Idealne przyprawy do grillowania mięs

Idealne przyprawy do grillowania mięs

Chcesz urządzić grilla i upiec na nim kawałek przepysznego mięsa, ale nie wiesz jakie przyprawy do niego dobrać? Podpowiadamy Ci jak przyrządzić wyśmienite aromatyczne mięso.

Wszyscy, nawet amatorzy gotowania, wiedzą, że smak potraw zależy przede wszystkim od bukietu dodanych przypraw. Ważne jest zatem, aby umiejętnie je dobrać do rodzaju przygotowywanego mięsa.

Dowiedz się: Jak trafnie dobrać przyprawy do mięs?

Co chcesz przygotować na grillu?

Karkówka, steki, rostbefy lub żeberka

Wybierz przyprawy aromatyczne i ostre takie jak np. ostra mielona papryka, sos tabasco, musztarda (np. Dijon, rosyjska, francuska), pieprz, majeranek, oregano, cząber, rozmarym oraz czosnek. Do zalewy można także dodać sok z pomarańczy, miód, piwo, czerwone wino lub ketchup.

Przeczytaj także: Jak grillować karkówkę?

Piersi i udka z kurczaka lub indyka

W tym przypadku najlepsze będą aromatyczne, ale bardziej delikatne przyprawy, tj. bazylia, oregano, słodka mielona papryka, rozmaryn, szałwia. Doskonale nadaje się także czosnek, curry, natka pietruszki oraz koperek. Można także dodać jogurt naturalny, białe wino, ketchup, żurawinę czy sok z cytryny lub pomarańczy jako element zalewy.

Schab wieprzowy

Możesz do niego dodać ocet winny, musztardę, cząber, czosnek, majeranek oraz rozmaryn. Doskonałym dodatkiem do zalewy będzie piwo.

Polędwiczki wieprzowe

Najlepiej pasuje do nich stopione masło z bazylią lub majerankiem. Dobrze smakują także w zalewie z sherry.

Dziczyzna

Przypraw ją jałowcem, rozmarynem, goździkami lub borówkami. Doskonale sprawdza się dodatek startego jabłka do zalewy.

Przeczytaj koniecznie: Dziczyzna prosto z grilla

Mięso przyrządzone na grillu z odpowiednimi przyprawami ma niepowtarzalny i niezapomniany smak, a więc do dzieła!

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
10:42, 15.06.2011
Thanks alot - your answer solved all my prlombes after several days struggling

Przepisy kulinarne:

Mięsne zawijaski
Mięsne zawijaski
Rozbijamy plastry schabu.Oprószamy solą i pieprzem. Na ...
Naleśniki drożdżowe
Naleśniki drożdżowe
W dużej misce mieszamy drożdże, 3 łyżki mleka oraz ...
Żeberka na słodko
Żeberka na słodko
Żeberka kroimy w paski, wrzucamy do gotującej się, ...
Cukinia faszerowana mięsem z sosem musztardowo-śmietanowym
Cukinia faszerowana mięsem z sosem musztardowo-śmietanowym
Cukinie umyć, przeciąć na pół i wydrążyć środek. Do mięsa dodać pokrojone w ...
Makaron nitki z mięsem
Makaron nitki z mięsem
Opłukane mięso, zalewamy gorącą wodą i gotujemy, aż ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
"Najlepiej jest również pić mleko do posiłku, a nie po nim." ciekawe :)
Znalazłam na you tube filmik jak usunąć plamy z czerwonego wina i sprawdziłam ten produkt - ...
Ja swój olej zwykle oddaje do skupu http://www.euro-eko-polska.pl/ zbyt często wylewałam olej i ...
Gdzie to kupić!??!?!?!?!?!?!?!?!?
Co Wy to gadacie o tych pestkach z dyni? "100g pestek z dyni zawiera 262 mg (ekwiwalentu jonów ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.273