Zdrowotne właściwości koziego mleka

Zdrowotne właściwości koziego mleka

Naukowcy z Uniwersytetu w Granadzie zaliczyli kozie mleko do żywności funkcjonalnej, czyli produktów, które poza funkcją odżywczą mają także działanie prozdrowotne.

Mleko kozie nie jest w Polsce popularne, ale okazuje się, że kryje się w nim wiele korzystnych dla zdrowia składników. Ponadto jego skład jest bardzo podobny do składu mleka ludzkiego, co sprawia, że ma więcej prozdrowotnych właściwości niż mleko krowie. W niektórych schorzeniach kozie mleko powinno być wręcz zalecane.

Przeczytaj także: Zamienniki soli

Czym się wyróżnia kozie mleko i kto powinien je pić?

Kozie mleko ma niewielką zawartość laktozy - mniejszą niż mleko krowie, więc osoby, które mają nietolerancję tego składnika mogą sięgać właśnie po kozie mleko.

Duża zawartość oligosacharydów - czyli prebiotyków. Substancje te docierają do jelita grubego, a tam stają się pożywką dla naturalnej flory bakteryjnej.

Przeczytaj koniecznie: Dlaczego warto stosować probiotyki i prebiotyki

Mleko hipoalergiczne - kozie mleka zawiera znacznie mniej kazeiny niż mleko krowie, a właśnie ten składnik jest główną przyczyną alergii na białka mleka krowiego. Z tego też powodu nie powoduje alergicznych objawów.

Korzystnie wpływa na hemoglobinę - zaobserwowano, że u osób cierpiących na anemię z niedoboru żelaza, które regularnie spożywają kozie mleko znacznie poprawiła się gospodarka żelazem. Jest ono lepiej przyswajane i wykorzystywane, ponieważ zmniejszają się interakcje pomiędzy żelazem i wapniem. Dodatkowo picie mleka koziego wspomaga farmakologiczne leczenie tej choroby.

Zawiera kwasy tłuszczowe omega-6 - przede wszystkim kwas linolowy i arachidonowy.

Dowiedz się więcej o omega-6

Regularne picie koziego mleka korzystnie wpływa na poziom cholesterolu we krwi oraz trój glicerydów, więc osoby, które mają z tym problem powinny częściej sięgać właśnie po mleko kozie.

Przeczytaj też: Cała prawda o cholesterolu

Ze względu na te wszystkie korzystne właściwości, naukowcy z Uniwersytetu w Granadzie zaliczyli kozie mleko do żywności funkcjonalnej, czyli produktów, które poza funkcją odżywczą mają także działanie prozdrowotne.

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
14:29, 03.04.2013
http://swojskapiwniczka.pl/pl/p/Mleko-Kozie-UHT-500ml-2%2C5-tluszczu/864

Przepisy kulinarne:

Jagnięcina z kozim serem i rozmarynem z marmoladą figową z kakao
Jagnięcina z kozim serem i rozmarynem z marmoladą figową z kakao
Comber jagnięcy oczyszczamy z błon.Nakłuwamy go ostrożnie przez środek mięsa.Do środka ...
Papardelle z pomidorkami i szparagami
Papardelle z pomidorkami i szparagami
Makaron papardelle gotujemy w osolonej wodzie bez dodatku tłuszczu.Makaron powinien być al ...
Zapiekana feta z pomidorem suszonym
Zapiekana feta z pomidorem suszonym
Plastry cukinii grillujemy a następnie delikatnie nacieramy oliwą i doprawiamy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
polecacie kabanosy z sokołowa? hmm ale na rynku są dużo zdrowsze kabanosy, bez konserwantów, ...
*to zdobienie ;)
piękny, bardzo kreatywne to zdobienia. bardzo mi się podoba
Łykacie magnez w tabletkach? Zaopatrujcie się nie w ten, który ma największą albo podwójną ...
a ktorych mowisz? Maestro czy Polskich Snakch?
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.707