Gotowanie na parze... w papierze

Gotowanie na parze... w papierze

Nie trzeba mieć w domu parowaru, specjalnych garnków, koszyczków czy sitek, wystarczy papier do gotowania na parze.

Dietetycy, lekarze i miłośnicy zdrowego żywienia bardzo zachwalają potrawy przyrządzane na parze. Dania te są znacznie zdrowsze, zawierają mniej tłuszczu, są lekkostrawne, a produkty podczas gotowania tracą znacznie mniej witamin i składników mineralnych. Jednak czy są smaczne?

Przeczytaj także: Zasady gotowania na parze

Wiele osób bardzo niechętnie sięga po produkty gotowane na parze, właśnie ze względu na obawę, że są one mdłe, bez smaku i dodatkowo mało soczyste. Nic bardziej mylnego! Wystarczy przygotować zestaw ulubionych przypraw i kilka dodatkowych akcesoriów.

Nie trzeba mieć w domu parowaru, specjalnych garnków, koszyczków czy sitek, wystarczy papier. Na polskim rynku pojawił się ostatnio papier SAGA, który w odróżnieniu od podobnych produktów, nie rozpada się pod wpływem wody. Jest odporny także na działanie wysokiej temperatury, więc doskonale nadaje się do gotowania w nim potraw.

Co jest potrzebne do gotowania?

Przygotuj wybrane przez siebie produkty spożywcze, które zamierzasz ugotować na parze - mięso, ryby czy warzywa. Możesz od razu je połączyć, np. filet łososia z ziemniakami, papryką i cukinią. Dzięki temu smaki i aromaty poszczególnych składników potrawy połączą się ze sobą w trakcie gotowania, tworząc harmonijną całość.

Nie zapomnij o przyprawach, przydadzą się zarówno świeże zioła, jak i suszone, odrobina przypraw korzennych oraz szczypta soli i pieprzu. Warto również dodać trochę soku z cytryny, zwłaszcza jeśli zamierzasz przygotować danie rybne, a także łyżka oleju lub oliwy z oliwek. Niewielki dodatek tłuszczu, szczególnie w przypadku chudych ryb i mięs, wzbogaci smak potrawy - wiadomo bowiem, że tłuszcz jest nośnikiem smaku.

Przeczytaj także: Witaminy

Ponadto jest on niezbędny do pełnego wykorzystania witamin znajdujących się w pożywieniu - witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Ostatnim niezbędnym elementem jest sam papier. Przygotuj odpowiedni kawałek - odetnij potrzebną ilość z kilkumetrowej rolki lub wykorzystaj gotowy arkusz. Gotowanie ułatwi dodatkowo specjalny sznurek, który uniemożliwi wypadanie produktów zawiniętych w papier.

Dowiedz się więcej o papierze SAGA

Jak to działa?

Na przygotowanym arkuszu papieru, na środku, ułóż wybrane - doprawione i skropione oliwą oraz sokiem z cytryny - produkty. Z papieru uformuj sakiewkę i dokładnie zwiąż ją. Dla ułatwienia możesz wcześniej arkuszem wyłożyć miskę i dopiero wówczas położyć na nim produkty - łatwiej będzie zebrać i związać rogi papieru.

Sakiewkę włóż do garnka wypełnionego wrzącą wodą. Do wnętrza sakiewki wnika wytwarzająca się podczas gotowania para, natomiast papier SAGA nie przepuszcza samej wody, dzięki czemu powstaje naturalny sos, potrawa jest odpowiednio nawilżona i soczysta, natomiast witaminy i składniki mineralne, które podczas tradycyjnego gotowania są wypłukiwane i wylewane wraz z wodą, tutaj pozostają.

Poznaj również inne produkty SAGA

KM

Komentarze (6) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Jarosław Klimkowski
18:43, 29.09.2015
My akurat mamy już od jakiegoś czasu piekarnik z combi steamem, więc ani z papieru ani z parowaru nie korzystamy. Ale rzeczywiście ograniczenie tłuszczu wyszło na dobre naszym żołądkom. A po warzywach, po kolorze wręcz widać, ile substancji odżywczych w nich zostało.
Gość
14:10, 06.04.2013
Nie spotkałam sie z takim papierem, a nawet dzisiaj w sklepie papierniczym byli zdziwieni ,ze coś takiego istnieje. Moze słaba reklama, a może papier mozna kupić tylko w sklepie internetowym.
Muszelka
08:13, 19.04.2012
Ja również używam tego papieru na co dzień. Na parowar nie mam miejsca w kuchni a papier Saga to świetna alternatywa. Jedzenie jest o niebo lepsze niż takie gotowane w wodzie. Dzięki temu synek, straszny niejadek zaczął jeść warzywa bo jak stwierdził "z takich paczuszek smakują o wiele lepiej" Polecam jak najbardziej, ja używam prawie codziennie :)
Gość
09:52, 18.04.2012
GENIALNY SPOSÓB NA GOTOWANIE NA PARZE!! W ten sposób udało mi sie przyrządzić pierś z kurczaka w sosie cytrynowo-curry. Bajka nie obiad. Ogromne brawa dla Sagi!!
Gość
14:14, 17.04.2012
Papier Saga poleciła mi koleżanka, gdyż wcześniej go nie znałam. Już po pierwszym użyciu na stałe zagościł w mojej kuchni. Potrawy są smaczne, pachnące i do tego pełne witamin, które normalnie wypłukałaby woda. Do tego ta estetyka wykonania.... Ładnie, schludnie i szybko.
Gość
10:16, 10.04.2012
mam ten papier, polecam :) świetnie się sprawdza, gotuję w nim często warzywa, ryby, delikatne mięso, wszystko fajnie wychodzi, ładnie wygląda, jest smaczne i nie traci aromatu.

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Sałatka z ogórków i granata
Sałatka z ogórków i granata
Ogórka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.398
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});