Pestki słonecznika - pyszna bomba odżywcza

Pestki słonecznika - pyszna bomba odżywcza

Pestki słonecznika są niedocenianą bombą odżywczą uważaną za jeden z najzdrowszych produktów naturalnych. Dowiedz się dlaczego warto je jeść.

Jadalną częścią słonecznika są jego pestki - świeżo łuskane lub też prażone - dostępne w sklepach. Pochodzą one z Ameryki Północnej, jednak rozsławił je car Rosji Piotr Wielki i właśnie w tym kraju rozpoczęto także produkcję oleju właśnie ze słonecznika.

Bomba odżywcza

Pestki zawierają znaczne ilości białka prawie pełnowartościowego (24,4g białka w 100g pestek). Co więcej zawierają także ok. 43,7g tłuszczu, jednak są to głównie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas linolowy, oleinowy), które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych i obniżają stężenie cholesterolu we krwi.

Przeczytaj koniecznie: Na czym smażyć?

Pestki słonecznika stanowią również skarbnicę antyoksydantów, przede wszystkim witaminę E i A, błonnika, witamin - wszystkich z grupy B i składników mineralnych: cynku, żelaza, magnezu, fosforu, wapnia oraz potasu.

Duża zawartość potasu, a niewielka sodu powoduje, że regularne spożywanie słonecznika odgrywa dużą rolę w obniżaniu ciśnienia tętniczego krwi. Pestki słonecznika, dzieki zawartosci witaminy E, chronią także przed powstawaniem zakrzepów oraz, ze względu na zawartość cynku, nadają skórze, włosom i paznokciom piękny wygląd.

Trzeba jednak, jak we wszystkim, zachować umiar jedząc je, gdyż są bardzo wysokokaloryczne, 100g dostarcza około 561kcal.

Przeczytaj także: Miażdżyca

Inne zastosowania słonecznika

Maść słonecznikowa stosowana jest na rany i siniaki. Olej tłoczony z pestek słonecznika zawiera duże ilości NNKT i powinno się go jeść na surowo. Hoduje się także kiełki słonecznika.

Zrób własnoręcznie: Chleb razowy ze słonecznikiem

Jak jeść pestki słonecznika?

Słonecznik możemy podjadać sam, jako przekąskę między posiłkami, ale nie tylko. Można z pestek zrobić pastę na kanapkę (zmiksowane z czosnkiem, natką pietruszki, estragonem, bazylią i ostrą papryką), zrobić chleb ze slonecznikiem czy dodać uprażone pestki do sałatki.

Pamiętajmy zatem, aby w niewielkich ilościach co kilka dni spożywać pestki słonecznika, a na pewno będziemy zdrowsi!

Przeczytaj również: Dieta na zdrowe paznokcie

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Cebulę kroimy w półkrążki, dodajemy cukier i smażymy na wolnym ogniu do momentu, aż ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd425002 erythoromycin without prescription buy elimite
wh0cd337793 Erythromycin AmEx Inderal With No Prescription
wh0cd392153 bupropion buy arimidex tadalafil buy prednisone buy yasmin online azithromycin
wh0cd729634 price of doxycycline 100mg
wh0cd392153 tadacip
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.062