Suszone mięsa

Suszone mięsa

Najstarszym sposobem konserwacji mięsa było jego suszenie. Metoda ta jest łatwa i nie wymaga ciągłej kontroli ani drogich dodatków.

Suszenie mięsa było najpopularniejsze wśród Indian i zwane przez nich pemmikan. Ta metoda przetrwała do dziś, także w Polsce. Dziś konsumenci nie tyle zwracają uwagę na długi termin przydatności do spożycia suszonych wyrobów, co na ich wspaniałe walory smakowe.

Przeczytaj także: Najdroższe mięsa świata

Suszenie kiełbasy
Kiełbasa nie powinna być zbyt tłusta, gdyż mięso podczas suszenia kurczy się, a tłuszcz nie zmienia swej objętości. Doskonale nadaje się do tego procesu kiełbasa z dziczyzny, myśliwska oraz kabanosy. Kiełbasę można powiesić przy suficie na haczyku i od czasu do czasu ścierać wyciekający tłuszcz oraz biały nalot, z którego może rozwinąć się pleśń. Trzeba także pamiętać, aby miejsce, w którym suszymy nasz specjał było przewiewne. Suszone kiełbasy są popularne zarówno w Polsce, jak i na Litwie, Białorusi czy Słowacji.

Przeczytaj również: Kuchnia Słowaków

Suszenie mięsa
Na początku trzeba wybrać odpowiednie mięso. Najlepiej do suszenia nadają się chude kawałki wołowiny i wieprzowiny. Mięso kroimy w cieniutkie paseczki w poprzek włókien, a następnie solimy z obu stron - ale z umiarem! Paski mięsa nadziewamy na patyczki do szaszłyków i wieszamy w piekarniku. Całość suszymy przy otwartych drzwiczkach piekarnika w temperaturze poniżej 100°C, z termoobiegiem przez około godzinę. Na końcu mięso układamy w ciepłym przewiewnym miejscu i zostawiamy je na kilka dni do całkowitego wysuszenia. Tak zakonserwowane mięso doskonale nadaje się na dalekie wyprawy rowerowe oraz piesze - szczególnie w góry.

Przeczytaj koniecznie: Kumpiak - cudze chwalicie, swego nie znacie

Jak suszony jest hiszpański jamón?
Jednym z najpopularniejszych na świecie suszonych mięs jest hiszpańska szynka jamón. Czym ona właściwie jest i czym się wyróżnia?

Udziec wieprzowy z kością i kopytem na początku dokładnie pokrywany jest solą morską i umieszczany w chłodni na około 10-14 dni. Następnie mięso opłukuje się wodą i ścina zbędny tłuszcz. Tak przygotowaną nogę wiesza się na sznurku za kopyto w chłodni na około 1 miesiąc, w czasie którego sól wnika do środka mięsa. Po upływie tego czasu mięso umieszcza się na 6-9 miesięcy w suszarniach, w których regulacja przewiewu następuje przez otwarcie okien. Wówczas tworzy się niepowtarzalny smak i aromat. Szynki dojrzewają w temperaturze pokojowej przez okres od 6 miesięcy do nawet 3 lat! Jamón Serrano bardzo często jada się ze świeżym pieczywem i popija czerwonym winem.

Przeczytaj również: Hiszpańskie smaki

Jak suszy się włoską szynkę parmeńską?
Szynka parmeńska wytwarzana jest z udźca wieprzowego z kością. Mięso to poddaje się soleniu, jednak szynka ta zawiera mniej soli, niż inne, podobnie wytwarzane wędliny. Następnie obtaczane jest ono tłuszczem wieprzowym, co spowalnia proces suszenia. Całą goleń wiesza się pod sufitem w przewiewnym miejscu na 12 miesięcy. Po upływie tego czasu kroi się szynkę na bardzo cieniutkie plasterki i spożywa jako samodzielną przekąskę lub z dodatkiem melona. Idealnie do szynki parmeńskiej pasuje białe wino.

Wypróbuj pyszne mięsa i wędliny z Sokołowa

Szynki suszone są jednymi z droższych przysmaków. Będąc jednak we Włoszech czy Hiszpanii warto spróbować szynki o niezwykłym smaku i aromacie.

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
10:25, 01.08.2011
Ja jem wyłącznie mięsa chude wg tabel tzw. INDEKS ŻYWIENIOWY. No i jest super !!

Przepisy kulinarne:

Wielkanocny żurek staropolski z białą kiełbasą parzoną
Wielkanocny żurek staropolski z białą kiełbasą parzoną
Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ...
Kiełbasa
Kiełbasa
Umyte mięso mielimy przez maszynkę, czosnek obieramy, ...
Buraki z farszem mięsnym
Buraki z farszem mięsnym
Umyte buraki gotujemy w całości z dodatkiem octu, a gdy ...
Duszona wołowina
Duszona wołowina
Olej rozgrzewamy na dużym ogniu, a następnie obsmażamy ...
Koktajl z owoców mieszanych i mleka
Koktajl z owoców mieszanych i mleka
Do utartego z cukrem żółtek wlewamy zimne mleko. Dodajemy sok z czarnej porzeczki i malin. ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.457
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});