Wartość odżywcza produktów gotowanych na parze

Wartość odżywcza produktów gotowanych na parze

Wszędzie słyszymy, że gotowanie na parze jest zdrowe, ale nie wiemy jaką wartość odżywczą mają produkty w ten sposób przygotowane. Dowiedz się więcej o gotowaniu na parze.

Czym jest gotowanie na parze?

Gotowanie na parze polega na poddawaniu produktów działaniu pary wodnej o temperaturze powyżej 100°C. Można taki proces przeprowadzić umieszczając specjalne koszyczki lub garnki z dziurkami umieszczone nad garnkiem z gotującą się wodą oraz w specjalnych urządzeniach, np. parowarze albo papierze SAGA przeznaczonym do gotowania na parze

Przeczytaj także: Gotowanie na parze... w papierze

Zmiany wartości odżywczej produktów

Produkty gotowane na parze mają intensywniejszy smak, barwę oraz zapach. Poddanie żywności wysokiej temperaturze powoduje zmiany, dzięki którym jest ona łatwiej strawna. Ze względu na to, że podczas gotowania na parze produkty nie są w środowisku wodnym, straty witamin i składników mineralnych są o wiele mniejsze, niż podczas tradycyjnego gotowania.

Przeczytaj koniecznie: Zdrowsze gotowanie

Gotowanie w wodzie powoduje przechodzenie do powstającego wywaru głównie witamin rozpuszczalnych w wodzie tj. witaminy C (nawet do 70%), B1, kwasu foliowego, ale także części witaminy A (64%) i E. Występują również straty potasu (30-60%), wapnia (68%), żelaza (nawet do 95%) i magnezu (15-70%). Gotując na parze natomiast straty składników mineralnych wynoszą: 30% potasu, 28% wapnia, 29% żelaza i 37% magnezu. Utratę witamin i składników mineralnych w poszczególnych produktach przedstawia poniższa tabela.

Produkt

Witamina lub składnik mineralny

Straty podczas gotowania w wodzie

Straty podczas gotowania na parze

Ziemniaki

potas

50%

6%

witamina C

40%

10%

Brokuły

kwas foliowy

35%

15%

witamina C

60%

16%

Szpinak

żelazo

43%

25%

Przeczytaj także: Gotowanie na parze

Gotowanie na parze przynosi o wiele mniejsze straty witamin i składników mineralnych, nawet tych bardzo wrażliwych na temperaturę i środowisko wodne. Jeśli zaczniemy stosować częściej ten rodzaj obróbki termicznej będziemy się cieszyć smacznymi, aromatycznymi i odżywczymi daniami.

Zajrzyj koniecznie na blog Marcina Budynka - Podróż kulinarna z SAGĄ

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Lasagne bolognese
Lasagne bolognese
Makaron lasagne gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 3-5 ...
Lasagne wegetariańska
Lasagne wegetariańska
Kalarepę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę.Z ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
W tm roku barwiłam jaja ugotowane na twardo i włożone do ciepłego barwnika na całą noc, ...
dzień dobry gdzie ja mogę kupić herbatę Zielona herbata z miętą saga proszę mi napisać
upieczone, pokrojone, zjedzone :-) pychotka
wh0cd912132 cheapest propecia sildenafil best price
wh0cd761379 homepage prozac no rx
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.486