Stół wielkanocny

Stół wielkanocny

Wiosenny stół wielkanocny powinien cieszyć nasze oczy kolorami wiosny.

Wielkanoc otwiera radosny czas kwitnienia. Pierwsze barwy wiosny to żółcienie forsycji i kaczeńców, delikatna czerwień tulipanów, fiolet krokusów i wszechobecna świeża, jasna zieleń, najpierw rzeżuchy a później wschodzących delikatnie traw i zbóż. Chcemy, by wiosna była obecna również na naszych stołach. Połóżmy, więc na stole obrus lniany, śnieżno biały lub w delikatnym odcieniu écru. Jeżeli decydujemy się na kolorowy, powinien być jasny, pastelowy bez nadmiernych dekoracji, dobrze komponujący się z porcelaną zastawy.

Przeczytaj także: Serwetki na stole

Zastawa użyta do wielkanocnego stołu powinna być jasna, najlepiej kremowo-biała z delikatnym dodatkiem pojedynczego kobaltowego, platynowego lub złotego paska. Do zastawy należy dobrać właściwe dodatki, żółto-zielone serwetki z lnu, przepasane srebrną opaską lub zwinięte w dowolny sposób. Niezwykle ważnym elementem jest zieleń bukszpanu, którą dekorujemy półmiski i rzeżucha, którą wysiewamy na mokrą watę ukształtowaną w figurę baranka lub wielkanocnego zajączka. Starym zwyczajem na stół stawiamy koszyczek ze święconką a w nim gotowane na twardo jaja, kilka kromek chleba, parę kawałków wielkanocnej baby, w niektórych regionach również kawałki białej lub suszonej kiełbasy.

Przeczytaj koniecznie: Naturalne barwniki do pisanek

A w srebrnych dwojaczkach lub w naczyniach porcelanowych: czarny pieprz i grubą sól. Postawmy też obok koszyczka wielkanocnego baranka. Baranek, symbol Chrystusa Zmartwychwstałego, stawiany jest na naszych stołach od trzystu lat. W zależności od regionu robi się go z masy cukrowej, solnej, masła, porcelany, drewna lipowego, ciasta albo z owczej wełny. Razem z barankiem zwykle występuje chorągiew - karminowa lub czerwona z przedstawianiem złotego krzyża lub ryby, a dawniej również pelikana.

Podkreślmy wyjątkowość tego święta, ustawiając między zastawą wazoniki, dzbanki lub małe flakoniki z wiosennymi kwiatami. W kwiaciarniach i na ulicznych straganach pojawiają się bazie, tulipany, hiacynty, żonkile, niech więc któreś z nich znajdą się na waszych stołach. Święta to czas użycia sztućców na co dzień zapomnianych. Zanim podamy je na stół, dokładnie zrewidujmy ich stan. Srebro zwykle śniedzieje i dlatego warto poświęcić trochę czasu na doprowadzenie go do stanu świetności. Użyjmy rzadko stosowanych łopatek do masła, spróbujmy też odnowić naszą wiedzę o sztućcach do ryb i widelczykach do ciast. Pamiętajmy o właściwym doborze szkła do napojów i alkoholu, źle dobrane kieliszki czy szklaneczki skutecznie mogą zepsuć miłe rodzinne spotkanie. Bardzo istotne jest również dokładne przetarcie szkła, czasem trzeba na nowo przemyć wszystkie szklane naczynia i natychmiast wytrzeć je, suchą i czystą ściereczką. W Wielką Sobotę do święcenia pokarmu zachowujemy post, niektórzy poszczą aż do powrotu z Rezurekcji. Nie sposób spędzić świąt bez alkoholu, zadajmy więc sobie trud właściwego doboru trunków do potraw pamiętając o umiarze, zarówno w jedzeniu jak i piciu.

Sprawdź koniecznie: Zasady podawania win do posiłków

KJW

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Piersi z kurczaka nadziewane cukinią z spaghetti szafranowym
Piersi z kurczaka nadziewane cukinią z spaghetti szafranowym
Paprykę chilli przepołowić wzdłuż, usunąć pestki, następnie każdą połowę pokroić ...
Sałatka tatarska ze śledziem i ananasem
Sałatka tatarska ze śledziem i ananasem
Filety śledziowe wymoczyć w wodzie z octem, żeby straciły nadmierną słoność i ...
Pstrąg pieczony w białym winie
Pstrąg pieczony w białym winie
Pstrąga patroszymy, usuwamy z niego łuski i myjemy.W misce ucieramy 50g masła aż ...
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Mąkę mieszamy z jajkiem. Do mąki i jajka dodajemy masło, cukier, imbir i sól, po czym ...
Encyklopedia żywności
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
zapraszam na mojego bloga z przepisami dla cukrzyków: http://www.slodziutkamama.blogspot.com/
Plastikowa miska w mikrofali?:D
Przede wszystkim na pewno nie kupować w hipermarketach, nie wiadomo jak długo to mięso tam ...
MAGNEZ W TABLETKACH jest NAJLEPSZY ! Nie drogi ! I skuteczny !
banan ? czekolada najbardziej mi odpowiada a ile nawet kalorii jest w niej dlatego NIE nie ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.507