Przyprawy odpowiednie dla dzieci

Przyprawy odpowiednie dla dzieci

Wielu rodziców zastanawia się czy i jakich przypraw używać do przygotowywania potraw dla swoich pociech. Podpowiadamy które zioła można wprowadzać do diety malucha.

Nam, dorosłym, trudno sobie wyobrazić dobrą kuchnię bez przypraw i soli, ale małe dziecko ich nie potrzebuje. Dla niego przecież każda potrawa jest nowa i odczuwa prawdziwy jej smak. Na przykład gotowana marchewka bez dodatku przypraw będzie zatem lekko słodkawa i przepyszna.

Przeczytaj także: Zioła w kuchni

Sól - wprowadzać jak najpóźniej

Przede wszystkim przygotowując posiłki nie powinniśmy ich dosalać. Nasze dziecko na pewno nie będzie cierpiało na niedobór sodu, gdyż sól dodawana jest do pieczywa, serów, masła, wędliny itd., a do smaku słonego maluchy przyzwyczajają się bardzo szybko, wręcz zbyt szybko.

Koper - od 9 miesiąca życia

Koper włoski znany jest ze swego działania przeciwwiatropędnego. Często dodawany jest on do herbatek, ale można też dodać go do surówek, zup czy mięs.

Pzeczytaj także: Przechowywanie ziół i przypraw

Majeranek - od 9 miesiąca życia

Przyprawa ta jest idealna jako dodatek do dań wzdymających np. z roślin strączkowych czy kapusty. Można też dodać ją do mięs, grzybów, ryb czy zup.

Bazylia - od 10 miesiąca życia

Bazylia także zapobiega wzdęciom, działa przeciwzapalnie i eliminuje nudności. Pasuje najbardziej do ryb, duszonych warzyw i sałatek, ale można ją dodać praktycznie do wszystkich potraw.

Przeczytaj: Co warto wiedzieć o bazylii?

Czosnek - od 11 miesiąca życia

Na początku czosnek powinniśmy wprowadzać w formie gotowanej i w niewielkiej ilości, a jeśli dziecko dobrze go toleruje, stopniowo możemy nieco zwiększyć jego ilość w potrawach. Czosnek wykazuje działanie bakteriobójcze.

Natka pietruszki - od 11 miesiąca życia

Natka pietruszki neutralizuje niemiłe zapachy ryb, ale co najważniejsze, zawiera znaczne ilości witaminy C, potasu, wapnia oraz beta karotenu. Można ją dodawać do zup i dań głównych, np. jako dodatek do pulpecików.

Przeczytaj także: Słodkie napoje w diecie dziecka

Oprócz tych podstawowych przypraw odpowiednie dla dzieci będą także: kminek, goździki, cynamon, wanilia, imbir i liście laurowe oraz inne, jeśli maluch je toleruje. Nie jest jednak zalecane podawanie dzieciom przed ukończeniem 11 miesiąca życia ostrych przypraw typu papryka ostra, curry czy chrzan.

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Kanapeczki z łososiem
Kanapeczki z łososiem
Bagietkę kroimy w plastry.Każdą kromkę bagietki ...
Sok z jabłek
Sok z jabłek
Z umytych jabłek wycinamy gniazda nasienne i kroimy na ...
Ogórki małosolne
Ogórki małosolne
Ogórki dokładnie myjemy i obcinamy oba końce.Układamy ...
Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym
Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym
Polędwicę oczyścić z błony i wyporcjować na trzy równe steki. Każdy lekko ...
Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym
Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym
Polędwicę oczyścić z błony i wyporcjować trzy równe steki. Każdy lekko spłaszczyć ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.434
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});