Co powinno znaleźć się w święconce?

Co powinno znaleźć się w święconce?

Które produkty należy włożyć do koszyczka? I dlaczego?

Jedną z ciągle żywych tradycji wielkanocnych jest przygotowywanie i święcenie koszyka z pokarmami, czyli tak zwanej święconki. Zwyczaj ten trafił do Polski już w XIII wieku. Przez stulecia zmieniały się święcone pokarmy - początkowo święcono wyłącznie pieczonego z chlebowego ciasta baranka, stopniowo dochodziły do niego również inne produkty. Również sam sposób zanoszenia święconki do kościoła uległ zmianie.

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu, na wsiach, ludzie nie zanosili koszyków świątyń. Było ku temu kilka powodów. Przede wszystkim kościoły często były znacznie oddalone, a transport utrudniony, po drugie przygotowanych pokarmów było tak dużo, że trudno było je przewozić. Święcono bowiem niemal wszystkie potrawy, które miały się później znaleźć na wielkanocnym stole. Znoszono więc święconki do jednego z domów we wsi i tam przybyły kapłan je błogosławił.

Przeczytaj także: Stół wielkanocny

Dziś normalnym stało się, że do koszyka wkładamy jedynie kilka wybranych produktów i sami zanosimy święconki do kościoła.

Co powinno znaleźć się w koszyku? I dlaczego?

- jajka - czyli pięknie ozdobione pisanki czy kraszanki - symbolizuje odradzające się życie i zwycięstwo nad śmiercią;

Przeczytaj koniecznie: Sposoby ozdabiania pisanek

- pieczywo - dawniej wkładano do koszyka wszystkie przygotowane rodzaje pieczywa, dziś wystarczy kromka lub dwie - w tradycji chrześcijańskiej symbolizuje ciało Chrystusa. Dodatkowo jest jednym z podstawowych pokarmów, jego obecność w święconce ma więc zapewnić dobrobyt i pomyślność;

- kiełbasa - niegdyś dobro niemal luksusowe, w koszyku symbolizuje zdrowie i dostatek;

- sól - chroni przed zepsuciem, nadaje smak, jest życiodajnym składnikiem - podobno ma moc odpędzania wszelkiego zła;

- chrzan - symbol siły i fizycznej tężyzny;

- ser - jako produkt otrzymywany z mleka, symbolizuje relacje człowieka z przyrodą, wzajemną przyjaźń;

- ciasto - najlepiej, by było własnoręcznie upieczone - jest odzwierciedleniem umiejętności i doskonałości;

- baranek - symbolizujący Chrystusa, dawniej robiony był z masła, chleba, cukru, obecnie częściej czekoladowy, szklany, porcelanowy czy drewniany.

Oczywiście, jeśli w koszyku zabraknie któregoś z tych produktów, nie oznacza to, że święconka jest gorsza lub nieważna.

Przeczytaj więcej o zwyczajach wielkanocnych

Koszyk trzeba też starannie ozdobić. Najczęściej jego dno wykłada się białą serwetką, a brzegi dekoruje gałązkami bukszpanu, borówki, baziami oraz kwiatami.

KM

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Deser warstwowy
Deser warstwowy
Przygotuj mus truskawkowy (lub inny zależy jakie ...
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Mąkę mieszamy z jajkiem. Do mąki i jajka dodajemy masło, cukier, imbir i sól, po czym ...
Galaretka jabłkowa
Galaretka jabłkowa
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy.Wyciskamy z nich sok ...
Pieczony omlet z szynką
Pieczony omlet z szynką
Rozdzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy ...
Bezy kakaowe
Bezy kakaowe
Białka ubijamy na pianę, dodajemy 60g cukru pudru. ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
połowa tabeli alpo pod reklamami albo pod bocznym menu - amatorszczyzna
Mortadela codzienna ~ Michał Gnat
Jak mozna truc ludzi takim gownem? Zeby dostali raka i jedli jeszcze wiecej chemii? Producenta ...
Serek jest przepyszny! :) Pasuje naprawdę praktycznie do wszystkiego. Najbardziej lubię robić z ...
Jak można coś takiego wciskać ludziom?! Ohyda! Przy pierwszym kęsie wyczułam mannę, a ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.564