kilka łyżek octu, dzięki temu kolor na skorupkach będzie znacznie trwalszy.

Jak można przygotować pisanki w konkretnych kolorach?

Bordowe jaja

Jest to jedna z najpopularniejszych naturalnych metod - jajka gotuje się w cebulaku, czyli wodzie z dużą ilością łupin z cebuli. Im dłużej trwa gotowanie, tym kolor jest ciemniejszy, może być nawet brązowy. Łupiny warto jest wcześniej namoczyć przez kilka godzin i zagotować, aby uwolnił się barwnik. Na tak przygotowanych pisankach można później za pomocą nożyka czy żyletki wyskrobać dodatkowe zdobienia.

Przeczytaj również: Wielkanoc w Polsce

Czerwone pisanki

Zamiast łupin białej cebuli, trzeba sięgnąć po cebulę czerwoną. Sposób gotowania jest identyczny. Czerwoną barwę skorupek można także uzyskać poprzez powolne gotowanie jajek w wodzie z kwiatami hibiskusa i kilkoma kroplami cytryny. Kwiaty, podobnie, jak łupiny cebuli, warto wcześniej namoczyć przez kilka godzin w wodzie.

Brązowy kolor skorupek

Do otrzymania pięknego, głębokiego koloru niezbędne będzie zaparzenie bardzo mocnej kawy. W takim naparze, razem z fusami, należy ugotować jajka. Jest to także doskonała okazja do zużycia resztek zwietrzałej lub kawy niskiej jakości, która zalega w kuchennej szafce.

Słonecznie żółte jaja

Jest to jasny kolor, więc jajka przeznaczone do zabarwienia również powinny mieć jasną barwę skorupek, w przeciwnym razie efekt będzie niewidoczny. Żółtą barwę można uzyskać poprzez dodanie do wody do gotowania żółtych przypraw - curry albo kurkumy, przez około 30 minut.

Zielone jaja

Podobnie, jak w przypadku żółtego koloru, planując zabarwienie jajek na zielono, warto wybrać sztuki o jak najjaśniejszym odcieniu skorupek. Efekt końcowy można otrzymać po ugotowaniu jajek w wodzie z dodatkiem świeżych liści barwinka, trawy albo kory brzozowej.

Przeczytaj koniecznie: Zwyczaje wielkanocne w kilku krajach Europy

Róż na skorupce

To, co barwi język na różowo, zabarwi także skorupki jaj - czyli buraki. Do wody przeznaczonej do ugotowania jajek należy wrzucić kilka pokrojonych buraków, obierki z buraków lub po prostu ugotować jajka w soku buraczanym.

Niebieskie pisanki

Przyda się do nich poszatkowana duża główka czerwonej kapusty, kilka łyżek octu i pół litra wody. Wszystko razem trzeba wymieszać i odstawić na kilka-kilkanaście godzin. Później wystarczy dodać jajka i ugotować je.

Zupełnie czarne skorupki

Taki efekt można uzyskać gotując jajka w wywarze z szyszek olchy.

Gotowe kolorowe pisanki dobrze jest natrzeć skórką słoniny Luc zwykła oliwą, dzięki temu będą miały piękny połysk.

KM

Poznaj regionalne zwyczaje wielkanocne:

Wielkanoc na Kujawach

Wielkanoc na Podlasiu

Wielkanoc Śląska

Kurpie - Wielkanoc

Komentarze (8) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
00:00, 17.03.2015
kurkuma tez daje rade wyszly naprawde sliczne!probowalam tez w soku z buraka ale cos nie wyszlo!w tym roku zamierzam dalej eksperymentowac!
Gość
23:56, 16.03.2015
Gość
21:57, 18.04.2014
Jedyne co daje radę to cebula - jajka wyjdą ładnie brązowe. A co do reszty ... zmarnowałem tylko produkty i czas.
Gość
15:05, 18.04.2014
polecam te sposoby ;)
Gość
17:50, 13.04.2014
Gość
08:50, 07.04.2012
natrzeć całym boczkiem
Gość
15:50, 01.04.2012
Fajne :)
Gość
16:29, 22.04.2011
nawen fajne

Przepisy kulinarne:

Budyń z marchwi
Budyń z marchwi
Dokładnie umytą i ugotowaną marchew, mielimy razem z ...
Krakersy
Krakersy
Mąkę przesiewamy do miski.Roztapiamy masło, aby było ...
Domowe faworki
Domowe faworki
Mąkę przesiej na stolnicę. Podana przeze mnie ilość ...
Agrestowy smoothie
Agrestowy smoothie
Agrest przebieramy i myjemy, banana kroimy na mniejsze ...
Bób z masłem
Bób z masłem
Umyty bób gotujemy do miękkości i solimy pod koniec ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Ja tam się nie trudziłam z drinkami bo nie specjalnie je umie więc kupiłam kilka smakowych ...
Może to mniej oryginalne niż jakieś wyszukane drinki, ale ja na swoim panieńskim miałam kilka ...
Mam nadzieje,że podane powyżej wskazówki tym razem pomogą.
Smaki Kornwalii ~ Gość
Przypuszczam, że wymieniony "łupak" to angielski haddock. Po polsku ryba nazywa się łupacz a ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:2.72