Żeberka z grilla

Żeberka z grilla

Sezon grillowy z pełni rozpoczęty. Czas zatem zaskoczyć gości czymś wyśmienitym - czas na żeberka z grilla.

Nie wszyscy wiedzą, że żeberka zrobione na grillu mają niepowtarzalny smak i aromat. Już dziś musisz zatem wypróbować przepisy na grillowane żeberka.
Jak przygotować mięso?
W sklepie szukajmy świeżych, czyli czerwonych, żeberek wieprzowych, najlepiej nie za tłustych. Po przyjściu do domu od razu myjemy je i osuszamy papierowymi ręcznikami. Następnie kroimy na kawałki, najlepiej co 2 żeberka, usuwamy palcami błonę z tylnej części żeberek i przygotowujemy marynatę, według naszych upodobań.
Przeczytaj także: Idealne przyprawy do grillowanych mięs
Jaką marynatę wybrać?
Przepisów na marynat jest zapewne tyle, ilu ludzi na świecie. My przedstawiamy kilka z nich, ale zachęcamy do eksperymentowania:
- oliwa, sos sojowy, żytnia wódka, rozmaryn oraz zioła prowansalskie;
- ketchup, cukier brązowy, sos worcestershire, chilli;
Sprawdź z czego składa się: Sos worcestershire
- czosnek, musztarda, brązowy cukier, ketchup, ocet winny, tabasco;
- czosnek, marmolada brzoskwiniowa, pomarańcza, oliwa, brązowy cukier, chilli;
- miód, sos sojowy, marchew, seler, pietruszka, cebula, olej, czekolada, pieprz, kardamon, musztarda;
Wpróbuj przepis: Żeberka w miodowej glazurze
- oliwa, miód, musztarda francuska, sok z pomarańczy, chilli oraz
- wersja dla leniwych - pieprz, sól, oliwa, musztarda.
Żeberka zanurzone w marynacie i zamknięte w szczelnym naczyniu wstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Jeśli jednak mamy taką możliwość - pozostawmy je na całą noc, aby były bardziej aromatyczne.

Można także kupić odpowiednio już doprawione żeberka - polecamy żeberka grillowe z Sokołowa
Jak grillować?
Żeberka wyciągnięte z marynaty kładziemy bezpośrednio na ruszt lub na tacki grillowe i pieczemy, aż do zrumienienia, nieco z boku grilla, przez ok. 30 minut. W trakcie opiekania musimy pamiętać o przekręcaniu mięsa i smarowaniu pozostałą marynatą.
Niam.pl poleca na grilla mięsa z Sokołowa
Z czym podawać grillowane żeberka?
Żeberka wspaniale smakują, gdy podamy je z pozostałą marynatą - odłożoną częścią do np. słoika, która nie miała kontaktu z mięsem). Jako dodatek często serwuje się frytki, opiekane ziemniaki lub chipsy. Doskonale pasują do tego przeróżne surówki - od mizerii, poprzez kiszoną kapustę, aż po marchewkę z jabłkiem. Nieodzownym napojem jest piwo, najlepiej karmelowe.
Dowiedz się także: Jak grillować owoce
Tak przygotowane i podane żeberka staną się Twoim znakiem rozpoznawczym w rodzinie i wśród znajomych.
Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Żeberka na słodko
Żeberka na słodko
Żeberka kroimy w paski, wrzucamy do gotującej się, ...
Buraki z farszem mięsnym
Buraki z farszem mięsnym
Umyte buraki gotujemy w całości z dodatkiem octu, a gdy ...
Koktajl z owoców mieszanych i mleka
Koktajl z owoców mieszanych i mleka
Do utartego z cukrem żółtek wlewamy zimne mleko. Dodajemy sok z czarnej porzeczki i malin. ...
Cukinia faszerowana mięsem z sosem musztardowo-śmietanowym
Cukinia faszerowana mięsem z sosem musztardowo-śmietanowym
Cukinie umyć, przeciąć na pół i wydrążyć środek. Do mięsa dodać pokrojone w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.449
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});