Jaki grill kupić?

Jaki grill kupić?
Tagi:

grillowanie

Sezon grillowy rozpoczęty, a Ty nie masz grilla? Jeszcze nie jest za późno na jego kupno, przedstawiamy kilka rad, jak wybrać ten najodpowiedniejszy.

Jeśli jeszcze nie kupiliśmy grilla na tegoroczny sezon, powinniśmy to nadrobić. Zanim jednak dokonamy wyboru powinniśmy zastanowić się:
- ile pieniędzy możemy przeznaczyć na naszego grilla,
- na ile osób zazwyczaj będziemy urządzać grilla,
- co najczęściej zamierzamy "wrzucać na ruszt" oraz
- gdzie będziemy głównie urządzać grillowania?
Jeśli już odpowiemy sobie na te podstawowe pytania możemy się wybrać do sklepu.
Dowiedz się więcej o grillowaniu
Jaki grill wybrać?
Obecnie możemy wybierać spośród grilli węglowych, czyli najbardziej popularnych, gazowych lub elektrycznych.
Grille węglowe aluminiowe, metalowe (mniej trawałe) lub żeliwne (bardziej trwałe) są dostępne w każdym supermarkecie w przystępnej cenie. Pali się w nich węglem drzewnym lub brykietem - podpalone na dnie misy. Na tego rodzaju grillu możemy piec wszystkie produkty - od mięs, poprzez ryby, owoce morza, grzyby, aż po owoce i warzywa. Z jednej strony wytwarzający się dym nadaje naszym potrawom niepowtarzalny smak i aromat, z drugiej jednak ma on negatywny wpływ na nasze zdrowie. Rozpalenie i kontrola temperatury w tego typu grillach wymaga od nas wprawy, a czasami cierpliwości. Możemy ją zmieniać poprzez podniesienie lub opuszczenie rusztu.
Przeczytaj także: Grillowane warzywa - krótki przewodnik
Jeśli chcemy zabierać grilla na wypady weekendowe i pikniki - kupmy te z aluminium lub metalu, gdyż są lżejsze, ale za to mniej odporne na zmiany temperatury i zamoczenie. Dużą zaletą jest ich lekkość, możliwość składania i łatwego transportu w samochodzie. Jeśli natomiast chcemy ustawić grilla na działce - kupmy przenośmy grill żeliwny, jest odporny na temperaturę i wilgoć, ale nie na uderzenia! lub grill stacjonarny - betonowy.
Grille gazowe stają się coraz bardziej popularne w Polsce i ich wybór jest coraz większy. Są one jednak droższe od tych węglowych, a cena zależy od ilości palników. Te droższe, mają większą powierzchnię rusztu oraz rożen, a niektóre także wewnętrzne półki trzymające ciepło. Grill taki zasilany jest gazem naturalnym lub propanem. Dobre grille gazowe powinny mieć brykiety ceramiczne, które odparowują wyciekające z naszych potraw soki i tłuszcz, dzięki czemu dania są bardziej aromatyczne.
Zaletą tego typu grilla jest możliwość użycia go np. na balkonie oraz możliwość regulacji temperatury i szybkiego rozpalenia. Podczas takiego grillowania w nasze ubrania i włosy nie wnikną także zapachy dymu grillowego.

Przeczytaj również: Grillowe akcesoria
Grille elektryczne są stosunkowo niedrogie. Ich dużą zaletą jest to, że odpalenie ich sprowadza się do naciśnięcia guzika i ustawienia temperatury. Wyciekające soki i tłuszcz zbierają się w naczyniu, co może powodować, że potrawy będą nieco suche. Jednakże można ich z powodzeniem używać na balkonie lub nawet w domu, co jest dużym plusem.
Sprawdź: Sokołów poleca pyszne mięsa na grilla
Teraz już zakup grilla najbardziej odpowiedniego do Twoich potrzeb będzie na pewno dużo łatwiejszy. Smacznego grillowania!
Ilona Grzegorzewska

Komentarze (9) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
13:17, 20.07.2015
Tutaj można zgarnąć grilla amerykańskiego: skroc.to/BtC/ Sam go posiadam i polecam wszystkim! Pozdrawiam!
Gość
19:05, 28.06.2015
Ja mam ten infi grill i nie jest to takie do bani jak pisał kolega poniżej, bardzo fajnie się sprawuje.
Gość
03:48, 22.06.2015
Witam. Ja osobiście dostałam świetny grill z tej strony: http://hotawards.pl/grill-amerykanski/ood9gia . Polecam bo jeśli ja dostałam, to Wy też możecie :)
Gość
22:42, 19.06.2015
Ten wspomniany 'infi-grill' to zwyczajna prostokątna patelnia grillowa, strata czasu. Mam grill elektryczny, jakiś tam noname od wileu lat i grilluję sobie czasami na środku pokoju na stole! Zero dymu, zero smrodu a jedzonko się nie umywa do żadnej patelni pseudo grillowej. Rodzice mają grill gazowy i jest o poziom wyżej, jedzenie lepsze i bardziej aromatyczne, ale to już musi być np. balkon, bo jednak dymi. Jednak prawdziwa uczta i najlepsze jedzenie to węgiel drzewny - tego nie oszukasz, ma być najsmaczniejsze - musi być grill węglowy. Koniec, kropka. Pozdrawiam wszystkich. Smacznego grilla!
Gość
15:18, 09.06.2015
jak taki infi-grill wygląda? To podłącza się pod indukcję, czy jak to działa?
Gość
00:29, 09.06.2015
Infi-grill do płyty indukcyjnej, polecam. Bez smrodu, bez litrów tłuszczu, bez zagrożenia dla dzieci. Zwłaszcza w gęstej zabudowie najlepiej się sprawdzi.
Gość
10:07, 22.04.2013
Ja kupiłem przez internet bardzo fajny grill ogrodowy za 86 zł. i dostałem węgiel drzewny gratis. Nie ufam marketom typu Lidl sprzedają z reguły jakąś tandetę. Polecam http://e-nobi.pl/kategorie/3872/Wokol_domu/Grill.html
Gość
19:53, 06.06.2012
Jak ktoś szuka porządnego grilla to kupiłem super w poniedziałek w Lidlu.Duzy,okrągly,na kółkach,z półką,z rożnem,za 100zł.U mnie bylo w sklepie jeszcze dużo więc pewnie jeszcze są.
Gość
20:45, 03.06.2012
Super grill z hartowanej stali,z kółkami i półką ,udało mi sie kupić w Lidlu.Jest swietnie złozony i bardzo porządny i ma nawet rożen:DDałem niecałem 80złotych w wygląda jak co najmniej na 300zl..

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Sałatka z ogórków i granata
Sałatka z ogórków i granata
Ogórka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.509
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});