Znane i mniej znane rodzaje fasoli

Znane i mniej znane rodzaje fasoli

Fasola jest elementem kuchni polskiej, jednak jemy ją coraz rzadziej, bo brakuje nam pomysłów na jej przyrządzenie. Czy znamy wszystkie jej rodzaje?

Fasola jest rośliną należącą do rodziny bobowatych. Została sprowadzona do nas z Ameryki Południowej. Istnieje wiele jej gatunków, wspaniałych jako dodatek do dań lub danie główne.

Przeczytaj także: Fasola

Fasola jest doskonałym źródłem białka, węglowodanów złożonych, błonnika, witamin z grupy B, potasu, wapnia, fosforu, żelaza i magnezu. Regularne spożywanie fasoli kilka razy w tygodniu obniża także stężenie glukozy, cholesterolu całkowitego i LDL ("złego") we krwi. Można dodać ją do sałatki lub dania głównego, zrobić z niej kotlety, pasztet czy pastę.

Pzeczytaj koniecznie: Rośliny strączkowe w kuchni

Jak gotować fasolę?

Suche nasiona fasoli trzeba namoczyć w letniej lub zimnej wodzie, najlepiej przez noc. Można też zalać ją wrzątkiem i również odstawić na kilkanaście godzin (minimum 8 godzin). Wodę z moczenia musimy wylać, gdyż przechodzą do niej szkodliwe substancje wzdymające, ale niestety i cenne witaminy i składniki mineralne. Na początku gotowania nie przykrywamy garnka pokrywką, aby wyparowały szkodliwe substancje. Fasolę do sałatki można posolić na początku gotowania, aby przeszła smakiem, natomiast na kotlety - na końcu.

Jakie są rodzaje fasoli?

Fasola czarna - średniej wielkości ciemne ziarna nerkowate idealnie pasujące z mięsem mielonym, papryką i sosem pomidorowym; czas gotowania: 50-60minut,

Fasola Jaś - ma duże białe nasiona, które najczęściej wykorzystywane są do fasolki po bretońsku, sałatki ziemniaczanej z cebulą i ogórkiem kiszonym, a także barszczu ukraińskiego,

Fasola perłowa (zwyczajna, biała) - ma małe białe ziarna idealne do sałatek i zup,

Fasola Kidney - ciemnoczerwone ziarna, bardzo często sprzedawane w postaci konserwy; jest bardzo popularna w daniach meksykańskich np. burritos, chilli con carne, quesadillas, tortillas; czas gotowania: 45-50minut,

Przeczytaj również: Kuchnia meksykańska

Fasola nakrapiana (pinto) - ziarna są kremowe z ciemnymi plamami; nadaje się do sałatek, past i pasztetów jarskich,

Fasola mung - charakteryzuje się ciemnozielonymi ziarnami i nie wymaga wcześniejszego moczenia; stosuje się ją przede wszystkim do dań kuchni azjatyckiej, również hoduje się ją dla kiełków; czas gotowania: 35-45minut,

Fasola adzuki - ma małe czerwone nasiona; hoduje się ją nie tylko dla ziarna, ale też dla kiełków, ma lekko orzechowy smak; czas gotowania: 45minut.

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Gulasz drobiowo-warzywny
Gulasz drobiowo-warzywny
Opłukane mięso z udźca z indyka kroimy na niewielkie ...
Chrupiące warzywa z zielonym chilli
Chrupiące warzywa z zielonym chilli
Przyrządzamy panierkę: mieszamy mąkę, jajko,sól, pieprz, ocet.Kawałki warzyw mieszamy w ...
Imbirowe klopsiki drobiowe w sosie warzywno-pomidorowym
Imbirowe klopsiki drobiowe w sosie warzywno-pomidorowym
Mięso mielimy na maszynce, dodajemy bułkę tartą, jajko, natkę pietruszki i imbir. ...
Napój warzywny
Napój warzywny
Z warzyw i jabłek wyciskamy sok w sokowirówce. Łączymy ...
Zapiekanka warzywna
Zapiekanka warzywna
Obrane i pokrojone na plasterki grubości 1cm kalarepki ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
zapraszam na mojego bloga z przepisami dla cukrzyków: http://www.slodziutkamama.blogspot.com/
Plastikowa miska w mikrofali?:D
Przede wszystkim na pewno nie kupować w hipermarketach, nie wiadomo jak długo to mięso tam ...
MAGNEZ W TABLETKACH jest NAJLEPSZY ! Nie drogi ! I skuteczny !
banan ? czekolada najbardziej mi odpowiada a ile nawet kalorii jest w niej dlatego NIE nie ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.549