Gotowanie z aromatem

Gotowanie z aromatem

Wysoka temperatura podczas gotowania czy pieczenia może sprawić, że przygotowywane produkty stracą swój aromat. Na szczęście jest na to rada - papierowe papiloty.

Kupując produkty, wybierając najlepszy przepis, a później stając przed kuchenką zależy nam, aby przygotowywane dania były nie tylko pyszne, ale również niezwykle aromatyczne. Niestety procesy, jakim poddajemy żywność - mrożenie i chłodzenie, długie przechowywanie czy gotowanie mogą sprawić, że aromat się ulotni lub produkty przejdą zapachem innych.
Przecdzytaj także: Gotowanie na parze... w papierze
Szczególnie po gotowaniu może się okazać, że potrawy utraciły swój naturalny aromat, który tak bardzo zachęca nas do skosztowania ich. Dodajemy więc liczne przyprawy i zioła, w miarę możliwości świeże, jednak i one pod wpływem wysokiej temperatury, gorącej wody i powietrza mogą stracić swe zapachowe właściwości. Na szczęście jest na to rada!
Rozwiązaniem jest gotowanie i pieczenie potraw metodą en papillote, czyli w papilotach.
Przeczytaj też: Potrawy w papilotach
Na czym to polega?
Wybrane produkty, np. mięso, ryby, warzywa - osobno lub odpowiednio połączone należy doprawić ulubionymi przyprawami i ziołami. Następnie każdą porcję zawija się w arkusz papieru do pieczenia i zawiązuje, tworząc sakiewkę. Najlepiej nadaje się do tego papier do pieczenia i gotowania SAGA, ponieważ jego struktura sprawia, że żywność do niego nie przywiera, a tworzący się podczas gotowania sos nie wycieka na zewnątrz. Dzięki temu potrawa jest bardzo soczysta i aromatyczna. Jednocześnie produkty nie nabierają "papierowego" smaku ani zapachu.
Koniecznie poznaj: produkty SAGA
Sakiewkę umieszcza się w garnku z gotującą się wodą lub na blasze w piekarniku - w zależności jakie danie i w jaki sposób zamierzamy przygotować. Gotowe potrawy przed podaniem na stół najczęściej rozwija się z papilotów, ale można też zrobić inaczej - zaserwować je w sakiewkach. Wówczas każdy z gości czy domowników sam rozpakowuje swoją porcję na własnym talerzu. Podczas rozwijania z pewnością zwrócą uwagę na aromatyczność podanego im posiłku. Dodatkowo taka forma serwowania potraw może stanowić ciekawe urozmaicenie codziennego obiadu czy kolacji.
Przeczytaj też: Różne zastosowania papieru do pieczenia

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
15:12, 30.05.2011
Słyszałam już wcześniej o potrawach w papilotach, ale nigdy takich nie jadłam, za to właśnie kupiłam sobie papier saga i zamierzam go wypróbować i zrobię sobie dziś jedzenie w sakiewkach :)

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Cebulę kroimy w półkrążki, dodajemy cukier i smażymy na wolnym ogniu do momentu, aż ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd629992 erythromycin augmentin penicillin tadacip zithromax proventil hfa 90 mcg inhaler
wh0cd967479 buy inderal online yasmin prednisone acetate celexa neurontin
wh0cd880287 cytotec order colchicine anafranil cheapest adalat
wh0cd804399 Cymbalta Motilium No Rx Kamagra Over The Counter buy albenza Paxil Online
wh0cd482610 wellbutrin by mail Buy Lipitor
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.848