Co kryje się w parówkach?

Co kryje się w parówkach?

Dzieci je uwielbiają, dorośli zresztą też. Od zawsze stanowiły element śniadań w przedszkolach i na koloniach. Czy wiesz co się w nich kryje?

Dzieci je uwielbiają, dorośli z resztą też. Od zawsze stanowiły element śniadań w przedszkolach i na koloniach, ale czy byłoby tak, gdyby wszyscy byli świadomi, co tak naprawdę zawierają parówki?

Przeczytaj także: Ile jest szynki w szynce
Parówki mają zarówno swych zwolenników, którzy uważają ten produkt za smaczny, łatwy w przygotowaniu i stosunkowo tani, jak i przeciwników, którzy ze względu na ich skład i wartość odżywczą wykluczyli go z diety. Bardzo często mamy podają je dzieciom, będąc przekonanym o delikatności tego produktu.

Dowiedz się: Co powinien jeść przedszkolak
Czym jednak jest parówka?
Parówka to wędzona (najczęściej) i parzona drobno mielona wędlina uzyskana z mięsa, wody, tłuszczu, chrząstek, jelit oraz innych odpadków mięsnych niewykorzystanych do produkcji innych wędlin. Wyróżnia się najczęściej parówki drobiowe, które muszą zawierać minimum 50% surowca drobiowego, wieprzowe - składające się w 50% z surowca wieprzowego) oraz mieszane.

Przeczytaj koniecznie: Czytajmy etykiety
Od czego zależy jakość parówek?
Jakość parówek tak naprawdę w największej mierze zależy od ceny. Im jest ona wyższa, tym większa jest zawartość mięsa, a mniejsza - wody, skrobi i soli. Niektóre parówki według norm europejskich w ogóle nie zawierają mięsa, gdyż produkowane są z tzw. "mięsa oddzielonego mechanicznie" (w skrócie MOM). W przypadku tanich parówek drobiowych, korpusy przepuszczane w całości przez odpowiedni cylinder z dziurami, dzięki czemu mięso, skóry i kości tworzą jednolitą masę.
Jak ocenić jakość parówek?
Te tańsze - są zazwyczaj owijane w sztuczne osłonki poliamidowe i można je rozpoznać po błyszczącej powierzchni, natomiast te droższe są owijane najczęściej w jelito baranie, które jest bardziej matowe i tworzy spójną całość ze środkiem.
Dobrą jakościowo parówkę można także poznać po tym jak "zachowuje się" podczas gotowania. Im bardziej zwiększa ona swoją objętość, tym jest gorszej jakości - oznacza to, że zawiera większą ilość skrobi lub kaszy manny, która powoduje pęcznienie parówki.

Przeczytaj też: E dodatki, czyli substancje dodatkowe stosowane do żywności
Jakie parówki wybierać?
Kupujmy parówki dobrej jakości, zawierające ponad 50% mięsa w swoim składzie, stanowiącego dobre źródło białka. Unikajmy też wyrobów zawierających fosforany - polepszacze, które przede wszystkim w organizmie dziecka ograniczają wchłanianie niezbędnego do wzrostu wapnia.

Wypróbuj parówki Sokołów
Najważniejszy jednak, jak we wszystkim, jest umiar. Jeśli najdzie nas ochota, parówka zjedzona od czasu do czasu, zwłaszcza ze świeżą kajzerką, ketchupem i musztardą, nikomu przecież nie zaszkodzi.

Przeczytaj również: Co powoduje ADHD?

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (2) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
01:13, 31.12.2013
Drogi Gościu. Ja, kolejny gość, potwierdzam słowa Pani Ilonki. Parówki - polecane przecież dla dzieci i osób z problemami gastrycznymi - powinny być przez nich unikane. Parówka to albo tzw MOM (wyjaśnienie powyżej), albo masa tłuszczu. Receptury parówki (nawet te najstarsze) zawierają głównie tłuszcze i drobne mięso. Jedyna zaleta jeżeli chodzi o wskazania dla osób chorych i dzieci to taka, ze parówka jest bardzo drobno mielona i przez to łatwiej trawi ją żołądek. A co reszta organizmu zrobi z tym co znalazła w środku to już zależy od tego jakiej jakości parówki kupimy. I żeby nie było niedomówień: pracowałam kilka lat w zakładzie mięsnym, mój mąż pracuje przy mięsie od lat trzydziestu, więc wiemy co dzieje się za tymi murami. Poza tym sami często robimy różne wędliny według naprawdę dobrych ( bo starych i sprawdzonych) przepisów i nawet domowe parówki mają sporo tłuszczu. Ale jak ktoś lubi to życzę smacznego, byle nie przesadzić z ilością (z resztą wyznaję zasadę, że lepiej zjeść mniej ale lepsze niż dużo i byle co). Pozdrowienia dla Pani Ilonki :) L.
Gość
10:54, 30.12.2013
Czemu Pani Ilonka pisze bzdury o parówce ? Była Pani kiedyś w zakładzie mięsnym ? Zakładzie , nie sklepie...

Przepisy kulinarne:

Rolada drobiowa nadziewana parówką  na wiosennie
Rolada drobiowa nadziewana parówką na wiosennie
Pierś z kurczaka rozcinamy na pół i delikatnie rozbijamy solimy, pieprzymy. Por kroimy na ...
Parówkowo -  potworkowo
Parówkowo - potworkowo
Parówki Jubilatki kroimy na pół, następnie do połowy rozcinamy im nóżki na 6 ...
Buraki z farszem mięsnym
Buraki z farszem mięsnym
Umyte buraki gotujemy w całości z dodatkiem octu, a gdy ...
Koktajl z owoców mieszanych i mleka
Koktajl z owoców mieszanych i mleka
Do utartego z cukrem żółtek wlewamy zimne mleko. Dodajemy sok z czarnej porzeczki i malin. ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.43
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});