Jak grillować karkówkę?

Jak grillować karkówkę?

Głównymi jej smakoszami są mężczyźni, ale kobiety też ją uwielbiają. Podpowiadamy, w jaki sposób należy grillować karkówkę, aby była miękka i soczysta.

Karkówki nie może zabraknąć na żadnym grillu. Głównymi jej smakoszami są mężczyźni, ale kobiety też ją uwielbiają. Nie zawsze jednak jest ona soczysta i miękka. Co zrobić, żeby nikt nie mógł się jej oprzeć? Przedstawiamy kilka rad.
Na grilla polecamy karkówkę firmy Sokołów
Od tego jaką marynatę zrobimy i jak długo będziemy w niej marynować mięso zależy późniejszy smak i aromat pieczonej na ruszcie karkówki. Nie wolno zatem tego etapu pominąć. Ale zacznijmy od początku. W sklepie mamy do wyboru karkówkę (schab karkowy) wieprzową lub wołową. Kupujemy wedle upodobań, ale nie powinna być ona zbyt chuda, żeby mięso nie stało się suche po ugrillowaniu. W domu mięso myjemy, kroimy w plastry i lekko zbijamy, żeby było bardziej kruche.
Przeczytaj także: Jak przyrządzić wieprzowinę?
Od marynaty zależy wszystko
Eksperymentowanie w przygotowywaniu marynat jest jak najbardziej wskazane. Jeśli jednak nie masz tego dnia weny twórczej w kuchni, możesz zrobić jedną ze sprawdzonych marynat np. z:
- musztardy (np. dijon lub francuskiej), miodu, majeranku, tymianku, kolendry, pieprzu;
- różnokolorowego zmiażdżonego pieprzu (czarny, zielony, biały, czerwony);
- musztardy, tymianku, czosnku, ziaren jałowca, pieprzu;
- ostrej papryki/tabasco, soku z pomarańczy, miodu;
- czerwonego wina, pieprzu czarnego.
Pamiętaj, że podstawą każdej marynaty jest olej lub oraz ocet winny.

Sprawdź koniecznie: Jak trafnie dobrać przyprawy do mięs
Przygotowaną marynatą nacieramy mięso i odstawiamy w szczelnie zamkniętym pojemniku do lodówki na 1 - 2 dni - im dłużej, tym bardziej intensywny smak i aromat będzie miała karkówka. Możemy każdy plaster lekko ponakłuwać, aby marynata dostała się także do środka mięsa.
Przeczytaj również: Marynowanie
Grillowania czas
Jeśli nasze mięso jest już zamarynowane, możemy zabrać się do jego grillowania. Najlepiej karkówkę grillować używając węgla drzewnego, nad dużym żarem - nada to mięsu charakterystyczny aromat. Po upływie 5 - 6 minut przewracamy karkówkę na drugą stronę. Bardzo często w trakcie grillowania podlewa się ją piwem, aby uzyskała jeszcze lepszy smak.
Przeczytaj również: Jak zrobić doskonałe steki z grilla?
Karkówka jest gotowa po niecałych 15 minutach, a więc można się nią zajadać. Z pewnością wszyscy będą się rozkoszować delikatnością, kruchością i przede wszystkim wybornym smakiem tak przygotowanej karkówki. Do tego kufel ulubionego piwa, a dookoła nas natura i wspaniałe towarzystwo - taki jest właśnie przepis na udany letni dzień!

Ilona Grzegorzewska
Grilluj z Sokołowem - artykuły, przepisy i produkty na grilla

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
07:39, 16.05.2014

Przepisy kulinarne:

Duszona wołowina
Duszona wołowina
Olej rozgrzewamy na dużym ogniu, a następnie obsmażamy ...
Duszona wołowina w sosie curry
Duszona wołowina w sosie curry
Mięso dokładnie płuczemy i osuszamy a następnie kroimy w 1 cm plastry. Cebulę, marchew ...
Boeuf bourguignon-wołowina po burgundzku
Boeuf bourguignon-wołowina po burgundzku
Wołowinę kroimy w kostki o boku około 3cm.Wędzony boczek kroimy w drobną ...
Mielona wołowina z zieloną fasolką
Mielona wołowina z zieloną fasolką
W rondlu rozgrzewamy olej.Podsmażamy zmieloną wołowinę.Dodajemy roztarty czosnek, imbir, ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Ja tam się nie trudziłam z drinkami bo nie specjalnie je umie więc kupiłam kilka smakowych ...
Może to mniej oryginalne niż jakieś wyszukane drinki, ale ja na swoim panieńskim miałam kilka ...
Mam nadzieje,że podane powyżej wskazówki tym razem pomogą.
Smaki Kornwalii ~ Gość
Przypuszczam, że wymieniony "łupak" to angielski haddock. Po polsku ryba nazywa się łupacz a ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:6.251