Jak serwować parówki

Jak serwować parówki

Większość ludzi zna dwa podstawowe sposoby podania parówek - gotowane i spożywanie na surowo. Ale tak naprawdę można z nich zrobić wiele przepysznych potraw! Sprawdź jakich.

Każdy z nas pamięta z dzieciństwa jak jadał na śniadanie gotowane parówki z musztardą, ketchupem i świeżą bułeczką z masłem. I do dziś od czasu do czasu nachodzi nas ochota na kulinarny powrót do dawnych czasów. Czasami jednak mamy także chęć na eksperymenty kulinarne. Możemy więc stworzyć zupełnie nowe potrawy z parówkami!

Niam.pl poleca: parówki z Sokołowa

Osobne danie

Na śniadanie możemy przygotować parówki w cieście francuskim lub kruchym, albo zawinięte w boczku. Na obiad natomiast możemy podać krokiety ziemniaczane z parówką w środku lub hot doga domowej roboty - z sałatą, pomidorem, ogórkiem konserwowym, cebulą, ketchupem i musztardą. Możemy także zapiec parówki z serem i szynką lub zrobić pyszną pizzę z parówkami, kukurydzą, cebulą, czarnymi oliwkami i papryką. Podczas letniego grillowania można wrzucić na ruszt nacięte na krzyż parówki.

Przeczytaj także: Jak wybrać najlepsze mięso na grilla

Potrawki, zapiekanki? Pycha!

Jako danie główne idealne będzie leczo z parówek, jambalaya (parówki z kaszą pęczak, papryką żółtą, zieloną i czerwoną, pieczarkami), meksykańska potrawka (z kukurydzą, czerwoną fasolą i zieloną papryką), spaghetti, zapiekanka makaronowa (z parówkami, brokułem, szparagami, papryką czerwoną i serem żółtym) czy parówkowe risotto (z cukinią, papryką, pieczarkami i kukurydzą).

Koniecznie wypróbuj: Sokoliki - pyszne parówki przygotowane specjalnie dla dzieci

Pasta i sałatka? Tak!

Parówki możemy także zmielić i podawać na kanapce w formie pasty, np. jako zakąska do piwa. Wyśmienita jest także sałatka z sałaty lodowej z roszponką, pomidorem, serem feta, parówkami, oliwkami, szczypiorkiem i chilli lub też sałatka z rzodkwi, rzodkiewek, parówek, ogórka kiszonego, cebuli, natki pietruszki i sera żółtego z dressingiem musztardowo-miodowym.

Sprawdź przepis na: Grzanki z parówkami oraz Opiekane kanapki

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Rolada drobiowa nadziewana parówką  na wiosennie
Rolada drobiowa nadziewana parówką na wiosennie
Pierś z kurczaka rozcinamy na pół i delikatnie rozbijamy solimy, pieprzymy. Por kroimy na ...
Parówkowo -  potworkowo
Parówkowo - potworkowo
Parówki Jubilatki kroimy na pół, następnie do połowy rozcinamy im nóżki na 6 ...
Buraki z farszem mięsnym
Buraki z farszem mięsnym
Umyte buraki gotujemy w całości z dodatkiem octu, a gdy ...
Koktajl z owoców mieszanych i mleka
Koktajl z owoców mieszanych i mleka
Do utartego z cukrem żółtek wlewamy zimne mleko. Dodajemy sok z czarnej porzeczki i malin. ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.433
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});