Serwetki na komunijnym stole

Serwetki na komunijnym stole

Nie tylko dadzą biesiadnikom możliwość otarcia dłoni i kącików ust oraz ustrzegą odświętne stroje przed przypadkowym zachlapaniem - stanowią dodatkowy element dekoracyjny każdego stołu.

Pierwsza komunia to duże wydarzenie w życiu całej rodziny, zarówno dla dziecka, jak i dla jego rodziców i bliskich. Uroczysta msza, odświętne stroje, a potem wyjątkowy obiad. Na stole powinny pojawić się różnorodne, pyszne potrawy - zupy, mięsa, sałatki, kolorowe sałatki i jarzynki. Jednak niezmiernie ważne jest nie tylko to, co, ale i jak podamy, dlatego komunijny stół powinien zostać odpowiednio nakryty.

Przeczytaj także: Komunia - jak nakryć do stołu?

O ile podczas zwykłego niedzielnego obiadu zazwyczaj obchodzimy się bez serwetek, na świątecznym stole wręcz muszą się one pojawić. Nie tylko dadzą biesiadnikom możliwość otarcia dłoni i kącików ust oraz ustrzegą odświętne stroje przed przypadkowym zachlapaniem - stanowią dodatkowy element dekoracyjny każdego stołu.

Przeczytaj również: Przystawki na komunię

Wybierz wzór

Rozejrzyj się w sklepach, tuż przed okresem komunijnym na półkach pojawiają się specjalne serwetki, ozdobione komunijnymi motywami, np. rysunkiem dziecka, świecy czy opłatka. Wybór i dostępna kolorystyka jest ogromna, więc postaraj się dopasować serwetki do zastawy, która pojawi się w tym szczególnym dniu na stole. Komunijne motywy mogą także pojawić się na kupionym na tę okazję obrusie - wówczas wybierz raczej gładkie serwetki, by nie mnożyć niepotrzebnie zdobień.

Możesz także zdecydować się na serwetki materiałowe. Przed ułożeniem ich na stole koniecznie starannie je wypierz i dokładnie uprasuj, dobrze, by były także nakrochmalone.

Przeczytaj też: Jak przygotować przyjęcie komunijne

Artystyczne ułożenie

Wzorzyste serwetki po prostu złóż na pół albo po skosie i połóż przy każdym nakryciu. Natomiast gładkie, a w szczególności gładkie materiałowe możesz złożyć nadając im wybrany kształt, np. banana, kwiatu, kieszonki na sztućce czy piramidy. Wzorów jest wiele, a samo wykonanie nie jest trudne. Tak złożoną serwetkę możesz położyć tylko przed miejscem bohatera tego dnia, czyli dziecka, oznaczając tym samym jego miejsce lub przed wszystkimi.

Ułożone serwetki umieść na rozłożonych na stole, czystych talerzach.

Sprawdź różne sposoby składania serwetek:

kieszonka na sztućce

banan

serce

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Pieczony omlet z szynką
Pieczony omlet z szynką
Rozdzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy ...
Domowe faworki
Domowe faworki
Mąkę przesiej na stolnicę. Podana przeze mnie ilość ...
Curry z kurczakiem
Curry z kurczakiem
Piersi z kurczaka myjemy pod zimną, bieżącą wodą, ...
Parówki w koszulkach
Parówki w koszulkach
Piekarnik z termoobiegiem ustawiamy na 200°C.Rozwijamy ...
Zygmuntówka
Zygmuntówka
Gotowy korpus wypełniamy w 2/3 musem czekoladowym. ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
nie wiem o jakej wadze tu mowa trzeba swobodnie przyjac na 1 kg gesi co najmnej 1godzine.Sprariona ...
O mnie ~ Gość
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.772