Raw diet

Raw diet

Raw diet to coraz bardziej popularny nie tylko sposób żywienia, ale też styl życia. Dowiedz się więcej o tej diecie.

Raw diet to sposób odżywiania oraz styl życia, który inaczej nazywany jest dietą surową lub też czasami witarianizmem. Polega on na spożywaniu pokarmów surowych, dopuszcza się podgrzewanie do temperatury 40-45 stopni Celsjusza.

Przeczytaj koniecznie: Ostrożnie z cudownymi dietami

Na czym opiera się dieta?

Raw dieta polega na spożywaniu jedynie świeżych owoców (w formie suszonej, musów i świeżo wyciskanych soków), warzyw, orzechów, nasion roślin strączkowych, kiełków, nasion, ziaren, wodorostów oraz alg. Zabronione jest spożywanie mięsa i jego przetworów, ryb, owoców morza, a także mleka i jego przetworów oraz jaj. Nie spożywa się również chleba i innych przetworów zbożowych, dopuszczalne jest jedynie spożywanie tzw. chleba esseńskiego, który robi się z rozdrobnionych kiełków pszenicy formowanych w kształt bochenka chleba i suszonych w niskiej temperaturze. Około 3/4 diety stanowić powinny produkty surowe, a pozostała część - produkty podgrzane, ale tylko do dopuszczalnej temperatury.

Przeczytaj także: Niebezpieczna dieta Pierre Dukana

Dlaczego przechodzi się na taką dietę i jak to zrobić?

Zwolennicy Raw Diet przekonują, że taki sposób żywienia jest najbardziej zbliżony do diety prehistorycznej. Nie stosują oni obróbki termicznej ze względu na straty witamin i składników mineralnych oraz ścinanie się białka. Ponadto uważają oni, że organizm musi niepotrzebnie zużywać rezerwy swoich enzymów, aby strawić ugotowany pokarm, przez co osłabiona jest obrona organizmu przed drobnoustrojami. Przejście na taką dietę powinno się odbywać stopniowo i ważna jest znajomość zawartości poszczególnych składników odżywczych w danych produktach, aby odpowiednio zbilansować swoją dietę.

Przeczytaj również: Piękna skóra zależy od diety

Jakie niedobory towarzyszą diecie Raw Diet i kto nie powinien na nią przechodzić?

Stosowanie surowej diety wiąże się z niedoborami białka, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, a także witaminy D i z grupy B. Nie powinny tej diety stosować dzieci, kobiety w ciąży, osoby cierpiące na anemię oraz osteoporozę.

Przeczytaj koniecznie: Fenomen surowej czekolady

Zanim zatem zdecydujemy się na zastosowanie Raw Diet, przemyślmy to dokładnie i zastanówmy się czy warto rezygnować z naszych ulubionych potraw.

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
08:40, 26.10.2012
pani Ilona chyba jest zagorzałą przeciwniczka takiej diety - sformułowanie - "Zabronione jest spożywanie mięsa i jego przetworów, ryb, owoców morza, a także mleka i jego przetworów oraz jaj." sugeruje, że witarianie wbrew sobie wyrzekają się jedzenia tych produktów, a tak nie jest! To że witarianie, weganie nie jedzą tych produktów wynika ze świadomości, jakie zagrożenie dla zdrowia stanowi spożywanie tychże :) Często też pojawiają się hasła o etyczności i humanitaryzmie wobec zwierząt - ten argument mnie nie przekonuje bo gdybym była mięsożercą to na śniadanie wychodziła bym do parku i łapała sobie wiewiórkę, którą zjadałabym jak przystało na mięsożercę poczynając od wnętrzności a kończąc na futerku i oczkach :) Jeśli chodzi o niedobory to osoby będące na diecie fast food mogą się spodziewać tych wymienionych braków, jak i osoby spożywające biały cukier, mleko i produkty z białej mąki i mięsko :). Robiąc sobie bilans dniowy tego co spożywam będą c na diecie raw wychodzi iż żelaza dostarczam dużo ponad ustalone normy tak samo jak i witaminy C, kwasu foliowego, witamin z grupy B i A, magnezu tez sporo :) Jeśli ktoś miał by sie czegoś obawiać na diecie raw to jedynie tego że może przyjmować zbyt mało węglowodanów, z tym ze dieta raw wcale nie zabrania jedzenia gotowanych kasz czy strączków - chodzi o to aby w diecie surowe stanowiło 60% tego co spożywamy gdyż w takich proporcjach nie do chodzi do zjawiska leukocytozy. A i z tym podgrzewaniem to chodzi głównie o enzymy :D Dieta RAW to nie wyrzeczenie to przyjemność - moje posiłki nigdy wcześniej nie były tak smaczne, tak kolorowe i tak odżywcze jak teraz :D

Przepisy kulinarne:

Herbata z owoców róży
Herbata z owoców róży
Wysuszone owoce róży płuczemy, zalewamy wodą i ...
Ciasto z owocami
Ciasto z owocami
-ubić białka z cukrem,-ubijając dodać żółtka, ...
Kompot z suszonych owoców
Kompot z suszonych owoców
Wszystkie owoce mieszamy i zalewamy na noc wodą. Następnego dnia gotujemy z dodatkiem cukru ...
Dorsz w sosie z warzywami
Dorsz w sosie z warzywami
Gotujemy wodę w szerokim garnku.Do wrzątku wkładamy ...
Quesadilla z kurczakiem i warzywami
Quesadilla z kurczakiem i warzywami
Fileta z kurczaka, cebulę, obie papryki pokroić w koskę i podsmażyć na oleju. Dodać ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.45
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});