Pyszne wisienki

Pyszne wisienki

Wiśnie są bardzo popularne w Polsce. Nie wszyscy jednak wiedzą jakie właściwości posiadają te owoce.

Wiśnia to drzewo owocowe z rodziny różowatych pochodzące z Azji. Częścią jadalną są ciemnoczerwone owoce wiśni z pestką w środku. Owoce dojrzewają od lipca do września w zależności od odmiany.

Przeczytaj również: Mirabelka - królowa Lotaryngii

Dlaczego warto je jeść?

Ze względu na obecność kwasu jabłkowego i cytrynowego wiśnie mają lekko kwaskowaty smak. Stanowią źródło błonnika, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, beta karotenu oraz witaminy C. Wiśnie zawierają także pektyny, czyli frakcję błonnika pokarmowego, wiążące metale ciężkie, obniżające stężenie cholesterolu we krwi i regulujące przemianę materii. Działają również przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwnowotworowo. Trzeba pamiętać jednak, że nie są one bardzo dietetyczne, gdyż 100g tych owoców dostarcza organizmowi 47kcal.

Przeczytaj też: Grejpfruty - sposób na zbędne kilograny

Co zrobić z wiśni?

Wiśnie są przepyszne prosto z drzewa, jednak idealnie nadają się także na przetwory. Można z nich zrobić dżemy, konfitury, marmolady, galaretki, soki, kompoty, nalewki - wiśniówkę, wino, ale także dodawać do różnych dań. Wiśnie idealnie pasują do ciasta drożdżowego, francuskiego, tarty, naleśników, gofrów, tortów czy deserów lodowych. Można z nich zrobić galaretkę, sorbet lub sos, np. z dodatkiem czerwonego wina, wspaniały do mięs, szczególnie jako dodatek do wieprzowiny, wołowiny czy dziczyzny.

Przeczytaj także: Jak kupować owoce i warzywa u przydrożnych sprzedawców

Wiśnie smakują także wyśmienicie smażone w cieście oraz konserwowane w occie. Wszyscy z czasów dzieciństwa pamiętamy także letnią zupę wiśniową z makaronem. Zajadajmy się więc wiśniami, dopóki trwa na nie sezon.

Wypróbuj przepisy na wiśnie:

- Zupa z wiśni

- Sos ze świeżych wiśni

- Pieczone wiśnie z nalewką

- Wiśnie w occie

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

latwy pyszny HOT-DOG amerykanski
latwy pyszny HOT-DOG amerykanski
Gotować parowki okolo 5-6 min.Jak parowki sie gotuja my kroimy pomidora i ogorka w drobne ...
Herbata z owoców róży
Herbata z owoców róży
Wysuszone owoce róży płuczemy, zalewamy wodą i ...
Ciasto z owocami
Ciasto z owocami
-ubić białka z cukrem,-ubijając dodać żółtka, ...
Kompot z suszonych owoców
Kompot z suszonych owoców
Wszystkie owoce mieszamy i zalewamy na noc wodą. Następnego dnia gotujemy z dodatkiem cukru ...
Sok owocowy
Sok owocowy
Wszystkie owoce dokładnie myjemy i oczyszczamy.Owoce ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.442
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});