Pestki słonecznika - pyszna bomba odżywcza

Pestki słonecznika - pyszna bomba odżywcza

Pestki słonecznika są niedocenianą bombą odżywczą uważaną za jeden z najzdrowszych produktów naturalnych. Dowiedz się dlaczego warto je jeść.

Jadalną częścią słonecznika są jego pestki - świeżo łuskane lub też prażone - dostępne w sklepach. Pochodzą one z Ameryki Północnej, jednak rozsławił je car Rosji Piotr Wielki i właśnie w tym kraju rozpoczęto także produkcję oleju właśnie ze słonecznika.

Bomba odżywcza

Pestki zawierają znaczne ilości białka prawie pełnowartościowego (24,4g białka w 100g pestek). Co więcej zawierają także ok. 43,7g tłuszczu, jednak są to głównie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas linolowy, oleinowy), które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych i obniżają stężenie cholesterolu we krwi.

Przeczytaj koniecznie: Na czym smażyć?

Pestki słonecznika stanowią również skarbnicę antyoksydantów, przede wszystkim witaminę E i A, błonnika, witamin - wszystkich z grupy B i składników mineralnych: cynku, żelaza, magnezu, fosforu, wapnia oraz potasu.

Duża zawartość potasu, a niewielka sodu powoduje, że regularne spożywanie słonecznika odgrywa dużą rolę w obniżaniu ciśnienia tętniczego krwi. Pestki słonecznika, dzieki zawartosci witaminy E, chronią także przed powstawaniem zakrzepów oraz, ze względu na zawartość cynku, nadają skórze, włosom i paznokciom piękny wygląd.

Trzeba jednak, jak we wszystkim, zachować umiar jedząc je, gdyż są bardzo wysokokaloryczne, 100g dostarcza około 561kcal.

Przeczytaj także: Miażdżyca

Inne zastosowania słonecznika

Maść słonecznikowa stosowana jest na rany i siniaki. Olej tłoczony z pestek słonecznika zawiera duże ilości NNKT i powinno się go jeść na surowo. Hoduje się także kiełki słonecznika.

Zrób własnoręcznie: Chleb razowy ze słonecznikiem

Jak jeść pestki słonecznika?

Słonecznik możemy podjadać sam, jako przekąskę między posiłkami, ale nie tylko. Można z pestek zrobić pastę na kanapkę (zmiksowane z czosnkiem, natką pietruszki, estragonem, bazylią i ostrą papryką), zrobić chleb ze slonecznikiem czy dodać uprażone pestki do sałatki.

Pamiętajmy zatem, aby w niewielkich ilościach co kilka dni spożywać pestki słonecznika, a na pewno będziemy zdrowsi!

Przeczytaj również: Dieta na zdrowe paznokcie

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Kokosowe kuleczki
Kokosowe kuleczki
Herbatniki mielimy lub drobno kruszymy. Ucieramy ...
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Mąkę mieszamy z jajkiem. Do mąki i jajka dodajemy masło, cukier, imbir i sól, po czym ...
Pieczony omlet z szynką
Pieczony omlet z szynką
Rozdzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy ...
Domowe faworki
Domowe faworki
Mąkę przesiej na stolnicę. Podana przeze mnie ilość ...
Cannelloni
Cannelloni
Kroimy cebulę i czosnek.Podgotowujemy lekko ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Wsadź sobie w doopę taką tabelkę.
Fajnym wyjściem jest jeszcze papier od electroluxa, jest bardzo wytrzymały i często ...
super w gory. polecam
mini desery ~ Gość
Jami, jami, wygląda obłędnie i pewno jest mega smaczny. Ciężko byłoby mi to powtórzyć, tak ...
dla cukrzykow najlepsza jest szara reneta.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.3