Marynaty do grillowanego drobiu

Marynaty do grillowanego drobiu

W czym można zamarynować kawałki kurczaka czy indyka, aby po upieczeniu na grillu mięso było soczyste, aromatyczna - po prostu pyszne? Przygotowaliśmy kilka propozycji na marynaty.

Wraz z nadejściem słonecznych dni i ciepłych długich wieczorów rozpoczął się sezon na grillowanie. Na ruszt najczęściej trafiają kiełbaski, ale na szczęście coraz więcej osób wybiera także mięsa, ryby, warzywa , a nawet owoce. Sekretem aromatycznej i soczystej pieczeni z grilla jest nie tylko czas samego pieczenia, ale również wcześniejsze odpowiednie zamarynowanie mięsa.

Przeczytaj koniecznie: Grillowane warzywa - krótki przewodnik

Drób jest mięsem delikatnym. Doskonale komponuje się zarówno z łagodnymi przyprawami ziołowymi, jak i zdecydowanym smakiem i aromatem przypraw korzennych. Jednak marynując ten rodzaj mięsa trzeba pamiętać, by dodatki nie przyćmiły samej potrawy.

W czym można zamarynować kawałki kurczaka czy indyka, aby po upieczeniu na grillu mięso było soczyste, aromatyczna - po prostu pyszne?

Najlepiej marynatę przygotować samodzielnie, na dzień przed. Oczywiście można także kupić mięso natarte już przyprawami i ziołami, ale użyte dodatki uniemożliwiają sprawdzenie świeżości mięsa, a nie wszyscy sprzedawcy są uczciwi wobec swych klientów. Gotowe mieszanki przypraw mogą natomiast zawierać dość spore ilości glutaminianu sodu oraz innych substancji dodatkowych.

Dowiedz się więcej o substancjach dodatkowych

Przygotowaliśmy kilka propozycji na marynaty.

Prosta marynata

Składniki:

- oliwa z oliwek - 5 łyżek

- woda - 3 łyżki

- sok z cytryny - 2 łyżki

- czosnek - 3 ząbki

- liść laurowy - 1 sztuka

- sól ziołowa - szczypta

- pieprz mielony, bazylia, zioła prowansalskie, oregano

Sposób przygotowania:

Wymieszaj oliwę z wodą, dodaj pozostałe składnik. Całość wymieszaj i odstaw na kilka minut, następnie przygotowaną marynatą natrzyj mięso. Wstaw je do lodówki na kilka godzin.

Przeczytaj także: Dziczyzna prosto z grilla

Marynata ziołowa

Składniki:

- oliwa z oliwek - 1 szklanka

- natka pietruszki - 0,25 pęczka

- koperek - 0,25 pęczka

- szczypiorek - 0,25 pęczka

- świeża bazylia - 1 garść

- świeży rozmaryn - 1 garść

- świeża trybula - 1 garść

- sok z cytryny - 2 łyżki

- pieprz

Sposób przygotowania:

Zieleninę drobno posiekaj. Wymieszaj z oliwą, sokiem z cytryny oraz pieprzem, a następnie odstaw na kilkanaście minut. Mięso włóż do miski, zalej marynatą i wstaw całość do lodówki na kilka godzin.

Poznaj: Grillowane desery

Marynata miodowa

Składniki:

- olej słonecznikowy - 4 łyżki

- sok z cytryny - 3 łyżki

- miód - 2 łyżki

- czosnek - 2 ząbki

- pieprz

Sposób przygotowania:

Czosnek obierz i przeciśnij przez wyciskacz. Następnie wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Natrzyj nią mięso i wstaw je do lodówki na kilka godzin.

Grilluj z Sokołowem - polecamy artykuły, przepisy i produkty na grilla

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
21:57, 26.05.2011
Jeśli mowa o grillu, to muszę się pochwalić swoim nowym nabytkiem. Zuza Grill. Jak już zrobicie marynatę to koniecznie pomyślcie o Zuzie. Grillowanie z nią to coś wyjątkowego.

Przepisy kulinarne:

Curry z kurczakiem
Curry z kurczakiem
Piersi z kurczaka myjemy pod zimną, bieżącą wodą, ...
Naleśniki drożdżowe
Naleśniki drożdżowe
W dużej misce mieszamy drożdże, 3 łyżki mleka oraz ...
Rolada drobiowa nadziewana parówką  na wiosennie
Rolada drobiowa nadziewana parówką na wiosennie
Pierś z kurczaka rozcinamy na pół i delikatnie rozbijamy solimy, pieprzymy. Por kroimy na ...
Kurczak Vindaloo
Kurczak Vindaloo
Wyciskamy sok z cytryny i mieszamy go z octem, pokrojoną ...
Pierś kurczaka faszerowana krewetkami
Pierś kurczaka faszerowana krewetkami
Fasolkę zieloną gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem masła.Gdy fasolka będzie miękka ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Ja tam się nie trudziłam z drinkami bo nie specjalnie je umie więc kupiłam kilka smakowych ...
Może to mniej oryginalne niż jakieś wyszukane drinki, ale ja na swoim panieńskim miałam kilka ...
Mam nadzieje,że podane powyżej wskazówki tym razem pomogą.
Smaki Kornwalii ~ Gość
Przypuszczam, że wymieniony "łupak" to angielski haddock. Po polsku ryba nazywa się łupacz a ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.483