Stół wielkanocny

Stół wielkanocny

Wiosenny stół wielkanocny powinien cieszyć nasze oczy kolorami wiosny.

Wielkanoc otwiera radosny czas kwitnienia. Pierwsze barwy wiosny to żółcienie forsycji i kaczeńców, delikatna czerwień tulipanów, fiolet krokusów i wszechobecna świeża, jasna zieleń, najpierw rzeżuchy a później wschodzących delikatnie traw i zbóż. Chcemy, by wiosna była obecna również na naszych stołach. Połóżmy, więc na stole obrus lniany, śnieżno biały lub w delikatnym odcieniu écru. Jeżeli decydujemy się na kolorowy, powinien być jasny, pastelowy bez nadmiernych dekoracji, dobrze komponujący się z porcelaną zastawy.

Przeczytaj także: Serwetki na stole

Zastawa użyta do wielkanocnego stołu powinna być jasna, najlepiej kremowo-biała z delikatnym dodatkiem pojedynczego kobaltowego, platynowego lub złotego paska. Do zastawy należy dobrać właściwe dodatki, żółto-zielone serwetki z lnu, przepasane srebrną opaską lub zwinięte w dowolny sposób. Niezwykle ważnym elementem jest zieleń bukszpanu, którą dekorujemy półmiski i rzeżucha, którą wysiewamy na mokrą watę ukształtowaną w figurę baranka lub wielkanocnego zajączka. Starym zwyczajem na stół stawiamy koszyczek ze święconką a w nim gotowane na twardo jaja, kilka kromek chleba, parę kawałków wielkanocnej baby, w niektórych regionach również kawałki białej lub suszonej kiełbasy.

Przeczytaj koniecznie: Naturalne barwniki do pisanek

A w srebrnych dwojaczkach lub w naczyniach porcelanowych: czarny pieprz i grubą sól. Postawmy też obok koszyczka wielkanocnego baranka. Baranek, symbol Chrystusa Zmartwychwstałego, stawiany jest na naszych stołach od trzystu lat. W zależności od regionu robi się go z masy cukrowej, solnej, masła, porcelany, drewna lipowego, ciasta albo z owczej wełny. Razem z barankiem zwykle występuje chorągiew - karminowa lub czerwona z przedstawianiem złotego krzyża lub ryby, a dawniej również pelikana.

Podkreślmy wyjątkowość tego święta, ustawiając między zastawą wazoniki, dzbanki lub małe flakoniki z wiosennymi kwiatami. W kwiaciarniach i na ulicznych straganach pojawiają się bazie, tulipany, hiacynty, żonkile, niech więc któreś z nich znajdą się na waszych stołach. Święta to czas użycia sztućców na co dzień zapomnianych. Zanim podamy je na stół, dokładnie zrewidujmy ich stan. Srebro zwykle śniedzieje i dlatego warto poświęcić trochę czasu na doprowadzenie go do stanu świetności. Użyjmy rzadko stosowanych łopatek do masła, spróbujmy też odnowić naszą wiedzę o sztućcach do ryb i widelczykach do ciast. Pamiętajmy o właściwym doborze szkła do napojów i alkoholu, źle dobrane kieliszki czy szklaneczki skutecznie mogą zepsuć miłe rodzinne spotkanie. Bardzo istotne jest również dokładne przetarcie szkła, czasem trzeba na nowo przemyć wszystkie szklane naczynia i natychmiast wytrzeć je, suchą i czystą ściereczką. W Wielką Sobotę do święcenia pokarmu zachowujemy post, niektórzy poszczą aż do powrotu z Rezurekcji. Nie sposób spędzić świąt bez alkoholu, zadajmy więc sobie trud właściwego doboru trunków do potraw pamiętając o umiarze, zarówno w jedzeniu jak i piciu.

Sprawdź koniecznie: Zasady podawania win do posiłków

KJW

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Budyń z marchwi
Budyń z marchwi
Dokładnie umytą i ugotowaną marchew, mielimy razem z ...
Krakersy
Krakersy
Mąkę przesiewamy do miski.Roztapiamy masło, aby było ...
Domowe faworki
Domowe faworki
Mąkę przesiej na stolnicę. Podana przeze mnie ilość ...
Omlet z szynką i papryką
Omlet z szynką i papryką
Miksujemy jajko z mąką na gładką, jednolitą masę. ...
Cannelloni
Cannelloni
Kroimy cebulę i czosnek.Podgotowujemy lekko ...
Encyklopedia żywności
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Ja tam się nie trudziłam z drinkami bo nie specjalnie je umie więc kupiłam kilka smakowych ...
Może to mniej oryginalne niż jakieś wyszukane drinki, ale ja na swoim panieńskim miałam kilka ...
Mam nadzieje,że podane powyżej wskazówki tym razem pomogą.
Smaki Kornwalii ~ Gość
Przypuszczam, że wymieniony "łupak" to angielski haddock. Po polsku ryba nazywa się łupacz a ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.601