Dieta przeciwzmarszczkowa

Dieta przeciwzmarszczkowa

Na pojawiające się na twarzy zmarszczki ogromny wpływ ma styl życia, w tym dieta. Sprawdź, co należy jeść, aby Twoja skóra dłużej pozostała młoda.

Ze sklepowych półek, a także z reklam telewizyjnych, radiowych i wszelkich bilbordów wręcz bombardują nas informacje o coraz to nowszych preparatach mających zmniejszyć, a nawet całkowicie zlikwidować zmarszczki. I w tym wszystkim zapominamy, jak wielki wpływ na kondycję naszej skóry ma styl życia, w tym dieta.

Przeczytaj koniecznie: Piękna skóra zależy od diety

Jedzenie w pośpiechu, a wręcz w biegu, wybieranie mocno przetworzonej żywności, z dużą zawartością przeróżnych składników dodatkowych, nieregularne posiłki oraz potrawy bogate z tłuszcze i cukry proste skutkują nie tylko nadprogramowymi kilogramami i podwyższonym poziomem cholesterolu czy cukru we krwi. Sposób odżywiania odbija się również na naszej twarzy - również w postaci zmarszczek.

Skoro jedzenie jest tak ważne, co w takim razie powinniśmy jeść?
Poza zachowywaniem podstawowych zasad racjonalnego żywienia, takich jak regularne i zróżnicowane posiłki, ograniczenie spożywania tłuszczów nasyconych oraz cukrów prostych czy dbaniem o odpowiednią ilość błonnika w diecie, ważna jest także jakość samego jedzenia. Dlatego trzeba zwracać uwagę na to, co trafia na nasz talerz - często powinny pojawiać się na nim świeże owoce i warzywa, a także pełnoziarniste produkty zbożowe. Właśnie one dostarczają nam wielu cennych składników, które wpływają m.in. na kondycję skóry, a więc także na pojawienie się bądź nie zmarszczek.

Przeczytaj też: Błonnik pokarmowy - nie zapominaj o nim

Antyoksydanty
Szczególną uwagę warto zwrócić na przeciwutleniacze, czyli antyoksydanty, które działają ochronnie na komórki naszego organizmu, zapobiegając szkodliwemu działaniu wolnych rodników. Dzięki temu komórki, w tym również komórki skóry, wolniej się starzeją.

Witamiana A - dzięki niej skóra nie ulega przesuszeniu,

Witamiana C - jest świetnym przeciwutleniaczem, wspomaga działanie kolagenu i uelastycznia skórę;

Witamiana E - jest silnym antyoksydantem, spowalnia starzenie się skóry, a także sprzyja regeneracji komórek organizmu, w tym właśnie komórek skóry,

Cynk - bez niego szybko pojawiają się "kurze łapki" i niemożliwe jest pełne wykorzystanie witaminy A,

Selen - wpływa na elastyczność skóry i chroni ją przed szkodliwym działaniem wolnych rodników,

Flawonoidy - bardzo różnorodna grupa naturalnych antyoksydantów.

Przeczytaj koniecznie: Antyoksydanty - źródło zdrowia i młodości

Krzem
O ile wiele osób zdaje sobie sprawę, jak cenne są antyoksydanty, to o wpływie krzemu wiemy niewiele lub wcale. Niezbędna jego ilość jest niemal minimalna, ale bardzo istotna. Niestety dzienne zapotrzebowanie na krzem, które wynosi od 20 do 30mg bardzo trudno jest pokryć, zwłaszcza, że nie cała ilość przyjmowanego z pożywieniem tego składnika mineralnego jest przed organizm wchłaniana.
Niedobór krzemu powoduje szybsze starzenie się skóry i powstawanie zmarszczek, tkanka łączna staje się bowiem mniej kurczliwa i elastyczna. Ponadto upośledzony jest wówczas proces detoksykacji organizmu.

Dobrymi źródłami krzemu w diecie są pełnoziarniste, jak najmniej przetworzone produkty zbożowe, warzywa i owoce (najwięcej krzemu znajduje się w skórkach), mleko oraz zioła, takie jak: skrzyp polny, rdest, podbiał czy pokrzywa.

Ważne tłuszcze
Nie można też zapominać o niezbędnych nienasyconych kwasach tłuszczowych, tzw. NNKT, do których zaliczamy kwasy omega-3.

Dowiedz się więcej o kwasach omega-3

A czego należy unikać?
Oczywiście największym sprzymierzeńcem powstawania zmarszczek jest stres, ale nadmierna ilość cukrów prostych w diecie również ma na to bardzo duży wpływ. Dlaczego? Kolagen naturalnie występujący w skórze traci wówczas swą elastyczność, co powoduje właśnie powstawanie zmarszczek.
Katarzyna Mućka

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Dietetyczna potrawka z cielęciny
Dietetyczna potrawka z cielęciny
Cielęcinę kroimy w kawałki. Wkładamy mięso do rondla i zalewamy 1/4litra wody.Dodajemy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.42
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});