Który ser do czego się najbardziej nadaje?

Który ser do czego się najbardziej nadaje?

Sery żółte pasują niemal do każdego dania. Ich rodzajów jest niezliczona ilość i konkretne odmiany pasują do różnych rodzajów dań.

Niektóre sery wydobywają z potraw unikalny smak, inne nieco łagodzą je, a jeszcze inne zaostrzają.

Sery pleśniowe z porostem niebieskiej pleśni

Sery takie jak gorgonzola czy roquefort idealnie pasują jako przekąska z winogronami i krakersami, ale też można dodawać je do dań tj. pizza (np. z rukolą, szynką parmeńską, oliwkami czarnymi i czosnkiem), sałatka (z rukolą, suszonymi pomidorami, pestkami dyni i octem balsamicznym), zapiekanka makaronowa czy szpinak ze śmietaną, czosnkiem i sokiem z cytryny.

Sery pleśniowe z porostem białej pleśni

Sery typu camembert czy brie są delikatne i pod wpływem wysokiej temperatury wspaniale się rozpuszczają. Wyśmienicie smakują podawane jako przekąski np. z oliwkami lub też panierowane, smażone i podawane z żurawiną. Na grillu możemy przyrządzić także połówki zielonej papryki z kawałkiem camemberta w środku.

Zrób w domu przepyszny: Panierowany camembert

Bryndza

Bryndza jest idealnym serem do nadziewania pierogów (ruskie pierogi), naleśników, a także jako składnik past kanapkowych. Wyśmienicie smakuje także na ciepło np. ułożony plasterek na podsmażonym boczku czy schabie.

Sery twarde typu parmezan

Sery typu parmezan dodaje się, aby zaostrzyć smak potrawy, najczęściej w formie płatków lub startej. Wspaniale komponują się one w sałatkach, zapiekankach i pizzach.

Wypróbuj też przepis: Sałatka serowa

Pozostałe sery żółte

W zależności od tego, jaki efekt smakowy chcemy uzyskać możemy dodawać sery nieco bardziej lub mniej ostre. Można z nich przygotowywać sosy serowe, dodawać je do zapiekanek, pizzy, mięs, a także jeść na kanapkach lub robić z nich koreczki.

Niam.pl poleca: Pasta kanapkowa z sera żółtego

Sery topione

Najchętniej nakładamy je na kanapkę, ale można je także dodawać do zup  i sosów (aby nadać smak i nieco zagęścić). Mogą też stanowić składnik past rybnych lub mięsnych.

Sery białe

Sery białe najczęściej jadamy w formie twarożku na słono (np. z ogórkiem, rzodkiewką, cebulą i szczypiorkiem) lub na słodko (z owocami, miodem lub dżemem). Można z nich zrobić także pierogi leniwe, ruskie i z białym serem na słodko. Stanowią także idealne wypełnienie naleśników i słodkich bułek. Często dodaje się je również do past rybnych, ale co najważniejsze, są nieodzownym elementem przepysznego sernika.

wypróbuj przepis: Sernik z brzoskwiniami

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Krem ze szparagów z grzankami w kształcie serca
Krem ze szparagów z grzankami w kształcie serca
Szparagi umyć, odkroić twarde końcówki i pokroić w 2-3 cm kawałki. W garnku roztopić ...
Szparagi z serem Gouda i prażonymi migdałami
Szparagi z serem Gouda i prażonymi migdałami
Szparagi dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i odcinamy stwardniałe końcówki. ...
Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym
Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym
Polędwicę oczyścić z błony i wyporcjować na trzy równe steki. Każdy lekko ...
Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym
Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym
Polędwicę oczyścić z błony i wyporcjować trzy równe steki. Każdy lekko spłaszczyć ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.404
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});