Zamienniki soli

Zamienniki soli

Bardzo trudno jest zupełnie zrezygnować z dosalania potraw, ale wykorzystując pewne zamienniki można znacznie ograniczyć spożycie soli kuchennej.

Sól często nazywana jest "białą śmiercią". Zbyt duża jej ilość w codziennej diecie podwyższa ciśnienie krwi, prowadzi do chorób serca oraz nerek. Jednak statystyczny Polak zjada codziennie około 15g soli, zamiast zalecanych 5g. Oczywiście nie tylko bezpośrednio soląc zupę, ziemniaki czy sałatkę. Sól ukryta jest w wielu produktach, m.in. pieczywie, wędlinach i mieszankach przypraw, a w żywności typu instant oraz gotowych daniach, które przed zjedzeniem wystarczy tylko podgrzać jest jej ilość często wręcz ogromna.

Przeczytaj koniecznie: Sól - biała śmierć?

Bardzo trudno jest zupełnie zrezygnować z dosalania potraw, ale wykorzystując pewne zamienniki można znacznie ograniczyć spożycie soli kuchennej.

Sól dietetyczna, sól potasowa

Są różne jej rodzaje, ale we wszystkich obniżona jest zawartość sodu, zamiast niego zawierają potas. Dostępne są sole, w których sodu jest o około 30-35% mniej albo w całości został on zastąpiony potasem.

Zioła i przyprawy

Nie tylko sól decyduje o smaku potraw, chociaż rzeczywiście go podkreśla. Potrawy mogą być pyszne, apetyczne i dodatkowo aromatyczne jeśli dodamy do nich przyprawy i zioła, zarówno świeże, jak i w postaci suszonej. Odpowiednia ich kombinacja może sprawić, że sól przestaje być niezbędna. Co zatem należy wybrać?

Przeczytaj także: Zioła w kuchni

- Bazylię - ma dość ostry, zdecydowany smak i zapach, najlepszy efekt dają świeże listki, suszone tracą bowiem aromat;

- Czosnek - wystarczy już niewielka jego ilość, by zdominować smak całej potrawy i sprawić, że zapomnimy o soli;

- Estragon - ma łagodny smak, ale w połączeniu z innymi ziołami i przyprawami można świetnie nim doprawić różnorodne dania;

- Imbir - ma ostry, niemal palący smak i lekko cytrynowy aromat, jego dodatek może sprawić, że sól przestanie być niezbędna;

- Koperek - najlepiej jest dodawać go w postaci świeżej;

- Majeranek - nadają się zarówno listki, łodyżki, jak i kwiaty, dobre efekty daje w postaci suszonej i świeżej;

- Natka pietruszki - świeża, drobno posiekana może sprawić, że brak soli będzie mniej odczuwalny, szczególnie w przypadku zup, sałatek czy sosów;

- Tymianek - jego ostry smak i silny aromat skutecznie może zamaskować brak soli w danej potrawie.

Przeczytaj również: Antyoksydanty w ziołach i przyprawach

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
16:56, 20.05.2011
Ja zazwyczaj w ogóle nie solę kotletów z kurczaka, doprawiam je mocno pieprzem i przeróżnymi ziołami i wtedy wcale nie czuć braku soli

Przepisy kulinarne:

Piersi z kurczaka nadziewane cukinią z spaghetti szafranowym
Piersi z kurczaka nadziewane cukinią z spaghetti szafranowym
Paprykę chilli przepołowić wzdłuż, usunąć pestki, następnie każdą połowę pokroić ...
Sałatka tatarska ze śledziem i ananasem
Sałatka tatarska ze śledziem i ananasem
Filety śledziowe wymoczyć w wodzie z octem, żeby straciły nadmierną słoność i ...
Pstrąg pieczony w białym winie
Pstrąg pieczony w białym winie
Pstrąga patroszymy, usuwamy z niego łuski i myjemy.W misce ucieramy 50g masła aż ...
Deser warstwowy
Deser warstwowy
Przygotuj mus truskawkowy (lub inny zależy jakie ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Dla Joanny, bałkanistki: Też miałem ten problem z kawą paloną na bałkańską modłę - taka ...
Wody lecznicze ~ Gość
Mnie rowniez interesuje, ile zaleca sie pic Slotwinki na dobe, niestety nigdzie nie znalazlam ...
ja magnez mam na lodófce ;>
podpłomyka z ogniska jeszcze nie jadłam i chętnie spróbuję, sugeruję natomiast zrobić ...
Kiełbasa piwna ~ Gość
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.536