Marynaty do grillowanego drobiu

Marynaty do grillowanego drobiu

W czym można zamarynować kawałki kurczaka czy indyka, aby po upieczeniu na grillu mięso było soczyste, aromatyczna - po prostu pyszne? Przygotowaliśmy kilka propozycji na marynaty.

Wraz z nadejściem słonecznych dni i ciepłych długich wieczorów rozpoczął się sezon na grillowanie. Na ruszt najczęściej trafiają kiełbaski, ale na szczęście coraz więcej osób wybiera także mięsa, ryby, warzywa , a nawet owoce. Sekretem aromatycznej i soczystej pieczeni z grilla jest nie tylko czas samego pieczenia, ale również wcześniejsze odpowiednie zamarynowanie mięsa.

Przeczytaj koniecznie: Grillowane warzywa - krótki przewodnik

Drób jest mięsem delikatnym. Doskonale komponuje się zarówno z łagodnymi przyprawami ziołowymi, jak i zdecydowanym smakiem i aromatem przypraw korzennych. Jednak marynując ten rodzaj mięsa trzeba pamiętać, by dodatki nie przyćmiły samej potrawy.

W czym można zamarynować kawałki kurczaka czy indyka, aby po upieczeniu na grillu mięso było soczyste, aromatyczna - po prostu pyszne?

Najlepiej marynatę przygotować samodzielnie, na dzień przed. Oczywiście można także kupić mięso natarte już przyprawami i ziołami, ale użyte dodatki uniemożliwiają sprawdzenie świeżości mięsa, a nie wszyscy sprzedawcy są uczciwi wobec swych klientów. Gotowe mieszanki przypraw mogą natomiast zawierać dość spore ilości glutaminianu sodu oraz innych substancji dodatkowych.

Dowiedz się więcej o substancjach dodatkowych

Przygotowaliśmy kilka propozycji na marynaty.

Prosta marynata

Składniki:

- oliwa z oliwek - 5 łyżek

- woda - 3 łyżki

- sok z cytryny - 2 łyżki

- czosnek - 3 ząbki

- liść laurowy - 1 sztuka

- sól ziołowa - szczypta

- pieprz mielony, bazylia, zioła prowansalskie, oregano

Sposób przygotowania:

Wymieszaj oliwę z wodą, dodaj pozostałe składnik. Całość wymieszaj i odstaw na kilka minut, następnie przygotowaną marynatą natrzyj mięso. Wstaw je do lodówki na kilka godzin.

Przeczytaj także: Dziczyzna prosto z grilla

Marynata ziołowa

Składniki:

- oliwa z oliwek - 1 szklanka

- natka pietruszki - 0,25 pęczka

- koperek - 0,25 pęczka

- szczypiorek - 0,25 pęczka

- świeża bazylia - 1 garść

- świeży rozmaryn - 1 garść

- świeża trybula - 1 garść

- sok z cytryny - 2 łyżki

- pieprz

Sposób przygotowania:

Zieleninę drobno posiekaj. Wymieszaj z oliwą, sokiem z cytryny oraz pieprzem, a następnie odstaw na kilkanaście minut. Mięso włóż do miski, zalej marynatą i wstaw całość do lodówki na kilka godzin.

Poznaj: Grillowane desery

Marynata miodowa

Składniki:

- olej słonecznikowy - 4 łyżki

- sok z cytryny - 3 łyżki

- miód - 2 łyżki

- czosnek - 2 ząbki

- pieprz

Sposób przygotowania:

Czosnek obierz i przeciśnij przez wyciskacz. Następnie wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Natrzyj nią mięso i wstaw je do lodówki na kilka godzin.

Grilluj z Sokołowem - polecamy artykuły, przepisy i produkty na grilla

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
21:57, 26.05.2011
Jeśli mowa o grillu, to muszę się pochwalić swoim nowym nabytkiem. Zuza Grill. Jak już zrobicie marynatę to koniecznie pomyślcie o Zuzie. Grillowanie z nią to coś wyjątkowego.

Przepisy kulinarne:

Piersi z kurczaka nadziewane cukinią z spaghetti szafranowym
Piersi z kurczaka nadziewane cukinią z spaghetti szafranowym
Paprykę chilli przepołowić wzdłuż, usunąć pestki, następnie każdą połowę pokroić ...
Curry z kurczakiem
Curry z kurczakiem
Piersi z kurczaka myjemy pod zimną, bieżącą wodą, ...
Naleśniki drożdżowe
Naleśniki drożdżowe
W dużej misce mieszamy drożdże, 3 łyżki mleka oraz ...
Gulasz drobiowo-warzywny
Gulasz drobiowo-warzywny
Opłukane mięso z udźca z indyka kroimy na niewielkie ...
Rolada drobiowa nadziewana parówką  na wiosennie
Rolada drobiowa nadziewana parówką na wiosennie
Pierś z kurczaka rozcinamy na pół i delikatnie rozbijamy solimy, pieprzymy. Por kroimy na ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
zapraszam na mojego bloga z przepisami dla cukrzyków: http://www.slodziutkamama.blogspot.com/
Plastikowa miska w mikrofali?:D
Przede wszystkim na pewno nie kupować w hipermarketach, nie wiadomo jak długo to mięso tam ...
MAGNEZ W TABLETKACH jest NAJLEPSZY ! Nie drogi ! I skuteczny !
banan ? czekolada najbardziej mi odpowiada a ile nawet kalorii jest w niej dlatego NIE nie ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.306