Jak przygotować sushi?

Jak przygotować sushi?

Istnieje kilka podstawowych rodzajów sushi, a każdy z nich przygotowuje się nieco inaczej.

Maki sushi - jest to ryba lub owoce morza zrolowane razem z ryżem, owinięte w nori. Są dwie wersje sushi maki. Większe to futomaki, w którego skład wchodzą zazwyczaj dwa lub więcej dodatków. Do hotomaki, które jest mniejsze, używa się tylko jednego dodatku. Może być to ryba lub warzywa.

Przygotowujemy maki sushi:

  1. Na bambusowej macie układamy nori lśniącą stroną do dołu.
  2. Wilgotnymi rękami rozkładamy równomiernie na nori ryż. Warstwa ryżu powinna być dość cienka, aby było przez nią widać nori. Na końcach płata nori pozostawiamy ok. 1cm wolnego miejsca, dzięki czemu będzie nam łatwiej skleić sushi.
  3. Na środku nori układamy dodatki (rybę, owoce morza lub warzywa).
  4. Zwijamy nori w rulon, po czym lekko go spłaszczamy.
  5. Przekładamy rulon na deskę do krojenia i cienkim nożem dzielimy na 6-8 kawałków.

Nigri sushi - to popularny rodzaj sushi kształtowany przy pomocy rąk. Składa się z plastra surowej ryby lub owocu morza położonego na wierzchu ryżu uformowanego na kształt niedużego jaja. Między ryżem i rybą znajduje się niewielka ilość wasabi.

Przygotowujemy nigri sushi:

  1. Formujemy ryż. Wilgotną ręką nabieramy ok. 20g ryżu i formujemy go w owalny kształt. Ryż będzie podstawą dla plastra ryby, dlatego od spodu możemy go lekko spłaszczyć, a z wierzchu może być lekko wypukły.
  2. Cienki plaster ryby (maksymalnie 1cm grubości, 5cm długości i 3cm szerokości) smarujemy chrzanem wasabi.
  3. Rybę układamy na ryżu tak, aby wasabi skleiło mięso w ryżem.
  4. Rybę delikatnie dociskamy do ryżu.

Uramaki - jest podobne do maki sushi, tylko w tym przypadku ryż znajduje się na zewnątrz nori. Jest przygotowywane z jednego lub więcej dodatków. Może być to na przykład łosoś, ogórek i kawałek ananasa.

Przygotowujemy uramaki. Do przygotowania tego rodzaju sushi będziemy potrzebować bambusowej maty, która jest na jednym końcu zaokrąglona, a na drugim prostokątna.

  1. Owijamy matę 3 razy folią spożywczą zaczynając od zaokrąglonej strony i również na niej kończąc. Następnie zwijamy matę, starając się usunąć pęcherze powietrza znajdujące się w środku. Jeśli pęcherze pozostaną, możemy nakłuć całość wykałaczką.
  2. Płat nori przełamujemy na pół i układamy jedną połowę na macie bambusowej w odległości ok. 5cm od brzegu maty (nori układamy lśniącą stroną do dołu).
  3. Zwilżamy ręce i formujemy dużą kulkę z ryżu, którą układamy na środku nori.
  4. Dociskamy delikatnie kulkę, aby ryż zapełnił prawie całe nori (powstała warstwa powinna mieć ok. 1cm grubości). Jeśli ryżu będzie za mało, możemy go dodać.
  5. Przekładamy nori z ryżem na drugą stronę, aby ryż stykał się z matą, a lśniąca powierzchnia nori była na zewnątrz.
  6. Układamy plaster ryby na wierzchu nori wraz z kilkoma kawałkami warzyw.
  7. Zwijamy całość, tworząc rulon o przekroju trójkąta. W tym celu dość mocno dociskamy w trakcie zwijania każdy bok.
  8. Przy pomocy ostrego, zwilżonego noża kroimy rulon na 6-8 kawałów.
Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
11:07, 21.03.2013
Deski do serwowania sushi: http://www.wesoil.pl/42-deski-do-sushi

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Sałatka z ogórków i granata
Sałatka z ogórków i granata
Ogórka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.543
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});