Jak upiec pyszny schab

Jak upiec pyszny schab

Schab wieprzowy jest jedną z najbardziej popularnych potraw z mięsa. Jest kilka zasad, które pozwolą Ci na upieczenie soczystego i kruchego schabu.

Schab wieprzowy jest jedną z najbardziej popularnych potraw z mięsa. Samodzielnie zrobiony w domu wygrywa ze wszystkimi sklepowymi wędlinami. Nie lada sztuką jest jednak upieczenie soczystego, kruchego mięsa. Jest na to kilka prostych sposobów.
Przeczytaj także: Jak przyrządzić wieprzowinę?
Pierwsze kroki
Udając się do sklepu szukaj świeżego schabu wieprzowego środkowego, o jasnoróżowej barwie i przyjemnym zapachu. Po przyjściu do domu umyj mięso i zabierz się za przygotowanie marynaty.

Polecamy schab wieprzowy z Sokołowa
Marynata to podstawa
Przepisów na marynaty jest mnóstwo. Najprościej jest przygotować ją z oliwy/ lub oleju, miażdżonego czosnku, majeranku, rozmarynu i bazylii, po czym całością dokładnie natrzeć mięso. Ale uwaga! Pamiętajmy, że do marynaty nie dodajemy soli, powinna być ona dodana dopiero przed samym pieczeniem. Jeśli chcemy przygotować schab nadziewany, długim nożem robimy dziurę wzdłuż kawałka mięsa, a następnie od środka również nacieramy mięso marynatą. Możemy także z wierzchu schabu porobić nacięcia (na głębokość ok. 1 cm) i powkładać w nie plasterki czosnku. Natarty schab zamykamy w szczelnym naczyniu, aby nie "uciekł" nam aromat ziół, i pozostawiamy w lodówce na minimum kilka godzin, a maksimum 2 - 3 dni. W tym przypadku zasada im dłużej, tym lepiej się sprawdza.

Przeczytaj także: Marynowanie
Nadziewanie czas zacząć!
Możemy przygotować zarówno schab nadziewany, częściej jako mięso obiadowe), jak i tradycyjny, częściej jako wędlina. Jako nadzienie najczęściej stosuje się śliwki kalifornijskie, jednak aby urozmaicić naszą kuchnię schab możemy też nadziewać np. farszem z:
- posiekanych czarnych oliwek, pieczarek, sera żółtego i suszonej bazylii,
- posiekanych ogórków konserwowych i drobno pokrojonego boczku czy
- posiekanych migdałów i wiśni.

Wypróbuj także inne mięsa i wędliny z Sokołowoa

Do farszu można także dodać trochę masła, które podczas pieczenia powoli będzie się rozpuszczało i  zapobiegnie wysuszeniu mięsa.
Jak piec schab?
Przed pieczeniem schab można obsmażyć na maśle na dobrze rozgrzanej patelni, co spowoduje zatrzymanie soków mięsa w środku i mięso będzie jeszcze bardziej soczyste.
Przeczytaj koniecznie: Jak piec mięso?
Schab najlepiej jest piec w rękawie do pieczenia lub w folii aluminiowej. Do rękawa możemy włożyć plastry marchewki czy cebuli i wlać szklankę rosołu lub białego wina, dla nadania dodatkowego smaku. Mięso w rękawie lub folii umieszczamy w naczyniu żaroodpornym,  piekarnik nagrzewamy do 190 - 200°C i pieczemy zgodnie z zasadą 1kg mięsa = 1 godzina pieczenia. Jeśli mięso nie jest w rękawie, a w samym przykrywanym naczyniu żaroodpornym dodatkowym sposobem na to, aby mięso było soczyste jest wstawienie do piekarnika drugiego takiego naczynia (bez przykrycia) z wodą, która będzie parowała i nawilżała schab. Możemy też podczas pieczenia polewać mięso po wierzchu powstałym sosem.
Zobacz także: Co warto wiedzieć o wieprzowinie?
Kiedy schab jest gotowy?
Schab na pewno jest dobrze upieczony, gdy puszcza soki, ale w środku nie jest już różowy. Wtedy wyjmujemy go z piekarnika i pozostawiamy na ok. 10 minut. Jeśli gotowy schab będziemy chcieli jeść jako wędlinę na kanapkę, pozostawmy go do całkowitego ostygnięcia. najlepiej na całą noc - schab nie będzie się kruszył.
Jakie sosy do schabu?
Do schabu pasuje wiele sosów, takich jak np. grzybowy, pieczarkowy, wiśniowy, jabłkowo-chrzanowo-śmietanowy, winny (głównie z białego wina), pieprzowy (najlepszy z zielonego i czerwonego pieprzu), śliwkowy i wiele, wiele innych. Dlatego też dobrze jest eksperymentować, aby nuda nigdy nie zawitała do naszej kuchni.

Sprawdź: Jak grillować karkówkę?
Stosując proste triki, możesz stworzyć przepyszny i soczysty schab, na który każdy będzie chciał wziąć od Ciebie przepis!

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (4) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
18:17, 22.12.2013
tylko to powiem JAJUSZKO!
Gość
13:06, 19.04.2013
lkjhjdfasyiuyuirderszfghyjgftrdxsazvbkjhgyteasznhm
Gość
22:26, 30.03.2013
Dobre
Gość
22:24, 30.03.2013
r2efww

Przepisy kulinarne:

Wieprzowina z fasolką szparagową
Wieprzowina z fasolką szparagową
Schab myjemy, osuszamy i pieczemy. Po upieczeniu kroimy go w poprzeczne plastry. Sos sojowy ...
Koktajl z owoców mieszanych i mleka
Koktajl z owoców mieszanych i mleka
Do utartego z cukrem żółtek wlewamy zimne mleko. Dodajemy sok z czarnej porzeczki i malin. ...
Mięsne zawijaski
Mięsne zawijaski
Rozbijamy plastry schabu.Oprószamy solą i pieprzem. Na ...
Buraki z farszem mięsnym
Buraki z farszem mięsnym
Umyte buraki gotujemy w całości z dodatkiem octu, a gdy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
ja rowniez ograniczam ;) kupujesz tylko maestro czy inne produkty z serii bez e tez? bo ja ogolnie ...
Jedyne co daje radę to cebula - jajka wyjdą ładnie brązowe. A co do reszty ... zmarnowałem ...
polecam te sposoby ;)
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.31