Zapewne każdemu z nas wiele razy zdarzało się po uczcie cierpieć na wzdęcia czy uczucie pełności w brzuchu. Dziś podpowiadamy jak się pozbyć tych dolegliwości raz na zawsze przy użyciu ziół.
Przeczytaj także: Dodawanie ziół i przypraw
Jakie zioła ułatwiają trawienie?
Kminek zwyczajny - nie każdy jest amatorem kminku, jednak pobudza on wydzielanie soków trawiennych, a ponadto ma działanie wiatropędne i rozkurczowe. Dlatego też bardzo często dodaje się go do tłustych, ciężkostrawnych potraw. Można przygotować napar z kminku (1/2 łyżeczki) podgrzewany na małym ogniu przez pół godziny.
Mięta pieprzowa - napar zrobiony z mięty ma działanie kojące na nieżyt żołądka i jelit. Zapobiega także wzdęciom i niestrawności. Najczęściej jest polecany po spożyciu tłustej potrawy. Na miętę muszą jednak uważać osoby cierpiące na zgagę lub refluks żołądkowo - przełykowy, gdyż może ona nasilać pieczenie w przełyku.
Melisa lekarska - melisa najczęściej podawana jest w formie naparu jako napój uspokajający i rozluźniający. Polecany jest on zatem osobom z zespołem jelita drażliwego - kłopotach żołądkoweych na tle nerwicowym.
Bylica boże drzewko -znana już od starożytności, obecnie stanowi główny składnik leków na kłopoty trawienne. Najczęściej poleca się ją w niestrawnościach, wzdęciach oraz problemach z pęcherzykiem żółciowym.
Majeranek - ma lekko gorzkawy smak. Suszony majeranek zaparza się pod przykryciem i pije co 3 godziny. Pomaga na trawienie, likwiduje wzdęcia i zaparcia.
Koper włoski - ma on właściwości wiatropędne. Często herbatki z kopru podawane są dzieciom cierpiącym na kolki.
Przeczytaj koniecznie: Antyoksydanty w ziołach i przyprawach
Mniszek lekarski - mlecz - jest ziołem żółciopędnym. Wywar sporządza się zarówno z korzeni, jak i kwiatów (po 2 łyżki), gotuje się przez kwadrans i podaje na pół godziny przed posiłkiem.
Piołun - jest bardzo gorzki i dzięki temu zwiększa się wydzielanie soków żołądkowych. Napar z tego zioła można zmieszać z miętą lub dziurawcem.
Ostropest plamisty - z tego zioła produkuje się leki na wątrobę i zaburzenia żółciowe. Zawarta w nim silimaryna chroni wątrobę przed alkoholem, czy toksynami. Napar z ostropestu można podać przy kłopotach z wątrobą i trawieniem tłustych pokarmów.
Przeczytaj również: 9 metod walki z niestrawnością
Ilona Grzegorzewska