Piąta ćwiartka

Piąta ćwiartka

Piąta ćwiartka to część tuszy zwierząt rzeźnych. Przeczytaj co dokładnie kryje się pod tą nazwą.

W dawnych czasach podroby nie kojarzyły się z wystawnymi przyjęciami, często spożywano je jako zamiennik mięsa tylko dlatego, że można było je dostać bez kartek. Dziś podroby powracają do łask - przygotowuje się z nich wykwintne dania i zyskują na cenie.

Przeczytaj także: Co wiemy o kaszance?

Czym jest piątka ćwiartka?

Tusza jest dzielona podczas rozbioru na cztery ćwiartki, ale oprócz mięsa z kośćmi jadalne są także wnętrzności. Zatem podroby zwierząt rzeźnych, które pozostają po tym podziale, zostały nazwane piątą ćwiartką. Słowo podroby z kolei powstało od słowa drobne, gdyż były to podzielone na małe kawałki wnętrzności zwierząt rzeźnych.

Koniecznie wypróbuj doskonałe mięsa z Sokołowa

Jakie podroby zaliczamy do piątej ćwiartki?

W skład piątej ćwiartki wchodzą:

- flaki (4 żołądki),

- serce,

- móżdżek,

- grasica,

- wątroba,

- ozór,

- policzki,

- uszy,

- płuca,

- nerki,

- jądra,

- krew,

- wymiona oraz

- ogon.

Jak przyrządzić podroby?

Móżdżek możemy usmażyć i podawać z jajkiem i szczypiorkiem. Grasicę także możemy mocno podsmażyć, po czym dusić np. z figami, chilli i słodkim winem, np. Cherry. Foie gras, a więc stłuszczona gęsia wątróbka, należy od dłuższego czasu do światowej klasy smakołyku. Klasyczną wątróbkę możemy usmażyć z cebulą i jabłkiem, bądź też z innymi owocami (śliwkami, morelami, porzeczkami). Na ogonach wołowych możemy przyrządzić zupę lub podawać pieczone. W sklepach z mięsem i wędlinami dostępne są: kaszanka (z krwi i wątróbki), ozorki w galarecie czy salceson (z ozorami i policzkami).

Dowiedz się więcej o: Foie gras

Flaki od dawien dawna wykorzystywane są do przygotowywania naszej potrawy narodowej - flaczków. Żołądki i serduszka drobiowe bardzo często wykorzystuje się do zup i gulaszów, natomiast farszem z płucek nadziewa się pierogi. Żołądki drobiowe można także usmażyć na tłuszczu gęsim i podawać z kromką świeżego chleba z masłem.

Wypróbuj przepisy na podroby:

- Zupa z gęsich podróbek

- Cynaderki wołowe z warzywami

- Cielęce podroby z winem

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Buraki z farszem mięsnym
Buraki z farszem mięsnym
Umyte buraki gotujemy w całości z dodatkiem octu, a gdy ...
Koktajl z owoców mieszanych i mleka
Koktajl z owoców mieszanych i mleka
Do utartego z cukrem żółtek wlewamy zimne mleko. Dodajemy sok z czarnej porzeczki i malin. ...
Duszone ziemniaki z wątróbką
Duszone ziemniaki z wątróbką
Ziemniaki i marchew kroimy w kostkę oraz podsmażamy na maśle. Słoninę oraz wątróbkę ...
Cukinia faszerowana mięsem z sosem musztardowo-śmietanowym
Cukinia faszerowana mięsem z sosem musztardowo-śmietanowym
Cukinie umyć, przeciąć na pół i wydrążyć środek. Do mięsa dodać pokrojone w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.455
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});