Kiwi - owoc dla odchudzających się

Kiwi - owoc dla odchudzających się

Odchudzając się wcale nie trzeba rezygnować z owoców. Wystarczy wiedzieć, które należy wybierać.

Kanony piękna zmieniają się, rubensowskie kształty raczej nas nie zachwycają i większość z nas dąży do osiągnięcia lub utrzymania szczupłej sylwetki. Dodatkowo letnie miesiące sprawiają, że wybieramy zwiewne stroje, którymi często nie da się zamaskować wszystkich niedoskonałości własnej sylwetki. Wiele osób decyduje się więc na rozpoczęcie diety odchudzającej.
Przeczytaj też: Zaplanuj odchudzanie
Odchudzanie nieodłącznie wiąże się z wyrzeczeniami, ograniczaniem lub wręcz rezygnacją z niektórych produktów, przede wszystkim wysokokalorycznych oraz zawierających znaczne ilości cukru. Z tego też względu często w niełaskę popadają owoce - bo słodkie to słodkie źródło glukozy i fruktozy.
Przeczytaj także: Jedz grejpfruty i pozbądź się zbędnych kilogramów
Czy jest to słuszne? Nie zapominajmy, że owoce zawierają także inne składniki, spośród których koniecznie trzeba wymienić witaminy i składniki mineralne. Dzięki nim nasz organizm może prawidłowo funkcjonować, a my pięknie wyglądać. Właśnie w trakcie odchudzania często dochodzi do niedoborów tych składników.
Nie należy oczywiście zajadać się samymi owocami, trzeba je też umiejętnie dobierać. Warto zwrócić uwagę na pewien dość niepozorny, zielony owoc - kiwi.
Dlaczego kiwi?
Te zielone i smaczne owoce są dość niskokaloryczne, gdyż 100g dostarcza nam zaledwie około 56kcal. A jedno kiwi waży zazwyczaj 80-100g. To jednak nie wszystko! Kiwi jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który ma istotny wpływ na pracę naszego przewodu pokarmowego, głównie za sprawą licznych malutkich pesteczek znajdujących się w wewnętrznej części miąższu. Owoc należy obierać tak cienko, jak tylko się da albo nie obierać w ogóle, a jedynie usunąć włoski z powierzchni skorki, która jest jadalna.
Przeczytaj również: Błonnik pokarmowy - nie zapominaj o nim
Ponadto w kiwi zawarte są cenne dla nas witaminy i składniki mineralne, szczególnie witaminę C, witaminy z grupy B, magnez oraz żelazo.
Witamina C wzmaga naszą witalność, można powiedzieć, że dodaje nam energii. Dodatkowo wzmacnia odporność i jest antyoksydantem.
Koniecznie dowiedz się więcej o antyoksydantach
Z czym można je jadać?
Kiwi doskonale smakuje bez żadnych dodatków, pokrojone w plasterki lub ćwiartki może stanowić smaczny i zdrowy deser. Jeśli mamy ochotę na odrobinę odmiany, pokrojony owoc wymieszajmy z jogurtem naturalnym albo zmiksuj z maślanką czy mlekiem.
Dobrym pomysłem jest także wykorzystywanie kiwi do dekorowania innych potraw albo urozmaicania smaku, szczególnie sałatek. Świetnie smakuje np. znana wszystkim sałata z oliwą i sokiem z cytryny z dodatkiem kiwi.
Co więcej, zawarta w tym owocu witamina C zapobiegnie ciemnieniu innych - jabłek czy bananów.
KM

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
10:33, 17.07.2014
słyszałam, że grapefruit jest owocem dla odchudzających, się ale tak na dobrą sprawę każdy jest lepszy od jakiejś słonej czy czekoladowej przekąski. Kiwi z kefirem to bardzo dobry koktajl odchudzający bo kefir naprawdę potrafi dużo zdziałać. Na chudzianka.pl/kefir-maslanka-i-warzywa-na-odchudzanie-zdrowie-w-szklance-i-na-talerzu znalazłam o jego właściwościach mały artykulik.

Przepisy kulinarne:

Herbata z owoców róży
Herbata z owoców róży
Wysuszone owoce róży płuczemy, zalewamy wodą i ...
Ciasto z owocami
Ciasto z owocami
-ubić białka z cukrem,-ubijając dodać żółtka, ...
Kompot z suszonych owoców
Kompot z suszonych owoców
Wszystkie owoce mieszamy i zalewamy na noc wodą. Następnego dnia gotujemy z dodatkiem cukru ...
Sok owocowy
Sok owocowy
Wszystkie owoce dokładnie myjemy i oczyszczamy.Owoce ...
Cytrynowa Galaretka  z Owocami
Cytrynowa Galaretka z Owocami
Przygotuj galaretkę cytrynową w ilość zgodnej do ilości przewidzianych ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.429
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});