Ryby z grilla

Ryby z grilla

Rybę przyrządza się bardzo szybko, ale rzadko kto udając się na sobotniego grilla, kupuje właśnie ją. Przedstawiamy kilka prostych sposobów na Twoje nowe danie popisowe.

Większość z nas zna tylko te najpopularniejsze przepisy na rybę, czyli smażoną w panierce lub pieczoną w sosie śmietanowym. Czemu jednak jej nie upiec na grilu? Oto kilka wskazówek jak to zrobić.

Przeczytaj koniecznie: Grillowane warzywa - krótki przewodnik

Marynaty

Eksperymenty z marynatami są jak najbardziej polecane. Jeśli jednak nie chcesz ryzykować, możesz zrobić marynatę, której podstawą są: masło lub oliwa, sok z cytryny - w dużych ilościach, sypka lub morska sól, pieprz - najbardziej pasuje zmiażdżony czerwony pieprz, ale wszystkie kolory są odpowiednie, oraz czosnek. Bardzo pasuje także białe wino półsłodkie oraz zioła takie, jak: bazylia, tymianek, rozmaryn, estragon, szałwia, koperek. Świeżą, sprawioną rybę natrzyj przygotowaną marynatą i wstaw w szczelnie zamkniętym naczyniu do lodówki na minimum kilka godzin. Aby ryba nie miała charakterystycznego zapachu, do marynowania możesz dodać gałązki natki pietruszki, które wyjmiesz przed grillowaniem. Możesz też rybę dodatkowo wypełnić farszem zrobionym np. z serka z koperkiem i czosnkiem.

Przeczytaj również: Wybierajmy morskie ryby

Jaką rybę grillować?

Do grillowania nadaje się każda ryba, zarówno słodko-, jak i słonowodna. Za największy rarytas uznawane są głównie pstrąg, łosoś, tuńczyk, halibut, ale także i płotka. Mniejsze ryby grillujemy w całości, natomiast większe - kroimy w dzwonka.

Przeczytaj też: Jak rozpoznać świeżą rybę

Jak grillować?

Zamarynowaną rybę przełóż na wysmarowaną masłem folię aluminiową, a na niej ukłóż cienkie plasterki masła, najlepiej czosnkowego lub koperkowego, oraz plasterki cytryny. Folię z rybą szczelnie zamknij i połóż bezpośrednio na ruszcie lub na tackach grillowych. Grilluj przez około 12 minut, po czym możesz wyjąć rybę z folii i położyć na chwilę na ruszt, aby się zarumieniła. Jeśli nie chcesz używać folii aluminiowej, możesz wykorzystać tzw. koszyk grillowy - rybę wkłada się między 2 małe ruszty w kształcie ryb, lub ułożyć rybę na samych tackach grillowych.

Przeczytaj także: Grillowe akcesoria

Gotową rybę przełóż na talerz i ułóż na niej świeże plasterki masła smakowego oraz cytryny. Całość skrop też sokiem z cytryny - możesz też posypać delikatnie skórką z niej otartą. I gotowe!

Od dziś grillowanie przestaje być monotonne i nikt nie będzie się mógł oprzeć tak przyrządzonej rybie!

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Roladka rybna z puree z batatów i gorczycy
Roladka rybna z puree z batatów i gorczycy
Przygotowanie roladki zaczynamy od blendowania łososia.Doprawiamy go solą niebieską ...
Duszona ryba w pomidorach
Duszona ryba w pomidorach
Pomidory myjemy, blanszujemy i obieramy ze skórki. ...
Ryba w cieście piwnym
Ryba w cieście piwnym
Filety rybne płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. ...
Zupa rybna z pstrąga
Zupa rybna z pstrąga
Pstrąga filetujemy, ...
Gotowana ryba w sosie
Gotowana ryba w sosie
Na gotującą się wodę wrzucamy obrane i pokrojone ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.454
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});