Zioła ułatwiające trawienie

Zioła ułatwiające trawienie

Po obfitym obiedzie czy przyjęciu wszyscy jesteśmy dobrze najedzeni, ale bardzo często później cierpimy z powodu kłopotów trawiennych. Co może temu zaradzić? Zioła!

Zapewne każdemu z nas wiele razy zdarzało się po uczcie cierpieć na wzdęcia czy uczucie pełności w brzuchu. Dziś podpowiadamy jak się pozbyć tych dolegliwości raz na zawsze przy użyciu ziół.

Przeczytaj także: Dodawanie ziół i przypraw

Jakie zioła ułatwiają trawienie?

Kminek zwyczajny - nie każdy jest amatorem kminku, jednak pobudza on wydzielanie soków trawiennych, a ponadto ma działanie wiatropędne i rozkurczowe. Dlatego też bardzo często dodaje się go do tłustych, ciężkostrawnych potraw. Można przygotować napar z kminku (1/2 łyżeczki) podgrzewany na małym ogniu przez pół godziny.

Mięta pieprzowa - napar zrobiony z mięty ma działanie kojące na nieżyt żołądka i jelit. Zapobiega także wzdęciom i niestrawności. Najczęściej jest polecany po spożyciu tłustej potrawy. Na miętę muszą jednak uważać osoby cierpiące na zgagę lub refluks żołądkowo - przełykowy, gdyż może ona nasilać pieczenie w przełyku.

Melisa lekarska - melisa najczęściej podawana jest w formie naparu jako napój uspokajający i rozluźniający. Polecany jest on zatem osobom z zespołem jelita drażliwego - kłopotach żołądkoweych na tle nerwicowym.

Bylica boże drzewko -znana już od starożytności, obecnie stanowi główny składnik leków na kłopoty trawienne. Najczęściej poleca się ją w niestrawnościach, wzdęciach oraz problemach z pęcherzykiem żółciowym.

Majeranek - ma lekko gorzkawy smak. Suszony majeranek zaparza się pod przykryciem i pije co 3 godziny. Pomaga na trawienie, likwiduje wzdęcia i zaparcia.

Koper włoski - ma on właściwości wiatropędne. Często herbatki z kopru podawane są dzieciom cierpiącym na kolki.

Przeczytaj koniecznie: Antyoksydanty w ziołach i przyprawach

Mniszek lekarski - mlecz - jest ziołem żółciopędnym. Wywar sporządza się zarówno z korzeni, jak i kwiatów (po 2 łyżki), gotuje się przez kwadrans i podaje na pół godziny przed posiłkiem.

Piołun - jest bardzo gorzki i dzięki temu zwiększa się wydzielanie soków żołądkowych. Napar z tego zioła można zmieszać z miętą lub dziurawcem.

Ostropest plamisty - z tego zioła produkuje się leki na wątrobę i zaburzenia żółciowe. Zawarta w nim silimaryna chroni wątrobę przed alkoholem, czy toksynami. Napar z ostropestu można podać przy kłopotach z wątrobą i trawieniem tłustych pokarmów.

Przeczytaj również: 9 metod walki z niestrawnością

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Sałatka z ogórków i granata
Sałatka z ogórków i granata
Ogórka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.386
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});