Zaplanuj przyjęcie, by nic się nie zmarnowało

Zaplanuj przyjęcie, by nic się nie zmarnowało

Czy zdarzyło Ci się, że po przyjęciu zostało mnóstwo jedzenia? Sprawdź, jak mozna tego uniknąć.

Planując przyjęcie zazwyczaj już znacznie wcześniej staramy się się wymyślić jak najatrakcyjniejsze menu. Sporządzamy listę potrzebnych produktów i niezbędnych akcesoriów. Jednak wiele osób obawia się, że przygotowanych przekąsek zabraknie w trakcie imprezy, więc przygotowują nadmierne ilości potraw. A po wyjściu ostatniego gościa, okazuje się, że znowu zostało tak dużo jedzenia, że część trzeba będzie wyrzucić.

Przeczytaj także: Jak wydać wykwintny obiad

Na kilka dni przed planowaną imprezą poświęć kilka minut na dokładne zaplanowanie wszystkiego:

1. W pierwszej kolejności zastanów się ile osób zamierzasz zaprosić, wśród nich ile będzie osób dorosłych, a ile dzieci. Od tego w największej mierze zależy bowiem ilość jedzenia, jaką musisz przygotować.

2. Zdecyduj jaki typ przyjęcia chcesz zorganizować - zapraszając gości na obiad musisz przygotować zarówno przystawki, danie lub dania główne oraz deser, natomiast na wieczorne spotkanie w gronie przyjaciół wystarczą przekąski.

3. Ułóż menu, pomyśl jakimi potrawami zamierzasz zachwycić swoich gości. Postaraj się, by dania były różnorodne, każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Jest to szczególnie ważne w przypadku gości-alergików czy gości-wegetarian. Jednak niektóre składniki potraw mogą się powtarzać, np. marchewka w zupie i marchewka w surówce - dzięki temu lepiej możesz wykorzystać wszystkie zakupione produkty.

Przeczytaj też: Rodzaje wegetarianizmu

Jeśli zamierzasz podać tylko jedno danie główne przygotuj taką ilość, by każdy mógł się najeść, a także co bardziej głodni goście mogli wziąć dokładkę. Najlepiej więc sprawdzą się potrawy, które łatwo jest rozdzielać - wszelkie sosy, gulasze, potrawki czy krojone pieczenie.

W przypadku kilku dań głównych nie musisz szykować każdej potrawy w ilości wystarczającej dla wszystkich gości - owszem, część osób będzie będzie chciała zjeść wszystkiego po trochu, ale raczej nie w postaci całych porcji.

Problematyczna może także być potrzebna ilość przekąsek, w przypadku spotkań przy kawie czy piwie. Oczywiście nie da się przewidzieć ile poszczególne osoby zjedzą, ale przyjmuje się, że jedna osoba w ciągu godziny zjada około 5 przekąsek. Dzięki temu łatwiej jest zaplanować ilość jedzenia.

4. Na podstawie wymyślonych dań sporządź dokładną listę zakupów. Następnie sprawdź, które z tych składników masz już w domu, a które trzeba dokupić.

Przeczytaj również: Urodziny, kinderbale i przyjęcia dla dzieci

5. W przypadku, gdy okaże się, że zostało sporo jedzenia, możesz każdej wychodzącej osobie wręczyć zapakowaną porcję, świetnie się do tego nadają wszelkie ciasta i ciasteczka, ale możesz też wręczyć trochę sałatki, która danej osobie wyjątkowo zasmakowała.

Bez wcześniej ułożonego menu, listy gości oraz niezbędnych produktów bardzo trudno jest tak oszacować ilość jedzenia, by ani go nie zabrakło ani się później nie zmarnowało.

KM

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
 Rolki z pieczywa tostowego z dipem paprykowym
Rolki z pieczywa tostowego z dipem paprykowym
Świeże pieczywo tostowe rozwałkować wałkiem na ok. 0,5 cm. Na każda kromkę położyć ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.457
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});