Jak sparzyć mak

Jak sparzyć mak

Do przygotowania wielu potraw mak musi zostać sparzony. I tu pojawia się pytanie - jak?

Mak jest świetnym dodatkiem wielu pysznych deserów. Dobrze smakują posypane nim drożdżowe bułeczki, jest składnikiem barcińskich rogali czy makowych tortów, ale chyba najpopularniejszym ciastem z makiem jest makowiec.

Najczęściej przygotowuje się go z drożdżowego ciasta, ale również z kruchego oraz z masy makowej. Jak sama jej nazwa wskazuje składa się przede wszystkim z maku. Obecnie w sklepach jest dość duży wybór gotowych mas makowych, najczęściej sprzedawanych w puszkach, ale najlepiej przygotować ją samodzielnie.

Przeczytaj także: Najczęstsze problemy z ciastem drożdżowym

Co zrobić z makiem?

Na masę makową mak musi zostać sparzony. I tu pojawia się pytanie - jak? Część osób może je uznać za zaskakujące, ale dla całkiem dużej grupy nie jest to jednoznaczne i proste. Na szczęście przygotowaliśmy małą ściągawkę.

W zależności od tego, do czego mak będzie wykorzystany, a także od osobistych upodobań i preferencji mak można sparzyć wodą lub mlekiem:

- wsyp mak na drobne sitko i opłucz pod zimną, bieżącą wodą,

- przesyp go do garnka i zalej gorącym mlekiem lub wodą,

- możesz dodać jeszcze kilka innych składników, np. odrobinę wanilii, dzięki temu mak nabierze pięknego aromatu oraz delikatnie waniliowego posmaku,

Przeczytaj również: Po jakim czasie psują się dodatki do ciast

- gotuj mak na wolnym ogniu przez około 40 minut, koniecznie mieszaj go, aby się nie przypalił,

- przelej mak na drobne sito i zostaw do odsączenia, najłatwiej jest go tak pozostawić na kilka godzin, np. na noc, ponadto dobrze jest zostawić odrobinę wody czy mleka, w którym gotowany był mak - później może się okazać, że przygotowywana masa jest za sucha, a taki płyn doskonale nadaję się do nawilżenia jej,

- załóż do maszynki do mięsa bardzo drobne sitko, tzw. sitko do maku, i zmiel odcedzony mak - najlepiej 2-3 razy.

Tak przygotowaną masę możesz dowolnie doprawić - cukrem, miodem, wanilią, dodać do niej bakalie - i sporządzić zaplanowaną potrawę.

Przeczytaj koniecznie: Doprawiamy desery, ciasta i owoce

KM

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Deser warstwowy
Deser warstwowy
Przygotuj mus truskawkowy (lub inny zależy jakie ...
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Mąkę mieszamy z jajkiem. Do mąki i jajka dodajemy masło, cukier, imbir i sól, po czym ...
Galaretka jabłkowa
Galaretka jabłkowa
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy.Wyciskamy z nich sok ...
Naleśniki z bananami i jogurtem.
Naleśniki z bananami i jogurtem.
Przygotuj miskę oraz mikser lub trzepaczkę, wbij całe jajka do miski, dodaj troszkę cukru ...
Pieczony omlet z szynką
Pieczony omlet z szynką
Rozdzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
"Najlepiej jest również pić mleko do posiłku, a nie po nim." ciekawe :)
Znalazłam na you tube filmik jak usunąć plamy z czerwonego wina i sprawdziłam ten produkt - ...
Ja swój olej zwykle oddaje do skupu http://www.euro-eko-polska.pl/ zbyt często wylewałam olej i ...
Gdzie to kupić!??!?!?!?!?!?!?!?!?
Co Wy to gadacie o tych pestkach z dyni? "100g pestek z dyni zawiera 262 mg (ekwiwalentu jonów ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.279