Naturalne barwniki do pisanek

Naturalne barwniki do pisanek

W sklepach dostępne są niezliczone farbki, naklejki i inne dekoracje przydatne do tworzenia pisanek, jednak można sięgnąć po stare i wypróbowane metody - naturalne barwniki.

Wielkanoc tuż, tuż - warto już teraz zacząć świąteczne przygotowania. Piękną tradycją jest przygotowywanie kosza ze święconką, w której nie może zabraknąć pisanek. Zwykłe jajka ugotowane na twardo nie wyglądają pięknie i odświętnie, trzeba nadać im nieco koloru.

Przeczytaj także: Zacznij świąteczne przygotowania już dziś

W sklepach dostępne są niezliczone farbki, naklejki i inne dekoracje przydatne do tworzenia pisanek, jednak można sięgnąć po stare i wypróbowane metody - naturalne barwniki. Szczególnie, że coraz więcej mówi się o ekologii, coraz więcej osób zaczyna interesować się ruchem slow food. Ponadto naturalne barwniki nie powodują uczuleń, są znacznie bezpieczniejsze.

Są dwie metody barwienia jajek:

- na gorąco - jajka gotuje się w wodzie razem z barwnikami, nasunie należy je przełożyć na papierowy ręcznik kuchenny i zostawić do wyschnięcia. Uzyskany w ten sposób kolor jest tym bardziej intensywny, im dłużej trwa gotowanie.

- na zimno - jajka i barwniki gotuje się w osobnych naczyniach, dopiero później zanurza się jajka w zabarwionej wodzie. Zazwyczaj trzeba je w niej pozostawić na kilka, a nawet na kilkanaście godzin. Zazwyczaj kolor pisanek jest delikatniejszy niż w przypadku zastosowania metody "na gorąco".

Niezależnie od wybranej metody, warto jest dodać do wody kilka łyżek octu, dzięki temu kolor na skorupkach będzie znacznie trwalszy.

Jak można przygotować pisanki w konkretnych kolorach?

Bordowe jaja

Jest to jedna z najpopularniejszych naturalnych metod - jajka gotuje się w cebulaku, czyli wodzie z dużą ilością łupin z cebuli. Im dłużej trwa gotowanie, tym kolor jest ciemniejszy, może być nawet brązowy. Łupiny warto jest wcześniej namoczyć przez kilka godzin i zagotować, aby uwolnił się barwnik. Na tak przygotowanych pisankach można później za pomocą nożyka czy żyletki wyskrobać dodatkowe zdobienia.

Przeczytaj również: Wielkanoc w Polsce

Czerwone pisanki

Zamiast łupin białej cebuli, trzeba sięgnąć po cebulę czerwoną. Sposób gotowania jest identyczny. Czerwoną barwę skorupek można także uzyskać poprzez powolne gotowanie jajek w wodzie z kwiatami hibiskusa i kilkoma kroplami cytryny. Kwiaty, podobnie, jak łupiny cebuli, warto wcześniej namoczyć przez kilka godzin w wodzie.

Brązowy kolor skorupek

Do otrzymania pięknego, głębokiego koloru niezbędne będzie zaparzenie bardzo mocnej kawy. W takim naparze, razem z fusami, należy ugotować jajka. Jest to także doskonała okazja do zużycia resztek zwietrzałej lub kawy niskiej jakości, która zalega w kuchennej szafce.

Słonecznie żółte jaja

Jest to jasny kolor, więc jajka przeznaczone do zabarwienia również powinny mieć jasną barwę skorupek, w przeciwnym razie efekt będzie niewidoczny. Żółtą barwę można uzyskać poprzez dodanie do wody do gotowania żółtych przypraw - curry albo kurkumy, przez około 30 minut.

Zielone jaja

Podobnie, jak w przypadku żółtego koloru, planując zabarwienie jajek na zielono, warto wybrać sztuki o jak najjaśniejszym odcieniu skorupek. Efekt końcowy można otrzymać po ugotowaniu jajek w wodzie z dodatkiem świeżych liści barwinka, trawy albo kory brzozowej.

Przeczytaj koniecznie: Zwyczaje wielkanocne w kilku krajach Europy

Róż na skorupce

To, co barwi język na różowo, zabarwi także skorupki jaj - czyli buraki. Do wody przeznaczonej do ugotowania jajek należy wrzucić kilka pokrojonych buraków, obierki z buraków lub po prostu ugotować jajka w soku buraczanym.

Niebieskie pisanki

Przyda się do nich poszatkowana duża główka czerwonej kapusty, kilka łyżek octu i pół litra wody. Wszystko razem trzeba wymieszać i odstawić na kilka-kilkanaście godzin. Później wystarczy dodać jajka i ugotować je.

Zupełnie czarne skorupki

Taki efekt można uzyskać gotując jajka w wywarze z szyszek olchy.

Gotowe kolorowe pisanki dobrze jest natrzeć skórką słoniny Luc zwykła oliwą, dzięki temu będą miały piękny połysk.

KM

Poznaj regionalne zwyczaje wielkanocne:

Wielkanoc na Kujawach

Wielkanoc na Podlasiu

Wielkanoc Śląska

Kurpie - Wielkanoc

Komentarze (6) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
21:57, 18.04.2014
Jedyne co daje radę to cebula - jajka wyjdą ładnie brązowe. A co do reszty ... zmarnowałem tylko produkty i czas.
Gość
15:05, 18.04.2014
polecam te sposoby ;)
Gość
17:50, 13.04.2014
Gość
08:50, 07.04.2012
natrzeć całym boczkiem
Gość
15:50, 01.04.2012
Fajne :)
Gość
16:29, 22.04.2011
nawen fajne

Przepisy kulinarne:

Piersi z kurczaka nadziewane cukinią z spaghetti szafranowym
Piersi z kurczaka nadziewane cukinią z spaghetti szafranowym
Paprykę chilli przepołowić wzdłuż, usunąć pestki, następnie każdą połowę pokroić ...
Sałatka tatarska ze śledziem i ananasem
Sałatka tatarska ze śledziem i ananasem
Filety śledziowe wymoczyć w wodzie z octem, żeby straciły nadmierną słoność i ...
Pstrąg pieczony w białym winie
Pstrąg pieczony w białym winie
Pstrąga patroszymy, usuwamy z niego łuski i myjemy.W misce ucieramy 50g masła aż ...
Kokosowe kuleczki
Kokosowe kuleczki
Herbatniki mielimy lub drobno kruszymy. Ucieramy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
MAGNEZ W TABLETKACH jest NAJLEPSZY ! Nie drogi ! I skuteczny !
banan ? czekolada najbardziej mi odpowiada a ile nawet kalorii jest w niej dlatego NIE nie ...
Nigdy nie doceniałem tego napoju. Jest w porównaniu z innymi napojami gazowanymi wyjątkowo ...
Nazywają się familijne a zawierają tłuszcz utwardzony ,który powoduje: znacznie ...
słyszałam, że grapefruit jest owocem dla odchudzających, się ale tak na dobrą sprawę każdy ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.309