Co wiemy o kaszance?

Co wiemy o kaszance?

Kaszanka króluje na większości przyjęć grillowych. Na co dzień jest już jednak znacznie rzadziej spożywana. Czy wiemy o niej wszystko?

Czym jest kaszanka?

Kaszanka, lub inaczej kiszka, jest wyrobem wędliniarskim otrzymywanym z kaszy gryczanej lub jęczmiennej, krwi oraz podrobów, głównie wątroby, płuc, skórek wieprzowych i tłuszczu. Całość umieszczona jest w osłonce - naturalnej z jelita lub sztucznej. Na wsiach najczęściej robi się ją po uboju świń.

Przeczytaj też: Cevapcici - bałkański przysmak

Kaszanka jest czarnego koloru - od ściętej krwi i wątróbki. Natomiast jej średnica może być bardzo różna w zależności od regionu - od kilku do kilkunastu centymetrów grubości. Różne moga być też same nazwy, np. na Śląsku kaszanka nazywana jest krupniokiem.

Wyróżnia się kaszankę pieczoną oraz parzoną, którą gotuje się dopiero po napełnieniu osłonki. Kaszanka jest dosyć wysokokaloryczna, gdyż 100g tego produktu dostarcza 274kcal i 19,5g tłuszczu, a także znacznych ilości cholesterolu.

Wypróbuj przepis: Kaszanka

Jak zrobić kaszankę w domu?

Do wyrobu kaszanki potrzebna jest ok. 2kg kaszy jęczmiennej lub gryczanej, tyle samo skórek wieprzowych, wątróbka wieprzowa, 2 tylne golonki wieprzowe, 1,5l krwi (dostaniemy w masarni, ale patrzmy czy nie ma skrzepów), 1kg cebuli, pieprz, sól oraz majeranek. Kaszę zalewamy ok. 2 litrami wody, przykrywamy pokrywką i wstawiamy garnek do większego, wypełnionego wodą i tak gotujemy na średnim ogniu.

Tak samo gotujemy krew. Skórki dokładnie oczyszczamy i opalamy nad ogniem, podobnie jak golonkę. Skóry gotujemy do miękkości, a w osobnym garnku, w niewielkiej ilości wody, gotujemy golonki. Pokrojoną w cienkie plasterki wrzucamy do wrzątku w następnym garnku i gotujemy przez około kwadrans

Polecamy: golonki wieprzowe z Sokołowa

Wszystkie ugotowane składniki mięsne i krew mielimy z cebulą i dodajemy do kaszy - o gęstej konsystencji. Całość doprawiamy do smaku, po czym nabijamy farsz do jelit (najlepiej naturalnych wieprzowych), po czym zawiązujemy. Na koniec parzymy kaszankę (woda nie powinna przekroczyć 85°C) przez około 15-20 minut. Teraz odkładamy ją na ściereczkę aby wystygła i obeschła.

Przeczytaj również: Jak grillować karkówkę

Jak podać kaszankę?

Kaszanka świetnie smakuje w postaci smażonej wraz z cebulą lub pieczonej zawiniętej w plaster boczku. Idealnie pasuje również na grilla. Możemy także usmażyć kaszankę z jabłkiem, dodać natkę pietruszki i ser żółty. Nie wszyscy wiedzą, że wybornie smakują też pierogi z kaszanką i cynamonem.

Jeśli lubimy tradycyjną kuchnię od czasu do czasu możemy się skusić na pyszne danie z kaszanką w roli głównej.

Wypróbuj koniecznie przepis na: Pierogi z kaszanką

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Mięsne zawijaski
Mięsne zawijaski
Rozbijamy plastry schabu.Oprószamy solą i pieprzem. Na ...
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Buraki z farszem mięsnym
Buraki z farszem mięsnym
Umyte buraki gotujemy w całości z dodatkiem octu, a gdy ...
Makaron nitki z mięsem
Makaron nitki z mięsem
Opłukane mięso, zalewamy gorącą wodą i gotujemy, aż ...
Naleśniki z mięsem i jarzynami
Naleśniki z mięsem i jarzynami
Opłukane mięso zalewamy gorącą wodą i gotujemy.Kiedy wołowina będzie już prawie ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.5