Co można zrobić z jeżyn?

Co można zrobić z jeżyn?

Kupiliśmy sporą ilość jeżyn lub wyrosły u nas w ogródku, ale nie wiemy co można z nich zrobić? Doradzamy, co można pysznego przyrządzić z tych owoców.

Jeżyny możemy zazwyczaj znaleźć rosnące na skraju lasu lub w przydomowych ogródkach. Mają przepiękny ciemnofioletowy kolor i doskonale pasują do wielu potraw. Nie nadają się jednak do przechowywania, nawet w lodówce. Zatem jeśli zakupiliśmy lub zerwaliśmy z krzaka jeżyny, musimy je od razu wykorzystać. Przedstawiamy kilka pomysłów na dania z tymi owocami.

Przeczytaj koniecznie: Idziemy na jeżyny

Na surowo

Świeże jeżyny idealnie nadają się jako różnego rodzaju dodatek do tart, ciast, np. drożdżowych, kruchych czy biszkoptowych oraz do tortów, szczególnie waniliowego, czekoladowego, jogurtowego lub cappuccino. Mogą też być składnikiem sałatek owocowych, najlepiej z innymi owocami leśnymi, lub warzywnych - np. z kurczakiem, sałatą, pomidorem, ogórkiem, papryką i sokiem z granata. Wyśmienicie smakować będzie także budyń waniliowy czy naleśniki z bitą śmietaną z jeżynami. Na II śniadanie polecamy także koktajl jeżynowy na bazie mleka, jogurtu lub maślanki.

Przetwory

Z jeżyn można przyrządzić przepyszne dżemy, konfitury i soki. Na zimowe dni najlepiej sprawdzi się nalewka jeżynowa, a dzieci będą zachwycone goframi z bitą śmietaną, frużeliną jeżynową i malinami.

Przeczytaj także: Maliny

Zwolennicy nowoczesnej kuchni  powinni także przygotować rybę zapiekaną z jeżynami czy golonkę z sosem jeżynowym. Do dań z wołowiny i kaczki dobrze pasuje dodatek konfitury z tego cudownego owocu. Z jeżyn możemy nawet przygotować wino, kisiel (idealny na biegunki) oraz galaretkę.

Niam.pl poleca: Kotlety z golonki w sosie jeżynowym

Nie tylko owoce

W kuchni wykorzystuje się nie tylko owoce, ale także wywary z liści i kwiatów, które pija się w stanach podgorączkowych, grypie, chorobach skóry, biegunkach oraz chorobach skóry.

Wypróbuj przepis na: Likier jeżynowy

Kupując jeżyny teraz już na pewno będziemy wiedzieli, co możemy pysznego z nich przyrządzić.
Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Pieczony omlet z szynką
Pieczony omlet z szynką
Rozdzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy ...
Domowe faworki
Domowe faworki
Mąkę przesiej na stolnicę. Podana przeze mnie ilość ...
Kompot świąteczny po Karaibach
Kompot świąteczny po Karaibach
W dużym garnku zalej susz kompotowy wodą do pełna i odstaw na godzinę. Po godzinie wstaw ...
Omlet z szynką i papryką
Omlet z szynką i papryką
Miksujemy jajko z mąką na gładką, jednolitą masę. ...
Cannelloni
Cannelloni
Kroimy cebulę i czosnek.Podgotowujemy lekko ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Pytanie o ilość konserwantów...Ale "na szybko" opcja ciekawa.
Bardzo dobre jedzenie, szkoda tylko, że w Warszawie praktycznie nierealne to kupić w ...
Czy te watrobki sa trujące? Bo niemcy pisali ze wycofane ze sprzedaży. ......
A ja właśnie słyszałem żeby magnez w tabletkach wybierać ten który ma w składzie: mleczan ...
Mam nadzieje że firma to przeczyta!!!! Jak można taki wyrób nazwać smakusie ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.302