Jak sparzyć mak

Jak sparzyć mak

Do przygotowania wielu potraw mak musi zostać sparzony. I tu pojawia się pytanie - jak?

Mak jest świetnym dodatkiem wielu pysznych deserów. Dobrze smakują posypane nim drożdżowe bułeczki, jest składnikiem barcińskich rogali czy makowych tortów, ale chyba najpopularniejszym ciastem z makiem jest makowiec.

Najczęściej przygotowuje się go z drożdżowego ciasta, ale również z kruchego oraz z masy makowej. Jak sama jej nazwa wskazuje składa się przede wszystkim z maku. Obecnie w sklepach jest dość duży wybór gotowych mas makowych, najczęściej sprzedawanych w puszkach, ale najlepiej przygotować ją samodzielnie.

Przeczytaj także: Najczęstsze problemy z ciastem drożdżowym

Co zrobić z makiem?

Na masę makową mak musi zostać sparzony. I tu pojawia się pytanie - jak? Część osób może je uznać za zaskakujące, ale dla całkiem dużej grupy nie jest to jednoznaczne i proste. Na szczęście przygotowaliśmy małą ściągawkę.

W zależności od tego, do czego mak będzie wykorzystany, a także od osobistych upodobań i preferencji mak można sparzyć wodą lub mlekiem:

- wsyp mak na drobne sitko i opłucz pod zimną, bieżącą wodą,

- przesyp go do garnka i zalej gorącym mlekiem lub wodą,

- możesz dodać jeszcze kilka innych składników, np. odrobinę wanilii, dzięki temu mak nabierze pięknego aromatu oraz delikatnie waniliowego posmaku,

Przeczytaj również: Po jakim czasie psują się dodatki do ciast

- gotuj mak na wolnym ogniu przez około 40 minut, koniecznie mieszaj go, aby się nie przypalił,

- przelej mak na drobne sito i zostaw do odsączenia, najłatwiej jest go tak pozostawić na kilka godzin, np. na noc, ponadto dobrze jest zostawić odrobinę wody czy mleka, w którym gotowany był mak - później może się okazać, że przygotowywana masa jest za sucha, a taki płyn doskonale nadaję się do nawilżenia jej,

- załóż do maszynki do mięsa bardzo drobne sitko, tzw. sitko do maku, i zmiel odcedzony mak - najlepiej 2-3 razy.

Tak przygotowaną masę możesz dowolnie doprawić - cukrem, miodem, wanilią, dodać do niej bakalie - i sporządzić zaplanowaną potrawę.

Przeczytaj koniecznie: Doprawiamy desery, ciasta i owoce

KM

Komentarze (2) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
16:52, 23.12.2014
Czy w czasie gotowania maku jest mozliwe że poajwiają sie małe białe pędy? korzonki? czy tez mam robale w maku?
Gość
14:08, 23.12.2014
Żal.! :D

Przepisy kulinarne:

Budyń z marchwi
Budyń z marchwi
Dokładnie umytą i ugotowaną marchew, mielimy razem z ...
Krakersy
Krakersy
Mąkę przesiewamy do miski.Roztapiamy masło, aby było ...
Domowe faworki
Domowe faworki
Mąkę przesiej na stolnicę. Podana przeze mnie ilość ...
Omlet z szynką i papryką
Omlet z szynką i papryką
Miksujemy jajko z mąką na gładką, jednolitą masę. ...
Cannelloni
Cannelloni
Kroimy cebulę i czosnek.Podgotowujemy lekko ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Ja tam się nie trudziłam z drinkami bo nie specjalnie je umie więc kupiłam kilka smakowych ...
Może to mniej oryginalne niż jakieś wyszukane drinki, ale ja na swoim panieńskim miałam kilka ...
Mam nadzieje,że podane powyżej wskazówki tym razem pomogą.
Smaki Kornwalii ~ Gość
Przypuszczam, że wymieniony "łupak" to angielski haddock. Po polsku ryba nazywa się łupacz a ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.502