Gotowanie z aromatem

Gotowanie z aromatem

Wysoka temperatura podczas gotowania czy pieczenia może sprawić, że przygotowywane produkty stracą swój aromat. Na szczęście jest na to rada - papierowe papiloty.

Kupując produkty, wybierając najlepszy przepis, a później stając przed kuchenką zależy nam, aby przygotowywane dania były nie tylko pyszne, ale również niezwykle aromatyczne. Niestety procesy, jakim poddajemy żywność - mrożenie i chłodzenie, długie przechowywanie czy gotowanie mogą sprawić, że aromat się ulotni lub produkty przejdą zapachem innych.
Przecdzytaj także: Gotowanie na parze... w papierze
Szczególnie po gotowaniu może się okazać, że potrawy utraciły swój naturalny aromat, który tak bardzo zachęca nas do skosztowania ich. Dodajemy więc liczne przyprawy i zioła, w miarę możliwości świeże, jednak i one pod wpływem wysokiej temperatury, gorącej wody i powietrza mogą stracić swe zapachowe właściwości. Na szczęście jest na to rada!
Rozwiązaniem jest gotowanie i pieczenie potraw metodą en papillote, czyli w papilotach.
Przeczytaj też: Potrawy w papilotach
Na czym to polega?
Wybrane produkty, np. mięso, ryby, warzywa - osobno lub odpowiednio połączone należy doprawić ulubionymi przyprawami i ziołami. Następnie każdą porcję zawija się w arkusz papieru do pieczenia i zawiązuje, tworząc sakiewkę. Najlepiej nadaje się do tego papier do pieczenia i gotowania SAGA, ponieważ jego struktura sprawia, że żywność do niego nie przywiera, a tworzący się podczas gotowania sos nie wycieka na zewnątrz. Dzięki temu potrawa jest bardzo soczysta i aromatyczna. Jednocześnie produkty nie nabierają "papierowego" smaku ani zapachu.
Koniecznie poznaj: produkty SAGA
Sakiewkę umieszcza się w garnku z gotującą się wodą lub na blasze w piekarniku - w zależności jakie danie i w jaki sposób zamierzamy przygotować. Gotowe potrawy przed podaniem na stół najczęściej rozwija się z papilotów, ale można też zrobić inaczej - zaserwować je w sakiewkach. Wówczas każdy z gości czy domowników sam rozpakowuje swoją porcję na własnym talerzu. Podczas rozwijania z pewnością zwrócą uwagę na aromatyczność podanego im posiłku. Dodatkowo taka forma serwowania potraw może stanowić ciekawe urozmaicenie codziennego obiadu czy kolacji.
Przeczytaj też: Różne zastosowania papieru do pieczenia

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
15:12, 30.05.2011
Słyszałam już wcześniej o potrawach w papilotach, ale nigdy takich nie jadłam, za to właśnie kupiłam sobie papier saga i zamierzam go wypróbować i zrobię sobie dziś jedzenie w sakiewkach :)

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Cebulę kroimy w półkrążki, dodajemy cukier i smażymy na wolnym ogniu do momentu, aż ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd950788 tretinoin rimonabant clonidine .3 mg
wh0cd40480 more helpful hints lasix online buy celexa Order Vermox advair diskus
wh0cd635945 terramycin prandin propecia
wh0cd289526 plendil retin a valtrex
wh0cd415527 seroquel cephalexin probenecid colchicine ventolin
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.396