Domowy kajmak

Domowy kajmak

Masę kajmakową można obecnie kupić zapakowaną w puszki, ale najsmaczniejsza jest przygotowana własnoręcznie w domu.

Słodka i gęsta masa o karmelowym lub jasnobrązowym kolorze jest idealnym składnikiem mazurków, babeczek i innych ciast oraz deserów. Jej smak wprost doskonale komponuje się ze smakiem, a także konsystencją kruchego ciasta. O czym mowa? Oczywiście o kajmaku!

Kajmak nazywany jest często masą krówkową, czy po prostu krówką. Do Polski trafił najprawdopodobniej około XVII wieku z Turcji. Właśnie tam już wcześniej istniała tradycja gotowania słodkiej masy ze śmietanki i cukru.

Masę kajmakową można obecnie kupić zapakowaną w puszki, ale najsmaczniejsza jest przygotowana własnoręcznie w domu. Tylko wtedy można bowiem otrzymać pożądaną konsystencję, barwę i smak, w tym odpowiednią słodycz.

Przeczytaj także: Jak ozdobić mazurki

Z czego składa się kajmak?

Podstawowymi składnikami masy kajmakowej są mleko i cukier, reszta to jedynie dodatki. Warto wymieszać kajmak z odrobiną masła, dzięki któremu masa staje się bardziej plastyczna i smarowna. Częstym dodatkiem jest wanilia oraz kakao.

Jak można go przygotować?

Są dwa domowe sposoby, chociaż oba są niestety czasochłonne. Jednak czego nie zrobi się dla pysznego deseru!

Przeczytaj też: Bakalie do ciasta

Kajmak ze zwykłego mleka i cukru

Przepisów i stosowanych proporcji jest bez liku. Mleko z cukrem trzeba gotować bardzo wolno przez kilka godzin. Niestety masa kajmakowa bardzo łatwo się przypala, więc trzeba ją niemal przez cały czas mieszać. Dobrym rozwiązaniem może się okazać zastosowanie kąpieli wodnej, czyli włożenie garnka z kajmakiem do drugiego, większego i wypełnionego wodą, ustawionego na kuchence.

Składniki:

- tłuste mleko - 1,5l

- cukier - 35dkg

- wanilia

Sposób przygotowania:

Wsyp cukier do mleka, dodaj trochę wanilii i całość wolno gotuj, przez kilka godzin, aż kajmak osiągnie pożądaną konsystencję. Zazwyczaj gotowy jest po 5-6 godzinach.

Sprawdź pomysły na wielkanocne baby

Kajmak z mleka skondensowanego

Potrzebne jest słodzone mleko skondensowane, koniecznie w puszcze - ponieważ to właśnie w niej będzie gotowana masa kajmakowa. Wybierz nieuszkodzoną, niepowgniataną puszkę - nie otwieraj jej. Włóż ją do garnka, możesz wcześniej na dnie położyć ściereczkę. Puszcz powinna być w całości zanurzona. Postaw garnek na najmniejszym palniku i gotuj bardzo wolno przez kilka godzin. Jeśli woda częściowo wyparuje koniecznie dolej wrzątku - jeśli w garnku zabraknie wody, gotująca się nadal puszka grozi wybuchem! Denko puszki się rozerwie, a kajmak oblepi wszystkie ściany, sufit oraz kuchenne sprzęty, co nie jest korzystne tuż przed świętami.

Po 3-4 godzinach masa powinna być już gotowa. Im dłużej się ona gotuje, tym będzie gęstsza i ciemniejsza. Ostudź puszkę, a następnie ją otwórz.

Komentarze (2) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
12:38, 31.01.2012
Dla mnie nie było to takie zabawne - kiedyś zapomniałam o gotującej się puszce skondensowanego mleka i wyszłam z domu. Po powrocie miałam dosłownie całą kuchnię w kajmaku: ściany, sufit, podłogę, firanki, szyby, szafki, nawet kwiatki na parapecie i książkę, którą zostawiłam na stole. A, że u mnie kajmak robi się tuż przed Wielkanocą, nie inaczej było i tym razem, tak więc pół nocy w wielki piątek spędziłam na drabinie zmywając kajmak z sufitu i ścian :/
Gość
18:53, 30.01.2012
dobry przepis, ale rozbawił mnie fragment o tym, że usmarowanie całej kuchni kajmakiem jest niekorzystne przed świętami. bo w każdym innym terminie jest jak najbardziej oczekiwane.

Przepisy kulinarne:

Piersi z kurczaka nadziewane cukinią z spaghetti szafranowym
Piersi z kurczaka nadziewane cukinią z spaghetti szafranowym
Paprykę chilli przepołowić wzdłuż, usunąć pestki, następnie każdą połowę pokroić ...
Sałatka tatarska ze śledziem i ananasem
Sałatka tatarska ze śledziem i ananasem
Filety śledziowe wymoczyć w wodzie z octem, żeby straciły nadmierną słoność i ...
Pstrąg pieczony w białym winie
Pstrąg pieczony w białym winie
Pstrąga patroszymy, usuwamy z niego łuski i myjemy.W misce ucieramy 50g masła aż ...
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Mąkę mieszamy z jajkiem. Do mąki i jajka dodajemy masło, cukier, imbir i sól, po czym ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Wody lecznicze ~ Gość
Mnie rowniez interesuje, ile zaleca sie pic Slotwinki na dobe, niestety nigdzie nie znalazlam ...
ja magnez mam na lodófce ;>
podpłomyka z ogniska jeszcze nie jadłam i chętnie spróbuję, sugeruję natomiast zrobić ...
Kiełbasa piwna ~ Gość
Robiłam i zrobiłam. Przepis rewelacyjny! Nie ma to jak domowy przecier:-) Ja dłużej gotuje, ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.307