Co można zrobić z jeżyn?

Co można zrobić z jeżyn?

Kupiliśmy sporą ilość jeżyn lub wyrosły u nas w ogródku, ale nie wiemy co można z nich zrobić? Doradzamy, co można pysznego przyrządzić z tych owoców.

Jeżyny możemy zazwyczaj znaleźć rosnące na skraju lasu lub w przydomowych ogródkach. Mają przepiękny ciemnofioletowy kolor i doskonale pasują do wielu potraw. Nie nadają się jednak do przechowywania, nawet w lodówce. Zatem jeśli zakupiliśmy lub zerwaliśmy z krzaka jeżyny, musimy je od razu wykorzystać. Przedstawiamy kilka pomysłów na dania z tymi owocami.

Przeczytaj koniecznie: Idziemy na jeżyny

Na surowo

Świeże jeżyny idealnie nadają się jako różnego rodzaju dodatek do tart, ciast, np. drożdżowych, kruchych czy biszkoptowych oraz do tortów, szczególnie waniliowego, czekoladowego, jogurtowego lub cappuccino. Mogą też być składnikiem sałatek owocowych, najlepiej z innymi owocami leśnymi, lub warzywnych - np. z kurczakiem, sałatą, pomidorem, ogórkiem, papryką i sokiem z granata. Wyśmienicie smakować będzie także budyń waniliowy czy naleśniki z bitą śmietaną z jeżynami. Na II śniadanie polecamy także koktajl jeżynowy na bazie mleka, jogurtu lub maślanki.

Przetwory

Z jeżyn można przyrządzić przepyszne dżemy, konfitury i soki. Na zimowe dni najlepiej sprawdzi się nalewka jeżynowa, a dzieci będą zachwycone goframi z bitą śmietaną, frużeliną jeżynową i malinami.

Przeczytaj także: Maliny

Zwolennicy nowoczesnej kuchni  powinni także przygotować rybę zapiekaną z jeżynami czy golonkę z sosem jeżynowym. Do dań z wołowiny i kaczki dobrze pasuje dodatek konfitury z tego cudownego owocu. Z jeżyn możemy nawet przygotować wino, kisiel (idealny na biegunki) oraz galaretkę.

Niam.pl poleca: Kotlety z golonki w sosie jeżynowym

Nie tylko owoce

W kuchni wykorzystuje się nie tylko owoce, ale także wywary z liści i kwiatów, które pija się w stanach podgorączkowych, grypie, chorobach skóry, biegunkach oraz chorobach skóry.

Wypróbuj przepis na: Likier jeżynowy

Kupując jeżyny teraz już na pewno będziemy wiedzieli, co możemy pysznego z nich przyrządzić.
Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Jagnięcina z kozim serem i rozmarynem z marmoladą figową z kakao
Jagnięcina z kozim serem i rozmarynem z marmoladą figową z kakao
Comber jagnięcy oczyszczamy z błon.Nakłuwamy go ostrożnie przez środek mięsa.Do środka ...
Papardelle z pomidorkami i szparagami
Papardelle z pomidorkami i szparagami
Makaron papardelle gotujemy w osolonej wodzie bez dodatku tłuszczu.Makaron powinien być al ...
Zapiekana feta z pomidorem suszonym
Zapiekana feta z pomidorem suszonym
Plastry cukinii grillujemy a następnie delikatnie nacieramy oliwą i doprawiamy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
ja rowniez ograniczam ;) kupujesz tylko maestro czy inne produkty z serii bez e tez? bo ja ogolnie ...
Jedyne co daje radę to cebula - jajka wyjdą ładnie brązowe. A co do reszty ... zmarnowałem ...
polecam te sposoby ;)
polecacie kabanosy z sokołowa? hmm ale na rynku są dużo zdrowsze kabanosy, bez konserwantów, ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.169