Flaczki nie tylko na wesele

Flaczki nie tylko na wesele

Flaki znane są już od dawien dawna. Nie każdy jednak potrafi je samemu przyrządzić.

Flaki są tradycyjną polską potrawą o konsystencji gęstej zupy. Nazwa tego przysmaku pochodzi od głównego składnika, czyli oczyszczonych obgotowanych i pokrojonych w poprzeczne paski flaków wołowych, czyli części żołądka - księgi, żwacza, czepca oraz trawieńca. W Polsce potrawa ta była znana już w XIV wieku. Obecnie flaki można także zjeść w Czechach, Francji, Niemczech, Włoszech i Austrii, gdzie serwuje się je z dodatkiem octu.

Przeczytaj również: Kuchnia Czechów

Jak przyrządzić flaki?

Tradycyjne flaki przyrządza się z flaków wołowych (1kg) z dodatkiem wołowiny (0,5kg), włoszczyzny (pietruszka, marchew, seler, cebula lub por), bulionem wołowym. Niezbędne sa także przyprawy, takie jak liść laurowy, pieprz, sól, gałka muszkatołowa, słodka papryka i majeranek.

Do flaków - tylko wołowina z Sokołowa

W jednym garnku gotujemy flaki do miękkości. Jeśli kupiliśmy surowe musimy je oczyścić i gotować po ok. 10 minut dwukrotnie, a nawet czterokrotnie, wymieniając wodę, usuwając szumowiny i przepłukując po każdym gotowaniu. W drugim - w niewielkiej ilości wody z łyżką masła gotujemy włoszczyznę do miękkości. Następnie warzywa wraz z wywarem dodajemy do flaków. W międzyczasie na patelni smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy odrobinę mąki i rozprowadzamy rosołem. Tak powstałą zasmażkę dodajemy do flaków. Na końcu dodajemy wszystkie przyprawy - dopiero teraz solimy! Całość gotujemy jeszcze przez około 40 minut.

Flaki można podawać z dodatkiem pulpecików, ale najlepiej smakują ze świeżą bułką wrocławską lub paryską. Można je podawać jako zupę lub także jako danie główne nie tylko na niedzielny obiad, ale także na chrzciny, komunie czy wesela.

Przeczytaj także: Wesele po staropolsku

Flaki w innych krajach

Sposób przygotowania flaków oraz ich podania różni się w zależności od kraju i regionu. W Czechach do flaków dodawana jest spora ilość czerwonej papryki oraz kminku, we Francji przyprawia się je alkoholami - cydrem i kalwadosem, natomiast w Turcji doprawia się je cytryną, octem i czosnkiem. W Polsce niektórzy zaprawiają flaki odrobiną koncentratu pomidorowego lub zasmażką. Flaki po warszawsku zawierają pulpeciki ze szpikiem. Istnieje także podobna potrawa - flaki drobiowe, przyrządzane z żołądków drobiowych.

Flaki są bardzo uniwersalnym i narodowym daniem. Można je zatem z powodzeniem podać na każdej imprezie, a gościom na pewno będą one smakowały.

Wypróbuj przepisy na flaki:

- Cielęce flaki w sosie cytrynowym

- Cielęce flaki z truflami

Flaki po warszawsku z pulpetami

Flaki wieprzowe

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Mięsne zawijaski
Mięsne zawijaski
Rozbijamy plastry schabu.Oprószamy solą i pieprzem. Na ...
Zupa z sera pleśniowego
Zupa z sera pleśniowego
Ziemniaki obieramy i kroimy w 3cm kostkę.Obieramy cebule ...
Zupa z cukinii
Zupa z cukinii
W garnku roztapiamy masło, dodajemy drobno posiekaną ...
Brokułowa zupa-krem
Brokułowa zupa-krem
Cebulę i czosnek drobno siekamy, a następnie lekko ...
Pasztet z cielęciny
Pasztet z cielęciny
Cielęcinę bez żył i kości kroimy w kawałki, ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
"Najlepiej jest również pić mleko do posiłku, a nie po nim." ciekawe :)
Znalazłam na you tube filmik jak usunąć plamy z czerwonego wina i sprawdziłam ten produkt - ...
Ja swój olej zwykle oddaje do skupu http://www.euro-eko-polska.pl/ zbyt często wylewałam olej i ...
Gdzie to kupić!??!?!?!?!?!?!?!?!?
Co Wy to gadacie o tych pestkach z dyni? "100g pestek z dyni zawiera 262 mg (ekwiwalentu jonów ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.397