Kuchnia litewska, czyli skąd wracali Litwini

Kuchnia litewska, czyli skąd wracali Litwini

Kuchnia litewska jest dosyć podobna do naszej staropolskiej kuchni, dlatego wielu Polaków jest jej smakoszami. Czy znamy typowe dla Litwinów potrawy?

Litwa miała bardzo burzliwą historię. Z tego też powodu na kuchnię litewską od samego niemal początku wpływały różne kraje, tj. Ukraina, Polska czy Białoruś. Widoczne są także wpływy kuchni żydowskiej i tatarskiej.

Początkowo Litwini korzystali z upraw zbóż, które miały dobre warunki klimatyczne do wzrostu, jednakże po Potopie Szwedzkim na stołach zaczął królować ziemniak. Od XVIII wieku na kuchnię litewską znacząco wpływała Rosja oraz Niemcy. Obecnie w kuchni tego kraju najpopularniejszymi przyprawami są: pieprz czarny, gałka muszkatołowa, mięta, kolendra, kminek. W tradycyjnych domach wciąż jada się dużo potraw mącznych, ryb i roślin strączkowych.

Przeczytaj także: Kuchnia Słowaków

Najpopularniejsze potrawy

- cepeliny - w Polsce nazywane kartaczami - lepiony z ziemniaków rodzaj pyz, z farszem z mięsa i cebuli, śledzi, serów lub jabłek;

- skilandis, znany w Polsce pod nazwą kindziuk, czyli wędzona, lekko kwaskowata, sucha wędlina;

- bandziukas - wędlina podobna do kindziuka, lecz krócej dojrzewająca i mniej kwaskowata;

- chleb razowy litewski (wileński) - chleb mieszany z mąki pszennej i żytniej, wyrabiany wg specjalnej receptury;

- czebureki - dużej wielkości pierogi z farszem smażone na głębokim oleju, podawane są zazwyczaj z zupą oraz kibiny - pieczone w piekarniku;

- kastinys - danie ze śmietany, masła i przypraw;

- kołduny litewskie, znane w Polsce - uszka nadziewane surowym farszem i gotowane w zupie;

- kugel - wpływ kuchni niemieckiej - babka ziemniaczana ze skwarkami;

- litewski chłodnik - najpopularniejszy w innych krajach, czyli zupa, którą podaje się na zimno, składająca się z buraków, ogórka, śmietany, kefiru, jaj i koperku lub natki pietruszki podawana z gorącymi ziemniakami - niezwykle orzeźwiająca w lecie;

Wpróbuj przepis na: Chłodnik z boćwiny

- smażony chleb - przekąska do piwa;

- smażone kopytka;

- kiszka ziemniaczana;

- soczewiaki - pieczone lub smażone kopytka z farszem z soczewicy podawane ze śmietaną;

- salamokas - zupa z cebuli, czosnku, ziemniaków, kiszonego ogórka, doprawiona octem;

- kołduny - pierożki z farszem z baraniny, wołowiny, cebuli i czosnku;

- placki ziemniaczane, często faszerowane mięsem (bliny);

Niam.pl poleca: Bliny z kefirem

- sery litewskie - twarogowe, żółte, wędzone (często z kminkiem), słynny jest ser jabłkowy!

- marynowana słonina - w zalewie z soli, ziela angielskiego, liścia laurowego, czosnku i oliwy;

- ogórek z miodem - zielony ogórek smarujemy miodem i odstawiamy na kilka minut;

- kiszona kapusta, ogórki, jabłka, grzyby buraki, borówki i ryby;

- sałatka litewska z szynki, groszku konserwowego, marchwi gotowanej, marynowanych ogórków, ziemniaków ugotowanych w mundurkach, jajka na twardo z dodatkiem majonezu;

- sękacz litewski;

- mrowisko - faworki polane miodem, posypane makiem i orzechami;

- komin - malutnie ciasteczka wymieszane z miodem;

- kwas chlebowy - wytwarzany z żytniego chleba (gira);

Zrób własny domowy: Kwas chlebowy

- miody pitne (suktinis), nalewki owocowe, piwo oraz

- miody naturalne.

Kuchnia litewska jest połączeniem wielu innych kuchni. Wykorzystuje dary natury i umiejętnie je łączy. Warto zatem spróbować nie tylko chłodnika czy placków ziemniaczanych, które dobrze znamy, ale także skosztować marynowanej słoniny czy wyśmienitych cepelinów - oczywiście z umiarem.

Przeczytaj koniacznie: Wpływ obcych kultur na polskie tradycje kulinarne

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Sałatka z ogórków i granata
Sałatka z ogórków i granata
Ogórka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.378
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});