Panga - jeść czy nie?

Panga - jeść czy nie?

Panga jest na Polskim rynku od kilku lat, a stała się trzecią najczęściej kupowaną rybą. Ale czy powinniśmy ją jeść?

Polacy rzadko jadają ryby, głównie dlatego, że są mniej dostępne i bywają droższe, niż mięso. Niedawno jednak zaczęliśmy częściej kupować pangę. Jest ona tania i sprzedawana bez ości, ale czy jest zdrowa?

 

Przeczytaj również: Ryby najczęściej jadane w Polsce

 

Czym jest panga?

Panga to ryba słodkowodna pochodząca  z Wietnamu - dokładnie z rzeki Mekong. Najczęściej w sklepach można kupić pod tą nazwą suma rekiniego. W warunkach naturalnych samice składają ikrę w górze rzeki, jednakże najczęściej ryba ta jest hodowana w warunkach sztucznych. Wówczas, aby samice rozmnażały się, wstrzykuje się im hormon pozyskany z moczu kobiet w zaawansowanej ciąży! Ponadto są one intensywnie tuczone mączką chlebową, maniokiem i ekstraktem z soi. Niektóre osobniki osiągają długość 1-1,5m i ważą nawet 40kg.

Hodowla odbywa się w dosyć małych zbiornikach wodnych, a więc zagęszczenie ryb jest w nich bardzo duże. Z tego powodu ryba ta nie ma dużej wartości odżywczej ani smakowej.

Co może zawierać mięso pangi?

Ponieważ Mekong jest bardzo brudny, gdyż spływają do niego ścieki prawie ze 100 ośrodków przemysłowych, do mięsa ryb mogą przedostawać się metale ciężkie, głównie ołów i rtęć, azotany i azotyny z nawozów sztucznych oraz wiele innych szkodliwych dla naszego zdrowia substancji.

 

Zapoznaj się także z: Czarną listą ryb i owoców morza

 

Niektórzy producenci nastrzykują filety pangi polifosforanami, które wiążą wodę, zatrzymując ją w środku, przez co ryba jest cięższa o 20%, a przez to i droższa. Coraz częściej rybom podawane są również antybiotyki, aby były w lepszej formie.

Kto powinien unikać pangi?

Przede wszystkim z jedzenia pangi powinny zrezygnować kobiety w ciąży, ze względu na możliwą zawartość wyżej opisanych substancji chemicznych.

 

Przeczytaj także: Produkty niewskazane w ciąży

 

Dzieciom także nie powinno się jej podawać, gdyż zawierają ograniczające wchłanianie wapnia z diety polifosforany. Wystrzegać się tego gatunku ryb również powinni alergicy, gdyż może ona powodować wzmożoną reakcję alergiczną, a nawet wstrząs anafilaktyczny.

Wybór, czy kupować pangę czy też inne ryby, należy tylko do nas.

 

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (2) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
23:25, 24.08.2012
ogólnie panga jest dobrą rybą, ale wszystko zależy od tego gdzie jest hodowana, jeśli kupujemy ją w sklepie to raczej nie mamy pojęcia o tym, gdzie była hodowana określona sztuka, więcej o tym na http://eaktywni.pl, polecam
Gość
22:25, 20.06.2011
a ja lubię pangę

Przepisy kulinarne:

Deser warstwowy
Deser warstwowy
Przygotuj mus truskawkowy (lub inny zależy jakie ...
Kokosowe kuleczki
Kokosowe kuleczki
Herbatniki mielimy lub drobno kruszymy. Ucieramy ...
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Mąkę mieszamy z jajkiem. Do mąki i jajka dodajemy masło, cukier, imbir i sól, po czym ...
Galaretka jabłkowa
Galaretka jabłkowa
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy.Wyciskamy z nich sok ...
Bezy kakaowe
Bezy kakaowe
Białka ubijamy na pianę, dodajemy 60g cukru pudru. ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
swietnie
Osobiscie to zamiast szukac magnezu w aptece czy w naturze postanowilem przezucic sie z kawy na ...
SmakoMyk ~ Gość
chemia znaczy - strasznie niezdrowe - lepiej wziąć sos sojowy i troszeczkę lubczyku
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.228