Co powinno znaleźć się w święconce?

Co powinno znaleźć się w święconce?

Które produkty należy włożyć do koszyczka? I dlaczego?

Jedną z ciągle żywych tradycji wielkanocnych jest przygotowywanie i święcenie koszyka z pokarmami, czyli tak zwanej święconki. Zwyczaj ten trafił do Polski już w XIII wieku. Przez stulecia zmieniały się święcone pokarmy - początkowo święcono wyłącznie pieczonego z chlebowego ciasta baranka, stopniowo dochodziły do niego również inne produkty. Również sam sposób zanoszenia święconki do kościoła uległ zmianie.

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu, na wsiach, ludzie nie zanosili koszyków świątyń. Było ku temu kilka powodów. Przede wszystkim kościoły często były znacznie oddalone, a transport utrudniony, po drugie przygotowanych pokarmów było tak dużo, że trudno było je przewozić. Święcono bowiem niemal wszystkie potrawy, które miały się później znaleźć na wielkanocnym stole. Znoszono więc święconki do jednego z domów we wsi i tam przybyły kapłan je błogosławił.

Przeczytaj także: Stół wielkanocny

Dziś normalnym stało się, że do koszyka wkładamy jedynie kilka wybranych produktów i sami zanosimy święconki do kościoła.

Co powinno znaleźć się w koszyku? I dlaczego?

- jajka - czyli pięknie ozdobione pisanki czy kraszanki - symbolizuje odradzające się życie i zwycięstwo nad śmiercią;

Przeczytaj koniecznie: Sposoby ozdabiania pisanek

- pieczywo - dawniej wkładano do koszyka wszystkie przygotowane rodzaje pieczywa, dziś wystarczy kromka lub dwie - w tradycji chrześcijańskiej symbolizuje ciało Chrystusa. Dodatkowo jest jednym z podstawowych pokarmów, jego obecność w święconce ma więc zapewnić dobrobyt i pomyślność;

- kiełbasa - niegdyś dobro niemal luksusowe, w koszyku symbolizuje zdrowie i dostatek;

- sól - chroni przed zepsuciem, nadaje smak, jest życiodajnym składnikiem - podobno ma moc odpędzania wszelkiego zła;

- chrzan - symbol siły i fizycznej tężyzny;

- ser - jako produkt otrzymywany z mleka, symbolizuje relacje człowieka z przyrodą, wzajemną przyjaźń;

- ciasto - najlepiej, by było własnoręcznie upieczone - jest odzwierciedleniem umiejętności i doskonałości;

- baranek - symbolizujący Chrystusa, dawniej robiony był z masła, chleba, cukru, obecnie częściej czekoladowy, szklany, porcelanowy czy drewniany.

Oczywiście, jeśli w koszyku zabraknie któregoś z tych produktów, nie oznacza to, że święconka jest gorsza lub nieważna.

Przeczytaj więcej o zwyczajach wielkanocnych

Koszyk trzeba też starannie ozdobić. Najczęściej jego dno wykłada się białą serwetką, a brzegi dekoruje gałązkami bukszpanu, borówki, baziami oraz kwiatami.

KM

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
12:52, 04.04.2015

Przepisy kulinarne:

Budyń z marchwi
Budyń z marchwi
Dokładnie umytą i ugotowaną marchew, mielimy razem z ...
Krakersy
Krakersy
Mąkę przesiewamy do miski.Roztapiamy masło, aby było ...
Domowe faworki
Domowe faworki
Mąkę przesiej na stolnicę. Podana przeze mnie ilość ...
Pierniczki karmelowe
Pierniczki karmelowe
Na patelni rozpuszczamy cukier, dodajemy wodę i mieszamy. ...
Bób z masłem
Bób z masłem
Umyty bób gotujemy do miękkości i solimy pod koniec ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Ja tam się nie trudziłam z drinkami bo nie specjalnie je umie więc kupiłam kilka smakowych ...
Może to mniej oryginalne niż jakieś wyszukane drinki, ale ja na swoim panieńskim miałam kilka ...
Mam nadzieje,że podane powyżej wskazówki tym razem pomogą.
Smaki Kornwalii ~ Gość
Przypuszczam, że wymieniony "łupak" to angielski haddock. Po polsku ryba nazywa się łupacz a ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.139