Potrawy na wielkanocny obiad

Potrawy na wielkanocny obiad

Co można przygotować na uroczysty, świąteczny obiad, by podkreślić jego wyjątkowość?

Wielkanoc jest bardzo radosnym świętem. Po okresie czterdziestodniowego postu, wyrzeczeń i rezygnacji np. ze słodyczy, na świątecznym stole powinny pojawić się iście świąteczne potrawy. Oczywiście nie może wśród nich zabraknąć jaj podawanych na różne sposoby - jaja faszerowane, jaja marmurkowe, jaja w majonezie, a także tradycyjnych wielkanocnych bab i mazurków. Jednak nie można jeść wyłącznie jajek i słodkości, w menu koniecznie powinny zjeść się również mięsa.

Przeczytaj także: Wielkanocne baby

Co można przygotować na uroczysty, świąteczny obiad, by podkreślić jego wyjątkowość?

Zawsze dobrym i smacznym rozwiązaniem jest drób. Jednak zamiast zwykłego kurczaka warto przygotować coś innego, np. kaczkę albo gęś. Równie dobrym pomysłem może okazać się dziczyzna. Warto przygotować kilka dań mięsnych, tak, aby każdy z gości znalazł coś dla siebie. Różnorodność potraw na półmiskach jest jak najbardziej wskazana.

Kaczka z jabłkami

Składniki:

- mięso z kaczki - 3kg

- jabłka - 6 sztuk

- suszone śliwki kalifornijskie - 12 sztuk

- czosnek - 2 ząbki

- jajko - 1 sztuka

- bułka tarta - 1 łyżka

- sól - 2 łyżeczki

- pieprz - 0,5 łyżeczki

- cukier - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Krok 1: Śliwki namocz w gorącej wodzie.

Krok 2: Czosnek obierz, opłucz i rozetrzyj.

Krok 3: Umyte mięso kaczki natrzyj od zewnątrz solą, pieprzem i czosnkiem.

Krok 4: Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę.

Krok 5: Dodaj do nich śliwki, jajko, tartą bułkę i cukier.

Krok 6: Całość dokładnie wymieszaj, następnie nadziej kaczkę. Otwór zszyj, nakłuj mięso w kilku miejscach.

Krok 7: Przygotowaną kaczkę włóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw do rozgrzanego do 200°C piekarnika.

Krok 8: Po pół godzinie zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz jeszcze przez 2,5 godziny.

Krok 9: Przed podaniem usuń nici.

Królik duszony w białym winie

Składniki:

- mięso z królika - 3kg

- białe wino - 1,5 szklanki

- woda - 1 szklanka

- marchew - 1 sztuka

- seler naciowy - 1 gałązka

- cebula - 1 duża sztuka

- czosnek - 4 ząbki

- masło - 2 łyżki

- oliwa z oliwek - 2 łyżki

- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1: Mięso z królika dokładnie umyj, osusz i przełóż na półmisek.

Krok 2: Do rondla włóż masło i podsmaż na nim marchew, czosnek, seler i cebulę.

Krok 3: Podsmażone na złoty kolor warzywa wyjmij z rondla i odstaw.

Krok 4: Na pozostały tłuszcz przełóż mięso, obłóż je warzywami i wlej wino.

Krok 5: Całość gotuj przez chwilę, a następnie wlej wodę i całość zagotuj.

Krok 6: Rondel przykryj, zmniejsz ogień i duś przez 90 minut. W razie potrzeby dolej wodę.

Krok 7: Pod koniec duszenia potrawę dopraw solą i pieprzem.

Potrawka z sarniny

Składniki:

- mięso z sarny - 75dkg

- marynata jarzynowa - 1,5l

- masło - 15dkg

- rosół drobiowy - 250ml

- galaretka porzeczkowa - 10dkg

- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1: Sarninę zalej marynatą jarzynową i pozostaw na dwa dni.

Krok 2: Po tym czasie mięso odsącz i posól.

Krok 3: Ułóż je na rozgrzane masło i dodaj warzywa z marynaty. Całość duś pod przykrywką, aż mięso stanie się miękkie.

Krok 4: Wyjmujemy je na talerz.

Krok 5: Do garnka, w którym gotowała się sarnina, dodaj mąkę i ją zasmaż. Wlej rosół, wymieszaj, a otrzymany sos przetrzyj przez sito.

Krok 6: Przetarty sos ponownie zagotuj, po czym dodaj galaretę porzeczkową i przypraw do smaku solą oraz pieprzem.

Krok 7: Mięso z sarny pokrój na równe kawałki, włóż do sosu i ugotuj.

Krok 8: Gotową potrawkę polej sosem, podawaj z marynowaną gruszką, przybraną listkami świeżych ziół.

Wypróbuj także inne przepisy:

Duszony głuszec w sosie z czerwonego wina

Kaczka z pomarańczami

Gęś pieczona z jabłkami

Homar w sosie

Przepiórki w płatkach róż z konfiturą pomidorową

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
10:00, 26.04.2011
Mmmmm do takiej polędwiczki to bym sobie zrobił kubas dobrej herbaty, mojej ulubionej limnkowej dilmah i po prostu rozpusta by była na maksa :) Super :)

Przepisy kulinarne:

Deser warstwowy
Deser warstwowy
Przygotuj mus truskawkowy (lub inny zależy jakie ...
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Mąkę mieszamy z jajkiem. Do mąki i jajka dodajemy masło, cukier, imbir i sól, po czym ...
Galaretka jabłkowa
Galaretka jabłkowa
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy.Wyciskamy z nich sok ...
Pieczony omlet z szynką
Pieczony omlet z szynką
Rozdzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy ...
Bezy kakaowe
Bezy kakaowe
Białka ubijamy na pianę, dodajemy 60g cukru pudru. ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
czerwona łuskana soczewica, najlepszy znany mi sposób
połowa tabeli alpo pod reklamami albo pod bocznym menu - amatorszczyzna
Mortadela codzienna ~ Michał Gnat
Jak mozna truc ludzi takim gownem? Zeby dostali raka i jedli jeszcze wiecej chemii? Producenta ...
Serek jest przepyszny! :) Pasuje naprawdę praktycznie do wszystkiego. Najbardziej lubię robić z ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.474