Jak grillować karkówkę?

Jak grillować karkówkę?

Głównymi jej smakoszami są mężczyźni, ale kobiety też ją uwielbiają. Podpowiadamy, w jaki sposób należy grillować karkówkę, aby była miękka i soczysta.

Karkówki nie może zabraknąć na żadnym grillu. Głównymi jej smakoszami są mężczyźni, ale kobiety też ją uwielbiają. Nie zawsze jednak jest ona soczysta i miękka. Co zrobić, żeby nikt nie mógł się jej oprzeć? Przedstawiamy kilka rad.
Na grilla polecamy karkówkę firmy Sokołów
Od tego jaką marynatę zrobimy i jak długo będziemy w niej marynować mięso zależy późniejszy smak i aromat pieczonej na ruszcie karkówki. Nie wolno zatem tego etapu pominąć. Ale zacznijmy od początku. W sklepie mamy do wyboru karkówkę (schab karkowy) wieprzową lub wołową. Kupujemy wedle upodobań, ale nie powinna być ona zbyt chuda, żeby mięso nie stało się suche po ugrillowaniu. W domu mięso myjemy, kroimy w plastry i lekko zbijamy, żeby było bardziej kruche.
Przeczytaj także: Jak przyrządzić wieprzowinę?
Od marynaty zależy wszystko
Eksperymentowanie w przygotowywaniu marynat jest jak najbardziej wskazane. Jeśli jednak nie masz tego dnia weny twórczej w kuchni, możesz zrobić jedną ze sprawdzonych marynat np. z:
- musztardy (np. dijon lub francuskiej), miodu, majeranku, tymianku, kolendry, pieprzu;
- różnokolorowego zmiażdżonego pieprzu (czarny, zielony, biały, czerwony);
- musztardy, tymianku, czosnku, ziaren jałowca, pieprzu;
- ostrej papryki/tabasco, soku z pomarańczy, miodu;
- czerwonego wina, pieprzu czarnego.
Pamiętaj, że podstawą każdej marynaty jest olej lub oraz ocet winny.

Sprawdź koniecznie: Jak trafnie dobrać przyprawy do mięs
Przygotowaną marynatą nacieramy mięso i odstawiamy w szczelnie zamkniętym pojemniku do lodówki na 1 - 2 dni - im dłużej, tym bardziej intensywny smak i aromat będzie miała karkówka. Możemy każdy plaster lekko ponakłuwać, aby marynata dostała się także do środka mięsa.
Przeczytaj również: Marynowanie
Grillowania czas
Jeśli nasze mięso jest już zamarynowane, możemy zabrać się do jego grillowania. Najlepiej karkówkę grillować używając węgla drzewnego, nad dużym żarem - nada to mięsu charakterystyczny aromat. Po upływie 5 - 6 minut przewracamy karkówkę na drugą stronę. Bardzo często w trakcie grillowania podlewa się ją piwem, aby uzyskała jeszcze lepszy smak.
Przeczytaj również: Jak zrobić doskonałe steki z grilla?
Karkówka jest gotowa po niecałych 15 minutach, a więc można się nią zajadać. Z pewnością wszyscy będą się rozkoszować delikatnością, kruchością i przede wszystkim wybornym smakiem tak przygotowanej karkówki. Do tego kufel ulubionego piwa, a dookoła nas natura i wspaniałe towarzystwo - taki jest właśnie przepis na udany letni dzień!

Ilona Grzegorzewska
Grilluj z Sokołowem - artykuły, przepisy i produkty na grilla

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
07:39, 16.05.2014

Przepisy kulinarne:

Wieprzowina z fasolką szparagową
Wieprzowina z fasolką szparagową
Schab myjemy, osuszamy i pieczemy. Po upieczeniu kroimy go w poprzeczne plastry. Sos sojowy ...
Aromatyczny tost z wołowiną
Aromatyczny tost z wołowiną
Z mięsa usunąć ewentualne ścięgna. Rozgrzać patelnię i zarumienić na niej mięso, ...
Duszona wołowina w sosie curry
Duszona wołowina w sosie curry
Mięso dokładnie płuczemy i osuszamy a następnie kroimy w 1 cm plastry. Cebulę, marchew ...
Boeuf bourguignon-wołowina po burgundzku
Boeuf bourguignon-wołowina po burgundzku
Wołowinę kroimy w kostki o boku około 3cm.Wędzony boczek kroimy w drobną ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Wody lecznicze ~ Gość
Mnie rowniez interesuje, ile zaleca sie pic Slotwinki na dobe, niestety nigdzie nie znalazlam ...
ja magnez mam na lodófce ;>
podpłomyka z ogniska jeszcze nie jadłam i chętnie spróbuję, sugeruję natomiast zrobić ...
Kiełbasa piwna ~ Gość
Robiłam i zrobiłam. Przepis rewelacyjny! Nie ma to jak domowy przecier:-) Ja dłużej gotuje, ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.412