Jak grillować karkówkę?

Jak grillować karkówkę?

Głównymi jej smakoszami są mężczyźni, ale kobiety też ją uwielbiają. Podpowiadamy, w jaki sposób należy grillować karkówkę, aby była miękka i soczysta.

Karkówki nie może zabraknąć na żadnym grillu. Głównymi jej smakoszami są mężczyźni, ale kobiety też ją uwielbiają. Nie zawsze jednak jest ona soczysta i miękka. Co zrobić, żeby nikt nie mógł się jej oprzeć? Przedstawiamy kilka rad.
Na grilla polecamy karkówkę firmy Sokołów
Od tego jaką marynatę zrobimy i jak długo będziemy w niej marynować mięso zależy późniejszy smak i aromat pieczonej na ruszcie karkówki. Nie wolno zatem tego etapu pominąć. Ale zacznijmy od początku. W sklepie mamy do wyboru karkówkę (schab karkowy) wieprzową lub wołową. Kupujemy wedle upodobań, ale nie powinna być ona zbyt chuda, żeby mięso nie stało się suche po ugrillowaniu. W domu mięso myjemy, kroimy w plastry i lekko zbijamy, żeby było bardziej kruche.
Przeczytaj także: Jak przyrządzić wieprzowinę?
Od marynaty zależy wszystko
Eksperymentowanie w przygotowywaniu marynat jest jak najbardziej wskazane. Jeśli jednak nie masz tego dnia weny twórczej w kuchni, możesz zrobić jedną ze sprawdzonych marynat np. z:
- musztardy (np. dijon lub francuskiej), miodu, majeranku, tymianku, kolendry, pieprzu;
- różnokolorowego zmiażdżonego pieprzu (czarny, zielony, biały, czerwony);
- musztardy, tymianku, czosnku, ziaren jałowca, pieprzu;
- ostrej papryki/tabasco, soku z pomarańczy, miodu;
- czerwonego wina, pieprzu czarnego.
Pamiętaj, że podstawą każdej marynaty jest olej lub oraz ocet winny.

Sprawdź koniecznie: Jak trafnie dobrać przyprawy do mięs
Przygotowaną marynatą nacieramy mięso i odstawiamy w szczelnie zamkniętym pojemniku do lodówki na 1 - 2 dni - im dłużej, tym bardziej intensywny smak i aromat będzie miała karkówka. Możemy każdy plaster lekko ponakłuwać, aby marynata dostała się także do środka mięsa.
Przeczytaj również: Marynowanie
Grillowania czas
Jeśli nasze mięso jest już zamarynowane, możemy zabrać się do jego grillowania. Najlepiej karkówkę grillować używając węgla drzewnego, nad dużym żarem - nada to mięsu charakterystyczny aromat. Po upływie 5 - 6 minut przewracamy karkówkę na drugą stronę. Bardzo często w trakcie grillowania podlewa się ją piwem, aby uzyskała jeszcze lepszy smak.
Przeczytaj również: Jak zrobić doskonałe steki z grilla?
Karkówka jest gotowa po niecałych 15 minutach, a więc można się nią zajadać. Z pewnością wszyscy będą się rozkoszować delikatnością, kruchością i przede wszystkim wybornym smakiem tak przygotowanej karkówki. Do tego kufel ulubionego piwa, a dookoła nas natura i wspaniałe towarzystwo - taki jest właśnie przepis na udany letni dzień!

Ilona Grzegorzewska
Grilluj z Sokołowem - artykuły, przepisy i produkty na grilla

Komentarze (3) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
18:26, 01.06.2016
sokołow - karkówka? To tak jak wódkę pić z plastiku. Poszukajcie lokalnego rzeźnika z prawdziwego zdarzenia, który kupuje świnie na wsi od rolnika. Taka świnia chodowana jest minimum 12 miesięcy na naturalnej paszy, a nie --- POLECAMY karkówkę firmy sokołów - która skupuje tusze po grosze chodowane maks 3,5 miesiaca na samej chemii, ale wszystko mieści się oczywiście w tzw. normach, a kto ustala normy ILE MA BYĆ MIĘSA W MIĘSIE lub jakie chemikalia są dopuszczane??? Oczywiście "wspólnik" właściciela firmy Sokołow. stfUUU....
Gość
10:07, 12.04.2016
Wysmiac taki opis
Gość
07:39, 16.05.2014

Przepisy kulinarne:

Duszona wołowina
Duszona wołowina
Olej rozgrzewamy na dużym ogniu, a następnie obsmażamy ...
Duszona wołowina w sosie curry
Duszona wołowina w sosie curry
Mięso dokładnie płuczemy i osuszamy a następnie kroimy w 1 cm plastry. Cebulę, marchew ...
Boeuf bourguignon-wołowina po burgundzku
Boeuf bourguignon-wołowina po burgundzku
Wołowinę kroimy w kostki o boku około 3cm.Wędzony boczek kroimy w drobną ...
Mielona wołowina z zieloną fasolką
Mielona wołowina z zieloną fasolką
W rondlu rozgrzewamy olej.Podsmażamy zmieloną wołowinę.Dodajemy roztarty czosnek, imbir, ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd392153 buy strattera cafergot triamterene
wh0cd805532 hydrochlorothiazide celexa levaquin propranolol prednisone levaquin clindamycin order ...
wh0cd425002 erythoromycin without prescription buy elimite
wh0cd337793 Erythromycin AmEx Inderal With No Prescription
wh0cd392153 bupropion buy arimidex tadalafil buy prednisone buy yasmin online azithromycin
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.786