Sposób na roladę

Sposób na roladę

Lubimy rolady, niezależnie czy są to rolady mięsne czy ze słodkiego ciasta. Zawsze jednak problemem jest ich precyzyjne zwinięcie.

Pod nazwą "rolada" może kryć się wiele, różnorodnych pyszności - zarówno deserów, jak i wyrobów mięsnych. Łączy je natomiast jeden z elementów przygotowania, czyli zwijanie. I właśnie ono zazwyczaj nastręcza najwięcej trudności, czasem nawet tak wiele, że aż zniechęca nas to do przybrania się do zrobienia rolady.

Przeczytaj także: Gotowanie na parze... w papierze

Problemem jest już sam proces zwijania - wychodzi krzywo, papier się rwie, a nadzienie wypada. A później wcale nie jest lepiej, okazuje się bowiem, że rolada w żaden sposób nie daje się oddzielić od pergaminu czy serwetki, która została wykorzystana do zwijania. W efekcie danie traci gładką powierzchnię, a czasem nawet jej fragmenty i wygląda mało estetycznie.

Rozwiązanie może być dość proste - wystarczy wybrać odpowiednie akcesoria wykorzystywane do zawijania rolady. Takim dobrym i prostym rozwiązaniem z pewnością będzie użycie papieru do gotowania i pieczenia SAGA. Dzięki swej unikalnej powierzchni, pokrytej warstwą silikonu, papier ten jest nie tylko bardzo wytrzymały, ale także zapobiega przyklejaniu się do niego nawet lepiących się, np. właśnie surowego ciasta. Ponadto papier SAGA jest tłuszczoodporny i nie nie nadaje owijanym w niego produktom papierowego posmaku.

Przeczytaj również: Papier, który warto mieć w domu

Przygotowane, surowe ciasto przekładamy na dużą i płaska formę do pieczenia wyłożoną papierem SAGA. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy według zaleceń podanych w danym przepisie. Następnie przekładamy ciasto na drugi arkusz papieru i jeszcze gorące delikatnie zwijamy. Pozostawiamy do ostygnięcia. Później bez problemu rozwiniemy ciasto, aby przełożyć je kremem czy owocami i ponownie zawinąć.

Poznaj też inne produkty SAGA

Używając papieru SAGA rolowanie ciast staje się bardzo proste i przyjemne - roladę łatwo później wyjąć z papieru, on sam się nie rozrywa, a na dodatek na powierzchni ciasta nie ma odciśniętej faktury ściereczki czy serwetki.

Podobnie można postąpić w przypadku rolad wytrawnych, np. z mięsa, warzyw czy ryb. Papier SAGA znacznie ułatwia nadanie potrawie pożądanego kształtu.

 

 

Przeczytaj też: Wałkowanie bez przywierania

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Sałatka z ogórków i granata
Sałatka z ogórków i granata
Ogórka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.666
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});