Rodzaje kaw w kawiarniach

Rodzaje kaw w kawiarniach

W dużych miastach niemal na każdym rogu ulicy znajdziemy jakąś kawiarnię. Ale czy wchodząc do środka wiemy, która kawa jak wygląda i smakuje?

Przechodząc obok kawiarni przyciąga nas do środka cudowny aromat świeżo parzonej kawy. Wchodzimy zatem do środka, stajemy przed menu i... nie potrafimy dokonać wyboru. Często wynika to z tego, że nie wiemy która kawa jak wygląda i smakuje. Nowicjuszom kawiarnianym nic przecież nie mówią nazwy café creme czy latte macchiato, dlatego my je wyjaśniamy.

Dowiedz się: Jak przygotować kawę?

Espresso - czarna mocna kawa z ekspresu ciśnieniowego uzyskiwana z kilku odmian kawy arabica z dodatkiem kawy robusty, podawana w filiżance o pojemności ok. 50ml;

Espresso dopio - podwójne espresso;

Przeczytaj koniecznie: Espresso - królowa kaw

Americano - jest kawą z ekspresu, która w smaku przypomina kawę filtrowaną, dolewana jest do filiżanki gorąca woda, aby rozcieńczyć napar, zachowując jednocześnie specyficzny smak;

Caffe latte - napar kawowy z dodatkiem ciepłego zaparzonego i spienionego mleka (proporcja pół na pół), całość posypana kakao lub cynamonem;

Flavoured latte - kawa latte z dodatkiem syropu smakowego, np. wiśniowego, Irish, rumowego, waniliowego, kokosowego, brzoskwiniowego czy pistacjowego;

Cappuccino - napar kawowy (1/3 objętości) z dodatkiem mleka gotowanego na parze (1/3) i spienionego mleka (1/3);

Caffe con panna - espresso podawane z ubitą śmietanką na wierzchu;

Macchiato - espresso z dodatkiem 1-2 łyżek spienionego mleka;

Latte macchiato - kawa otrzymywana poprzez powolne wlewanie espresso do szklanki z gorącym i spienionym mlekiem, uzyskujemy dzięki temu 3 warstwy;

Wypróbuj przepis: Trójkolorowa kawa latte

Mocca - kawa espresso (1/3) dodawana do spienionego mleka (1/3) z dodatkiem kakao lub gorącej czekolady (1/3);

Romano - espresso podawane ze świeżą skórką z cytryny;

Cafe au lait - kawa z mlekiem;

Cafe allange - mocna czarna kawa podawana ze szklanką zimnej wody niegazowanej;

Cafe corretto - kawa espresso z likierem podawana w niewielkiej szklaneczce;

Caffe lungo - jest kawą słabszą od espresso - przy takiej samej ilości kawy jak dla espresso przepuszczana jest większa ilość wody;

Cafe creme - napar kawowy z lekko parzonym mlekiem;

Espresso shakerato - espresso wymieszane z kostkami lodu i podawane w szklance z brzegami obtoczonymi brązowym cukrem i likierem pomarańczowym;

Wiener melange - napar kawowy (1/2) z ciepłym mlekiem (1/2) i z czekoladą;

Irish coffee - kawa z whiskey i bitą śmietaną.

Przeczytaj także: Sztuka degustacji kawy

Teraz już na pewno wchodząc do kawiarni bez wahania wybierzemy idealną dla siebie kawę, którą będziemy się z przyjemnością delektować.

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (2) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Jorguś
11:06, 02.07.2014
Lubię pić kawę, ale dla podniesienia soli mineralnych, które kawa (niestety) wypłukuje z organizmu. Piję sok ze świeżych pomidorów z Pińczowa. Wszystko utrzymuje się w normie. Pozdrawiam kawoszy.
Gość
16:41, 27.03.2013
ja uwielbiam pić różne smakowe latte czy cappuccino, ale ostatnio zaczalem sie przygladac swoim wydatkom i wyszło, że całkiem sporo wydaje na kawiarnie. kawa srednio 10zł razy kilka razy w tygodniu to juz robi się okrągła sumka. No i zrobiłem sobie "kawiarnie w domu" :) czyli kupiłem ulubiony syrop smakowy i juz ! :) a syrop kupilem na www.wondercoffee.pl :)

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Sałatka z ogórków i granata
Sałatka z ogórków i granata
Ogórka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.523
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});