Patisony z ogródka

Patisony z ogródka

Patisony nie są jeszcze bardzo popularne w Polsce, choć zachwycają kształtem i kolorem. Sprawdź zatem, co można z nich przyrządzić.

Patison jest jednoroczną odmianą dyni zwyczajnej, która do Polski przywędrowała z Hiszpanii, jednak pochodzi z Ameryki Północnej. Patisony kształtem przypominają talerze o pofałdowanych brzegach.

Dowiedz się więcej: Patison

Młode warzywa są zarówno z zewnątrz jak i wewnątrz zielonkawe, natomiast dojrzałe na wierzchu żółte, kremowe, białe, pomarańczowe, fioletowe lub czarne, a w środku - kremowe. Młode patisony można jeść ze skórką, starsze trzeba obierać.

Przeczytaj koniecznie: Dynia i dyniowe przepisy

Wartości odżywcze patisonów

Warzywa te są lekkostrawne i zawierają znaczne ilości witaminy C, a także wapń, fosfor, żelazo, magnez i beta karoten. Najlepiej jeść młode, małe patisony, gdyż mają wyższą wartość odżywczą.

Co można z nich zrobić?

Patisony mogą być ozdobą stołu, ale także pysznie smakują. W Polsce są najbardziej znane w postaci marynowanej, ale można je dodawać do gulaszu, smażyć (obtoczone w jajku i bułce tartej), gotować (zamiast ziemniaków podawane z masłem i koperkiem) oraz jeść na surowo jako niskokaloryczną przekąskę.

Przeczytaj również: Pomysły na cukinię

Wyśmienite są także zapiekane patisony faszerowane mięsem i grzybami lub papryką i czerwoną fasolą. Te młode warzywa idealnie komponują się w surówkach z dodatkiem soku z cytryny, czosnku i oliwy.

Zamarynuj je sam!

Aby zrobić marynowane patisony potrzebujemy jak najmniejsze młode warzywa, marchewkę, cebulę oraz zioła: ziele angielskie, pieprz ziarnisty, białą gorczycę, liść laurowy, a także 10% ocet, cukier i sól. Umyte patisony wkładamy do wyparzonego słoika, dodajemy kilka plastrów marchewki i piórek cebuli oraz zioła. Na 5 porcji wrzątku dodajemy 1 porcję octu i cukru oraz sól do smaku. Całością zalewamy patisony i zakręcamy słoik, który następnie pasteryzujemy w piekarniku w temperaturze około 100°C przez 15 minut i odstawiamy do ostygnięcia do góry dnem.

Wypróbuj przepis na: Smażone patisony oraz Marynowane patisony

Patisony nadal w Polsce są mało popularne i rzadko wykorzystywane w kuchni. Są jednak zdrowe i mają przepiękny oryginalny wygląd i kolorystykę. Warto je zatem przyrządzić np. na przyjęcie. Smacznego!

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

latwy pyszny HOT-DOG amerykanski
latwy pyszny HOT-DOG amerykanski
Gotować parowki okolo 5-6 min.Jak parowki sie gotuja my kroimy pomidora i ogorka w drobne ...
Dorsz w sosie z warzywami
Dorsz w sosie z warzywami
Gotujemy wodę w szerokim garnku.Do wrzątku wkładamy ...
Quesadilla z kurczakiem i warzywami
Quesadilla z kurczakiem i warzywami
Fileta z kurczaka, cebulę, obie papryki pokroić w koskę i podsmażyć na oleju. Dodać ...
Zapiekanka warzywna
Zapiekanka warzywna
Obrane i pokrojone na plasterki grubości 1cm kalarepki ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.422
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});