Mięsa na słodko? To jest to!

Mięsa na słodko? To jest to!

Mięsa można przygotowywać na różne sposoby, ale nie każdy wie, że wybornie smakują także podawane...na słodko!

Potrawy przygotowywane z mięs najczęściej mają łagodny lub całkiem pikantny smak. Stosuje się różne przyprawy i zioła, zarówno świeże jak i suszone. jednak ciekawym urozmaiceniem codziennego menu może być podanie mięsa ze słodkimi dodatkami, takimi jak owoce, miód, a anwet czekolada. Na słodko możemy przyrządzić niemal wszystkie rodzaje mięsa.

Przeczytaj także: Doprawiamy - mięsa, ryby i owoce morza

Żeberka w sosie miodowym z chilli i sokiem z pomarańczy

Umyte i podzielone na cząstki żeberka smarujemy marynatą z miodu, czosnku, chilli, soli i soku z pomarańczy. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 200°C, aż żeberka będą miękkie, czyli przez około 45 minut.

Doskonałe żeberka z Sokołowa

Wołowina w sosie brzoskwiniowo-gruszkowym

Mięso na bitki kroimy i smażymy przez chwilę na rozgrzanym oleju. Następnie dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek, startą marchew, tymianek, chilli oraz liście laurowe. Dolewamy bulion wołowy oraz czerwone wino. Całość dusimy przez około godzinę. W międzyczasie kroimy na kawałki gruszki, brzoskwinie i czarne oliwki. Dodajemy je do mięsa pod koniec duszenia, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy.

Pierś z indyka w sosie jabłkowym

Obrane jabłko kroimy na cząstki i gotujemy do miękkości - w rondelku lub na patelni w odrobiną wody i brązowego cukru. Mięso z piersi indyka marynujemy w soku z cytryny, miodzie, mięcie i rozmarynie przez kilka godzin. Następnie obsmażamy na niewielkiej ilości oleju, po czym dusimy do miękkości. Na talerzu polewamy mięso powstałym sosem jabłkowym.

Udziec z indyka z suszonymi owocami

Mięso marynujemy  w zalewie z posiekanego czosnku, soli, curry, pieprzu i oliwy przez kilka godzin. Następnie podsmażamy udziec i przekładamy do naczynia żaroodpornego, do którego również wkładamy opłukane suszone morele, śliwki i rodzynki. Wlewamy odrobinę wody, przykrywamy i pieczemy przez około pól godziny.

Koniecznie wypróbuj pyszne mięsa z Sokołowa

Polędwiczki w sosie czekoladowym

Polędwiczkę marynujemy przez kilka godzin w lodówce w marynacie z oleju, soku z cytryny, cząbru oraz soli i pieprzu. Następnie kroimy polędwiczkę w plastry. W rondlu rozpuszczamy pół kostki masła i dodajemy połamaną czekoladę i ciągle mieszamy, aż składniki się rozpuszczą. Na końcu dodajemy drobno posiekany ser pleśniowy, sól, pieprz i gotujemy ciągle mieszając. Wtedy zdejmujemy rondel z ognia, aby sos się nie zważył. Na rozgrzany olej kładziemy polędwiczki, po czym zmniejszamy ogień i smażymy powoli, przewracając od czasu do czasu, aż mięso będzie usmażone i miękkie. Polędwiczki układamy na talerzu, polewamy sosem czekoladowym i dekorujemy świeżą miętą.

Przeczytaj także: Smaki czekolady

Piersi z kurczaka w sosie arbuzowym

Piersi z kurczaka lekko zbijamy, smarujemy serkiem risotta, kładziemy posiekaną bazylię i plasterki czarnych oliwek. Następnie rolujemy i obtaczamy w plasterku szynki. Całość spinamy wykałaczkami i zawijamy w folię aluminiową. Kurczaka pieczemy w brytfance przez 25 minut i po wyłączeniu piekarnika jeszcze przez 10 minut. W międzyczasie szatkujemy papryczkę chilli, mango obieramy, oddzielamy z pestki i miksujemy, arbuza kroimy na cząstki i także miksujemy. Do sosu dodajemy chilli, imbir, cukier oraz pieprz i całość mieszamy. Wykładamy na talerz kurczaka i polewamy go otrzymanym sosem.

Przeczytaj koniecznie: Mięta do smaku i dekoracji

Nie pozostaje nam nic innego, jak eksperymentować w kuchni i zajadać się mięsem na słodko.

Wypróbuj słodkie przepisy:

- Kaczka w brzoskwiniach na słodko

- Kurczak słodko-pikantny z ryżem

- Żeberka na słodko

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
19:47, 08.04.2013
Mięsa z czekoladą jeszcze nie jadłam i nie wiem, czy by posmakowało, ale z owocowymi akcentami jak najbardziej. Robię marynaty z domieszką syropów owocowych, albo suszonych owoców. Najlepsze są cytrusowe, z syropem pomarańczowym albo cytrynowym. No i oczywiście żurawina często gości u nas na stole.

Przepisy kulinarne:

Żeberka na słodko
Żeberka na słodko
Żeberka kroimy w paski, wrzucamy do gotującej się, ...
Rolada drobiowa nadziewana parówką  na wiosennie
Rolada drobiowa nadziewana parówką na wiosennie
Pierś z kurczaka rozcinamy na pół i delikatnie rozbijamy solimy, pieprzymy. Por kroimy na ...
Quesadilla z kurczakiem i warzywami
Quesadilla z kurczakiem i warzywami
Fileta z kurczaka, cebulę, obie papryki pokroić w koskę i podsmażyć na oleju. Dodać ...
Trufle czekoladowe
Trufle czekoladowe
Nalej ok. 3 cm wody go garnka i zagotuj.Do ŻAROODPORNEGO ...
Buraki z farszem mięsnym
Buraki z farszem mięsnym
Umyte buraki gotujemy w całości z dodatkiem octu, a gdy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.473
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});