Co można zrobić z jeżyn?

Co można zrobić z jeżyn?

Kupiliśmy sporą ilość jeżyn lub wyrosły u nas w ogródku, ale nie wiemy co można z nich zrobić? Doradzamy, co można pysznego przyrządzić z tych owoców.

Jeżyny możemy zazwyczaj znaleźć rosnące na skraju lasu lub w przydomowych ogródkach. Mają przepiękny ciemnofioletowy kolor i doskonale pasują do wielu potraw. Nie nadają się jednak do przechowywania, nawet w lodówce. Zatem jeśli zakupiliśmy lub zerwaliśmy z krzaka jeżyny, musimy je od razu wykorzystać. Przedstawiamy kilka pomysłów na dania z tymi owocami.

Przeczytaj koniecznie: Idziemy na jeżyny

Na surowo

Świeże jeżyny idealnie nadają się jako różnego rodzaju dodatek do tart, ciast, np. drożdżowych, kruchych czy biszkoptowych oraz do tortów, szczególnie waniliowego, czekoladowego, jogurtowego lub cappuccino. Mogą też być składnikiem sałatek owocowych, najlepiej z innymi owocami leśnymi, lub warzywnych - np. z kurczakiem, sałatą, pomidorem, ogórkiem, papryką i sokiem z granata. Wyśmienicie smakować będzie także budyń waniliowy czy naleśniki z bitą śmietaną z jeżynami. Na II śniadanie polecamy także koktajl jeżynowy na bazie mleka, jogurtu lub maślanki.

Przetwory

Z jeżyn można przyrządzić przepyszne dżemy, konfitury i soki. Na zimowe dni najlepiej sprawdzi się nalewka jeżynowa, a dzieci będą zachwycone goframi z bitą śmietaną, frużeliną jeżynową i malinami.

Przeczytaj także: Maliny

Zwolennicy nowoczesnej kuchni  powinni także przygotować rybę zapiekaną z jeżynami czy golonkę z sosem jeżynowym. Do dań z wołowiny i kaczki dobrze pasuje dodatek konfitury z tego cudownego owocu. Z jeżyn możemy nawet przygotować wino, kisiel (idealny na biegunki) oraz galaretkę.

Niam.pl poleca: Kotlety z golonki w sosie jeżynowym

Nie tylko owoce

W kuchni wykorzystuje się nie tylko owoce, ale także wywary z liści i kwiatów, które pija się w stanach podgorączkowych, grypie, chorobach skóry, biegunkach oraz chorobach skóry.

Wypróbuj przepis na: Likier jeżynowy

Kupując jeżyny teraz już na pewno będziemy wiedzieli, co możemy pysznego z nich przyrządzić.
Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Domowe faworki
Domowe faworki
Mąkę przesiej na stolnicę. Podana przeze mnie ilość ...
Sałatka z grillowanym serem Camembert
Sałatka z grillowanym serem Camembert
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w poprzek na grube plastry. Układamy ...
Pizza z szynką mojej mamy
Pizza z szynką mojej mamy
Wszystkie składniki ciasta wymieszać i dobrze wyrobić. ...
Sałatka z ogórków i granata
Sałatka z ogórków i granata
Ogórka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w ...
Krakersy
Krakersy
Mąkę przesiewamy do miski.Roztapiamy masło, aby było ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
A próbowaliście nowego absolwenta tego smakowego o smaku wiśniowym?
Ja mam ten infi grill i nie jest to takie do bani jak pisał kolega poniżej, bardzo fajnie się ...
Zakupiłem dzisiaj pestki dyni i orzechy laskowe, sugerując się tym artykułem. Tak do ...
będę próbował własną wersję osmakachzesmakiem.pl
OK! Chicken ~ Gość
Pychota.Obsluga wspaniala. Zmienili lokalizacje. Dla zainteresowanych nowy adres ul. Struga 40
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.692