Papier, który warto mieć w domu

Papier, który warto mieć w domu

Jedna rolka papieru do pieczenia - a tyle możliwości. Koniecznie je poznaj!

Są takie przedmioty czy kuchenne akcesoria, bez których możemy się obyć, ale jeśli je posiadamy stają się niezwykle użyteczne. I okazuje się, że z powodzeniem mogą zastępować inne. Jednym z takich bardzo przydatnych przedmiotów jest papier do pieczenia, ale nie byle jaki, a papier do pieczenia i gotowania SAGA.
Poznaj i wypróbuj papier oraz inne produkty SAGA
Już sama jego nazwa wskazuje na to, że ma więcej niż jedno zastosowanie. Poza tradycyjnym wykładaniem blach i foremek do pieczenia, stworzono go do gotowania potraw na parze. Papier SAGA, dzięki swej unikalnej powierzchni, jest bardzo wytrzymały i nie rozrywa się pod wpływem wody. Ponadto jest tłuszczoodporny. Wystarczy dokładnie i szczelnie owinąć nim odpowiednio doprawione warzywa, mięso, ryby, czy mieszankę różnych produktów, włożyć do garnka z wrzącą woda i gotować tak przez około 20-30 minut. Po rozpakowaniu otrzymujemy pyszne, soczyste i niezwykle aromatyczne danie - jedzenie bowiem ugotowało się na parze, a jednocześnie powstający podczas gotowania sos nie wycieka, jak w przypadku gotowania w parowarze czy na specjalnych sitkach, a pozostaje wewnątrz papierowej paczuszki.

Przeczytaj koniecznie: Gotowanie na parze... w papierze

A to jeszcze nie wszystko! Jeśli papier jest odpowiednio sztywny, a taki właśnie jest papier SAGA, można go wykorzystać do przygotowania pysznych i pięknych dekoracji, np. do ciast i tortów,
- zwiniętym w rulon arkuszem papieru, z odciętym czubkiem, po wypełnieniu go kremem można namalować na powierzchni ciasta słodkie dekoracje lub zrobić okolicznościowy napis, więcej
- w ten sam sposób można malować płynną, gęstą czekoladą,
- jeśli zamiast na powierzchni ciasta czekoladowe ozdoby zrobimy na drugim arkuszu papieru, to możemy pozostawić je do zastygnięcia, a potem wykorzystać np. do dekoracji pucharków z lodami - papier SAGA zapobiega bowiem przywieraniu, więcej
- te właściwości można też wykorzystać podczas rozbijania mięsa na kotlety - kawałki położone pomiędzy dwoma arkuszami papieru podczas rozbijania nie brudzą tłuczka ani blatu, a same nie rozpadają się na mniejsze części, więcej
- papierem można także przekładać poszczególne porcje mięsa czy ryby przed zamrożeniem ich, dzięki czemu łatwiej będzie później je oddzielić, więcej
Papier do pieczenia zawsze także można wykorzystać, gdy zabraknie nam zwykłego papieru śniadaniowego do pakowania kanapek do pracy, szkoły czy na wycieczkę.
A ty jakie jeszcze znasz ciekawe zastosowania dla papieru?
Przeczytaj też: Inny wymiar wędzenia

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
11:23, 14.05.2016

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
 Rolki z pieczywa tostowego z dipem paprykowym
Rolki z pieczywa tostowego z dipem paprykowym
Świeże pieczywo tostowe rozwałkować wałkiem na ok. 0,5 cm. Na każda kromkę położyć ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.475
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});