Podawanie potraw... w papierze

Podawanie potraw... w papierze

Obawiasz się stosu brudnych talerzy po spotkaniu ze znajomymi? Zaserwuj potrawy w oryginalny sposób - podaj je w papierowych kieszonkach.

Gotowanie jest sztuką, ale odpowiednie podanie przygotowanych dań może okazać się jeszcze większym wyzwaniem. Dana potrawa może mieć wyborny smak i niezrównany aromat, ale jeśli nie będzie się równie dobrze prezentowała na talerzu czy półmisku, może się okazać, że niewiele osób po nią sięgnie. W końcu o tym, czy jedzenie nam smakuje decydują wszystkie zmysły, wzroku również.
Przeczytaj także: Gotowanie z aromatem
Są sytuacje, w których bardzo trudno jest zaserwować przygotowane potrawy w atrakcyjny sposób lub po prostu nie mamy pomysłu, w jaki sposób można ciekawie zaprezentować nasze kulinarne dzieło. W obu przypadkach pomysłowym i niecodziennym rozwiązaniem mogą okazać się sakiewki, kieszonki lub papiloty zrobione z papieru. Oczywiście z nie byle jakiego papieru, nie każdy się bowiem nadaje do serwowania w nim żywności.
Jaki więc papier należy wybrać? Wytrzymały, odporny na wilgoć i tłuszcz, nie bez znaczenia jest też estetyczny wygląd. Wszystkie te warunki spełnia papier do gotowania i pieczenia SAGA, który obustronnie pokryty jest warstwą silikonu. Dzięki temu jest tłuszczoodporny, nie rozdziera się, a potrawy do niego nie przywierają i nie nabierają papierowego posmaku.
Koniecznie dowiedz się więcej o papierze i innych produktach SAGA
Co można zrobić z papieru?
- papierowe łódeczki - można w nich podawać wcześniej przygotowane porcje potraw, np. grillowanego kurczaka czy panierowane kalmary,
- stożki - idealnie nadają się do serwowania popcornu albo pokrojonych warzyw, włożone do osobnych stożków kawałki marchewki, papryki, ogórka oraz selera naciowego mogą stanowić piękną i kolorową dekorację stołu,

Przeczytaj również: Różne zastosowania papieru do pieczenia
- kieszonki na kanapki - przydają się szczególnie podczas imprez dla dzieci - maluchy w ferworze zabawy często zapominają o umyciu rąk przed sięgnięciem po przekąskę, wówczas niewielkie kanapeczki owinięte papierem okażą się doskonałym pomysłem,

- sakiewki - są bardzo przydatne do podawania produktów wrażliwych na zbytnią wilgoć czy obsychanie, np. pieczywo. Dodatkowo taka papierowa sakiewka, przewiązana sznureczkiem może posłużyć za estetyczne i praktyczne opakowanie drobnego podarku dla wychodzących gości - w ten sposób można zapakować kawałek ciasta lub kilka ciasteczek czy myffinek na drogę.
Przeczytaj też: Kanapki na wycieczkę
Często najlepszymi rozwiązaniami okazują się rozwiązania najprostsze. Okazuje się, że papier zwykle wykorzystywany wyłącznie do pieczenie nieoczekiwanie może stać się sposobem na ciekawe serwowanie potraw. Nie bójmy się eksperymentować!

Komentarze (3) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
19:37, 31.07.2012
I do tego grill pozostaje czysty, a każdy kto choć raz zmywał osmoloną kratke wie jaki to komfort ;)
Gość
08:30, 31.07.2012
Ja ostatnio odkryłam jego moc jeśli chodzi o grillowanie. Ogólnie nie przepadałam za grillem bo wydawało mi się, że potrawy są jakby nie do końca czyste, ale papier saga to załatwił. Wytrzymuje sporą temperaturę, więc jak się dobrze pali grill nic się nie dzieje.
Gość
21:32, 30.07.2012
Używam ten papier od jakiegoś czasu i jestem pełna podziwu wszelkiemu zastosowaniu ;) Gotowanie na parze, zapiekanie, pieczenie czy dekorowanie już próbowaliśmy a ostatnio całkiem prosto zapakowałam właśnie kanapki dla dzieci nad morze. Papier doskonale się sprawdził bo nie przepuszcza wody więc kanapki były suche nawet jedzone przez dzieci mokrymi rękami ;)

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Sałatka z ogórków i granata
Sałatka z ogórków i granata
Ogórka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.404
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});