Przystawki na komunię

Przystawki na komunię

Obiad na przyjęciu komunijnym powinien być posiłkiem wyjątkowym i eleganckim. Z tego też względu przed zupą i drugim daniem na stole powinny pierw pojawić się przystawki.

Pierwsza komunia to niezwykle ważne wydarzenie w życiu zarówno dziecka, jak i jego rodziny. Miesiące przygotowań, próby, zaliczenia, sprawunki, plany - wszystko to, by ten szczególny dzień przeżyć jak najpełniej, jak najgłębiej. Jednak po uczcie duchowej koniecznie nastąpić musi także uczta dla ciała.

Przeczytaj też: Jak wydać wykwintny obiad

Po dość długiej uroczystości w kościele, a później po pamiątkowych zdjęciach, pomimo wielkiego wzruszenia z pewnością niejednej osobie zacznie doskwierać już głód. Jednak pokomunijny obiad powinien być posiłkiem niezwykle odświętnym - wyjątkowym i eleganckim. Z tego też względu przed zupą i drugim daniem na stole powinny pierw pojawić się przystawki. Nie tylko wzmogą one w gościach apetyt, ale także podkreślą wyjątkowość chwili. Ponadto jeśli zostaną estetycznie podane, mogą dodatkowo stanowić element dekoracyjny.

Przeczytaj koniecznie: Przystawki na zaostrzenie apetytu

Co w takim razie można przygotować?

Najlepszym rozwiązaniem jest naszykowanie kilku rodzajów przystawek. Nie każdemu przypadną do gustu owoce morza, nie każdy lubi sałatki, ktoś może być uczulony na jeden ze składników potrawy. Oczywiście nie trzeba robić dla każdego z gości pięciu różnych propozycji. Przygotuj o 2-3 porcje więcej. Goście sami wybiorą na co mają większą ochotę, będą bardziej zadowoleni.

- owoce morza - są bardzo efektowną przystawką, choć nie każdy ma odwagę spróbować. Możesz przygotować krewetki w sosie majonezowo-ketchupowym, krewetki smażone na masełku albo kalmary w panierce.

- faszerowane jajka - nie muszą to być ugotowane na twardo jajka podane z majonezem, znacznie efektowniej i smaczniej będą prezentowały się jajka z farszem z zieleniny, kawioru czy pieczarek.

Przeczytaj koniecznie: Faszerowane jaja

- deska serów - wybór kilku gatunków serów, podanych na specjalnej desce udekorowanej świeżymi winogronami nada szyku i trafi w gusta wielu osób.

- pasztety - jeśli zdecydujesz się na nie, wybierz naprawdę wykwintne, np. pasztet z wątróbek, z zająca lub sarny, zapomnij o pasztecie z najbliższego marketu.

- warzywa z dipami - koniecznie przygotuj kilka sosów, o różnych smakach, np. koperkowy, chrzanowy, czosnkowy, ziołowy. Do nich podaj starannie pokrojone twarde warzywa i krakersy. Do krojenia możesz wykorzystać specjalne noże do carvingu.

Przeczytaj również: Dip - szybki sposób na urozmaicenie posiłku

- sałatka - z dodatkiem granatów, melona, grillowanego kurczaka czy owoców morza. Abo zwykła grecka. Jednak podaj ją w wyjątkowej postaci - najlepiej dla każdego w osobnym pucharku, starannie udekorowaną, np. świeżymi ziołami.

- serowe fondue - zamiast dipów do warzyw, krakersów, małych kawałeczków grillowanego lub pieczonego mięsa możesz zaserwować serowy, gorący sos. Nie zapomnij podać gościom talerzyków i serwetek, by nie poplamili sobie w trakcie jedzenia odświętnych kreacji.

Jak podać przystawki?

Zaserwuj je w niewielkich szklanych pucharkach, możesz wykorzystać naczynka do podawania lodów. Nie nakładaj zbyt dużych porcji - w końcu przystawka ma zaostrzyć apetyt, a nie nasycić głód.

Przeczytaj także: Co to jest... amuse-bouche?

KM

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Piersi z kurczaka nadziewane cukinią z spaghetti szafranowym
Piersi z kurczaka nadziewane cukinią z spaghetti szafranowym
Paprykę chilli przepołowić wzdłuż, usunąć pestki, następnie każdą połowę pokroić ...
Sałatka tatarska ze śledziem i ananasem
Sałatka tatarska ze śledziem i ananasem
Filety śledziowe wymoczyć w wodzie z octem, żeby straciły nadmierną słoność i ...
Pstrąg pieczony w białym winie
Pstrąg pieczony w białym winie
Pstrąga patroszymy, usuwamy z niego łuski i myjemy.W misce ucieramy 50g masła aż ...
Deser warstwowy
Deser warstwowy
Przygotuj mus truskawkowy (lub inny zależy jakie ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Dla Joanny, bałkanistki: Też miałem ten problem z kawą paloną na bałkańską modłę - taka ...
Wody lecznicze ~ Gość
Mnie rowniez interesuje, ile zaleca sie pic Slotwinki na dobe, niestety nigdzie nie znalazlam ...
ja magnez mam na lodófce ;>
podpłomyka z ogniska jeszcze nie jadłam i chętnie spróbuję, sugeruję natomiast zrobić ...
Kiełbasa piwna ~ Gość
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.751