Mięso dla alergików

Mięso dla alergików

U alergików spożycie mięsa może doprowadzić do nieprzyjemnych, a nawet niebezpiecznych objawów. Sprawdź, które gatunki najlepiej wybrać, a jakich unikać.

Mięso wydaje się być bardzo zdrowym, bogatym w białko produktem. I rzeczywiście nim jest, ale nie dla każdego. U alergików bowiem spożycie niektórych gatunków mięs może spowodować niebezpieczne dla zdrowia konsekwencje.

Przeczytaj także: Celiakia - kiedy organizm nie toleruje glutenu
Jakie są objawy?
Najczęściej alergia pokarmowa dotyka dzieci do  3 roku życia i może się objawiać:
- pokrzywką, wysypką, obrzękami;
- przewlekłą biegunką, wymiotami, swędzeniem warg, kolką niemowlęcą;
- przewlekłym katarem, kaszlem, nawracającymi zapaleniami płuc;
- niedokrwistością;
- zaburzeniami snu lub migreną u starszych dzieci.
Przeczytaj koniecznie: Co nasze dzieci jedzą w szkole?
Co zrobić, jeśli nasze dziecko może mieć alergię?
Jeżeli więc zauważymy któryś z wymienionych objawów u swojego dziecka, powinniśmy niezwłocznie udać się do lekarza, który przeprowadzi specjalne testy skórne. Aby potwierdzić przypuszczenia o alergii, powinno się także zastosować dietę eliminacyjną. Polega ona na całkowitym wykluczeniu z diety uczulającego rodzaju mięsa na okres 1 miesiąca, a następnie wprowadzeniu go w bardzo małej ilości, obserwując reakcję organizmu dziecka. Wszystko to jednak musi odbywać się pod kontrolą lekarską.
Przeczytaj też: Orzeszki - uwaga na alergię
Jakie gatunki mięs wybierać, a jakich unikać?
Rodzice powinni wybierać "bezpieczne", rzadko powodujące alergię, gatunki mięs, do których należą: mięso indyka, jagnięcia oraz królika. Mięso królika jest najmniej alergizujące. Jednak uwaga! Jeśli dziecko uczulone jest na sierść tego zwierzęcia, może być także i na jego mięso. Najbardziej polecane jest podawanie wymienionych mięs w postaci duszonej, gotowanej w wodzie lub na parze.

Za najbardziej uczulającą uważa się natomiast wieprzowinę, której nie powinno się podawać przed ukończeniem 1 roku życia. Dzieci, u których po spożyciu mleka krowiego pojawia się reakcja alergiczna, nie powinny także spożywać wołowiny i cielęciny.
Przeczytaj też: Królik dla dzieci i alergików
Bardzo często dzieci "wyrastają" z alergii. Nadwrażliwość w życiu dorosłym może wynikać nie z reakcji alergicznej na samo mięso, ale na różne substancje, które są podawane  zwierzętom - dodatki do pasz, hormony czy antybiotyki. Najwięcej tego typu substancji znajduje się w skórze, głównie kurczaków, a więc alergicy nie powinni jej spożywać. Nie należy też kupować w sklepie mięs już zamarynowanych z przyprawami, gdyż to one mogą wywołać nadwrażliwość.
Świadomy i rozsądny wybór mięsa powinien zapewnić nam zdrowie i uchronić od reakcji alergicznych.

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Indyk w galarecie
Indyk w galarecie
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Opłukane ...
Rolada drobiowa nadziewana parówką  na wiosennie
Rolada drobiowa nadziewana parówką na wiosennie
Pierś z kurczaka rozcinamy na pół i delikatnie rozbijamy solimy, pieprzymy. Por kroimy na ...
Indyk pieczony z farszem kasztanowym
Indyk pieczony z farszem kasztanowym
Ugotowane kasztany obieramy ze skórek. Następnie mielimy i przecieramy przez sitko. Ubijamy ...
Buraki z farszem mięsnym
Buraki z farszem mięsnym
Umyte buraki gotujemy w całości z dodatkiem octu, a gdy ...
Pieczony indyk
Pieczony indyk
Tuszkę dokładnie myjemy i solimy (na zewnątrz i ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.471
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});